(17.30 hodin)

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane předsedající. Vážená Sněmovno, vážená vládo, dovolte, abych zahájil bod, který se jmenuje Návrh na ustanovení vyšetřovací komise pro vyšetření prorůstání organizovaného zločinu do orgánů veřejné moci a pro vyšetření propojení některých veřejných činitelů se zájmovými skupinami. Za tímto dlouhým názvem se v podstatě skrývá prošetření okolností policejního spisu Krakatice a následné události, které doprovázely vyšetřování tohoto případu, a další návaznosti, které pronikají až do současné doby.

Ustanovení této vyšetřovací komise vypadá jako pokračování série toho, že chceme vytvořit další komisi. Já bych to tak nechápal, protože je to pouze resuscitace vyšetřovací komise, kterou jsme tady už ustanovili asi před půl rokem, kterou jsme schválili a ke které také proběhla velmi rozsáhlá a hluboká diskuse. V důsledku očekávaných předčasných voleb nakonec tato komise nebyla ustanovena, nemohla zahájit svoji činnost. Já se domnívám, že bychom měli obnovit tuto myšlenku a komisi opět schválit, aby ještě do května měla dostatek času na to, aby svoji činnost zahájila a přinesla nějaký výsledek.

Já jsem čelil četným dotazům a dohadům, proč tato komise nezahájila svoji činnost. Ono to trošku souvisí s předcházejícím bodem, že nám bylo malinko vyčítáno, že nemáme zájem na tom, aby se některé věci vyšetřily, aby se okolnosti vyšetřování spisu Krakatice znovu objevily na světle a tak se odhalily některé nepravosti, které se v minulosti děly. A to nejsou nepravosti pouze z posledních let, ale mohou být i z let daleko dávnějších. Trošku to také souvisí s důvěrou v politiku. Pokud se budeme chtít zbavit tohoto problému tím, že tuto komisi opět zameteme pod koberec, tak nedůvěra v nás, politiky, bude ještě větší.

Vzhledem k tomu, že se Poslanecká sněmovna od té doby obměnila velmi málo, i když částečně se obměnila, tak bych se přimlouval za to, aby diskuse k tomuto již nebyla tak rozsáhlá, abychom mohli přistoupit ke schválení této komise.

V podrobné rozpravě bych přednesl návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Neodcházejte, přijměte místo, které vám je vyhrazeno u stolku zpravodajů, a sledujte spolu se mnou rozpravu, bude-li ovšem jaká, protože žádnou přihlášku do rozpravy nemám. Nikdo se do rozpravy k této věci nehlásí, takže obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Do podrobné rozpravy se opět přihlásil pan poslanec František Bublan.

 

Poslanec František Bublan: Dovolte mi, abych přednesl návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna

1. zřizuje podle článku 30 Ústavy České republiky a podle § 48 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny pro vyšetření prorůstání organizovaného zločinu do orgánů veřejné moci (dále jen vyšetřovací komise).

2. Ukládá vyšetřovací komisi objasnit

I. okolnosti související s postupem Policie České republiky v letech 2000 až 2006 a v době následující na základě takzvaného spisu Krakatice,

II. snahy o zásahy a ovlivňování činnosti orgánů veřejné moci organizovaným zločinem,

III. propojení některých veřejných činitelů se zájmovými skupinami.

3. Stanoví lhůtu do 30. dubna 2010, v níž je vyšetřovací komise povinna předložit svá zjištění s návrhem Poslanecké sněmovně.

4. Určuje počet členů vyšetřovací komise na 10, a to v zastoupení poslaneckých klubů ODS 3 členové, ČSSD 3 členové, KSČM 2 členové, KDU-ČSL 1 člen a Strana zelených 1 člen.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Pan poslanec Ivan Langer. Prosím.

 

Poslanec Ivan Langer: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, jeden z důvodů, proč je toto téma znovu a znovu vraceno sem do Poslanecké sněmovny, jsou i sdělení některých bývalých policistů o tom, že jim bylo bráněno ve vyšetřování, dokonce že byli kriminalizováni, a já jsem přesvědčen o tom, že i toto by vyšetřovací komise měla prověřit, a tudíž se domnívám, že by Poslanecká sněmovna měla uložit vyšetřovací komisi objasnit kromě těch tří bodů také bod čtvrtý, a to jsou zásahy do postupu policie při objasňování prorůstání organizovaného zločinu do orgánů veřejné moci. Myslím si, že i toto by mělo být předmětem našeho zájmu, zda někdo v minulosti bránil těm policistům v jejich práci, zda se je někdo dokonce v rámci snahy jim zabránit v jejich práci nepokoušel kriminalizovat, a pokud ano, co bylo tím důvodem a kdo se toho dopustil. Domnívám se, že pokud má být ta práce opravdu komplexní, tak tento bod by tam měl být přítomen.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ivanu Langrovi. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Pokud nikdo, rozpravu podrobnou končím a dávám slovo panu poslanci Bublanovi, aby Sněmovnu provedl hlasováním.

 

Poslanec František Bublan: Byly vzneseny dva návrhy usnesení. První návrh jsem před chvílí přečetl, navíc vám byl rozdán do poslaneckých lavic, tak jej nebudu opakovat. Druhý návrh vznesl pan poslanec Langer, který navrhuje, aby byly prošetřeny zásahy státní moci do vyšetřování organizovaného zločinu. O těchto dvou návrzích budeme hlasovat. Pokud by byl přijat návrh pana poslance Langra, tak by to byl další bod tohoto delšího usnesení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Myslím, že návrh pana poslance Langera byl míněn tak, že do II. by byl přidán 4. bod. Myslím si, že o tom bychom dali hlasovat nejprve, a pak dám hlasovat o usnesení jako celku. Ano?

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Ivana Langra na doplnění... Hlásí se pan poslanec Richard Dolejš, Čerňanský, Novosad, Paroubek, Orgoníková, Hájek, Petr, Dimitrov a Mertinová? Tak, všechny se pokusím odmazat, a to proto, kdyby to někdo myslel vážně, abych to zaregistroval. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP