(10.40 hodin)

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Děkuji za slovo. Já se omlouvám, že budu muset odejít, nicméně chtěl bych využít krátce této příležitosti a ještě reagovat. V prvé řadě bych jenom upozornil opět, abychom se drželi fakticky, obsahově té smlouvy, kde skutečně není řečeno, že se budou byty prodávat za 40 tisíc, a k tomu nějaké podmínky. Ta podmínka je tam taxativní: v místě a čase obvyklá cena. Zároveň - čili z logiky věci - ta, která bude vyšší, bohužel bude ta prodejní. Takže prosím znovu - nemaťte ty lidi čtyřiceti tisíci.

Druhou věcí je, že pokud se bavíme o převodu majetku, prodávaly se akcie. To už jsme si tady také několikrát vysvětlovali, že se neprodával ad hoc majetek, ale prodávaly se podíly v akciích. Já si myslím, že ekonomicky tato věc je zřetelná.

Závěrem bych chtěl říci, že jste mě vcelku uklidnil nebo potěšil, nevím, jak to mám říci, když jste prohlásil, že jste byl naivní. Čili chápu, že v té době jsme měli naivního právníka v roli ministra financí - pana Sobotku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka. Nyní s řádným vystoupením - ne, s faktickou poznámkou pan kolega Cyril Zapletal.

 

Poslanec Cyril Zapletal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Všem těm mudrcům, kteří jako kdyby mě tu napadali z toho, že jsem byl ve statutárních orgánech OKD, zcela zodpovědně říkám, že jsem nikdy nebyl v orgánech OKD. Nevím, proč se nezeptáte třeba Edy Janoty jako ministra financí, který seděl v dozorčí radě OKD. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nemám zatím žádnou další přihlášku. Ještě, prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Milada Halíková: Já si dovolím, vážení kolegové a kolegyně, vážená paní místopředsedkyně, vstoupit do toho pánského klubu na dané téma s několika poznámkami. Především nebudu ani křičet a nebudu ani opakovat fakta, která už tady několikrát zazněla, opakovaně, takže jenom několik poznámek.

Jsem velice ráda, že v této Sněmovně zastupuji stranu, která nebyla u privatizace. Věřím, že občané, kterých se to týká, především občané Moravskoslezského kraje, si sami proberou a odpoví na otázku, která tady u mých předřečníků několikrát zazněla, a to kdo vlastně za to může, kdo byl u toho. Za prvé kdo byl u toho v roce 2004, kdo pak byl u toho následně apod. Ale toto všechno jim nepomůže. Oni se opravdu budou ptát, co pro ně můžeme udělat dneska a jestli nastane doba, že z těch bytů budou muset utéci, nebo jim spadnou na hlavu. Protože tento fakt, že společnost OKD se o byty nestará, k čemuž se privatizační smlouvou zavázala, mě vedl k tomu, že jsem tady více než před rokem tuto tematiku ve Sněmovně otevřela. Otevřela jsem ji formou ústní i písemné interpelace a vyslovením nesouhlasu s odpovědí na písemnou interpelaci od ministra Kalouska jsme tehdy vlastně rozvířili široce, opakovaně celou tuto debatu. V té době jsme samozřejmě ještě nevěděli, že společnost se dále rozdělí. V té době jsme vůbec nemohli tušit, že v červnu dojde k dalšímu pokusu, o kterém tady dneska hovoříme, to znamená k vypovězení části této smlouvy.

I pana ministra Janotu jsem interpelovala a ptala se, jak tedy on pokračuje, když přišel do funkce s tím závazkem, který dal ještě jeho předchůdce pan ministr Kalousek, s tím, že bude zadán audit na společnost, který má odpovědět, zda skutečně jsou prostředky vybrané za nájem vkládány, nebo nejsou vkládány v plné výši do údržby a oprav bytového fondu a jak je to také s oddělením služeb, které se pak za vyšší prostředky zpátky nakupují právě na výkon těchto aktivit. Pan ministr Janota tady odpověděl, že výsledky auditu bude mít vláda k dispozici ke konci října. Jsme na začátku listopadu. Myslím si, že Sněmovna má právo na to, s těmito výsledky se seznámit, a na základě této skutečnosti si dovoluji podat procedurální návrh, abychom přerušili projednávání tohoto bodu, vrátili se k němu, až budeme mít z vlády předloženy výsledky auditu, které pan ministr Janota slíbil, a potom přistoupili k přijetí usnesení případně v rozsahu, který tady byl navržen, nebo ještě může být dále rozšířen. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Miladě Halíkové. Ujistím se, paní kolegyně, že chcete o této procedurální otázce nechat hlasovat teď bezprostředně. Prosím tedy o chvíli strpení, protože přivolám všechny naše kolegy do jednacího sálu a zopakuji, že je zde předložen návrh od paní poslankyně Milady Halíkové na to, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do doby - prosím - než vláda předloží výsledek auditu. Tak jste to měla na mysli? Dobře. Je zde žádost o odhlášení, takže vás odhlašuji, prosím, abyste se všichni přihlásili.

Mezitím ještě oznámím, že mi byly doručeny další omluvy. Pan poslanec Tom Zajíček se omlouvá z dnešního jednání, též pan poslanec Přemysl Rabas se omlouvá z dnešního jednání a pan ministr Martin Pecina se také omlouvá.

 

O návrhu na přerušení jednání do doby, než vláda předloží výsledky auditu, rozhodneme nyní, a to v hlasování, které nese pořadové číslo 193.

Zahajuji toto hlasování a táži se kdo souhlasí s návrhem na přerušení tohoto bodu. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 193, přítomno 120, pro 68, proti 18. Tento návrh byl přijat.

 

My jsme tedy projednávání tohoto bodu přerušili v době, kdy nebyla ještě ukončena všeobecná rozprava, a přerušili jsme tento bod do doby, než vláda předloží výsledky auditu v této věci. Tím tedy končí projednávání, pro tuto chvíli, bodu číslo 79.

Odmazávám pány kolegy Valoucha, Souška a Jandáka, neb se domnívám, že se nepřihlásili k faktické poznámce. (Nejsou námitky.)

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu našeho programu. Zahajuji projednávání bodu číslo

111.
Vysvětlení ministryně zdravotnictví k povolení sloučení zdravotních pojišťoven

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal místo poslanec zpravodaj pan kolega Ludvík Hovorka. Také požádám paní ministryni, zda by také usedla ke stolku zpravodajů. Sněmovně oznámím, že projednávání tohoto bodu jsme přerušili 18. června na 59. schůzi Poslanecké sněmovny, proběhla všeobecná rozprava, která byla ukončena. V podrobné rozpravě vystoupil pan poslanec Ludvík Hovorka, přednesl návrh usnesení k tomuto bodu, poté byla podrobná rozprava též ukončena.

Nyní tedy máme před sebou závěrečné hlasování a já poprosím pana poslance Ludvíka Hovorku, aby znovu přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny, o kterém budeme posléze hlasovat. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já myslím, že od té doby, to znamená od 18. června, uplynulo hodně času a vývoj událostí se posunul určitým směrem a že by bylo určitě dobré, kdyby se otevřela znovu obecná rozprava, aby se vysvětlily ty kroky, které následovaly jako další, protože i ten návrh usnesení byl směřován k těm skutečnostem, které byly známy do data 18. června, takže by nebyl aktuální. Takže chci požádat paní ministryni, jestli je to možné, aby otevřela obecnou rozpravu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP