(10.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Máme dvě možnosti, jak otevřít rozpravu. Buďto se o tom bez rozpravy rozhodne Sněmovna svým hlasováním, nebo některý z členů vlády. Nechám to na paní ministryni, která se rozhodla tímto krokem rozpravu otevřít. Prosím, slovo má paní ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jak už řekl pan poslanec, já bych možná otevřela rozpravu souhrnem informací k oběma fúzím, které jsem za své funkce podepsala.

První sloučení je sloučení Hutnické zaměstnanecké pojišťovny a zdravotní pojišťovny Agel. Dne 21. dubna byla Ministerstvu zdravotnictví doručena žádost Hutnické zaměstnanecké pojišťovny a zdravotní pojišťovny Agel o povolení ke sloučení těchto dvou zdravotních pojišťoven v souladu s rozhodnutím správní rady HZP a správní rady ZPA ke dni 1. července 2009 s tím, že při sloučení dojde ke zrušení zdravotní pojišťovny Agel bez likvidace a k zachování Hutnické zaměstnanecké pojišťovny.

Dle vyjádření Ministerstva financí ze dne 15. května 2009, které Ministerstvo zdravotnictví obdrželo dne 20. května 2009, nebyly proti převodu práv a povinností ze zdravotní pojišťovny Agel na Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnu námitky. Připomínky Ministerstva financí k návrhu zdravotně pojistného plánu HZP za rok 2009 byly vypořádány a relevantní připomínky byly zapracovány.

Ministerstvo zdravotnictví přezkoumalo podmínky pro udělení povolení ke sloučení obou subjektů a posoudilo údaje uvedené v žádosti, věcné, finanční a organizační předpoklady pro činnost zaměstnanecké pojišťovny, reálnost předpokládaných příjmů a výdajů zaměstnanecké pojišťovny. Po posouzení žádosti ze shora uvedených hledisek ministerstvo dospělo k závěru, že neexistuje důvod, který by bránil vydání povolení ke sloučení obou zaměstnaneckých pojišťoven, a jelikož z vyjádření Ministerstva financí vyplývalo, že nemá námitky proti sloučení obou subjektů, bylo v souladu se správním řádem a v něm danými termíny sloučení Ministerstvem zdravotnictví povoleno.

Ministerstvo zdravotnictví v průvodním dopise doporučilo oběma zdravotním pojišťovnám provedení mimořádného interního auditu k datu sloučení Hutnické zaměstnanecké pojišťovny a zdravotní pojišťovny Agel a skutečné podmínky hospodaření obou zdravotních pojišťoven v okamžiku sloučení.

Vzhledem k tomu, že zákon číslo 280/1992 rovněž požaduje, aby byl schválen nový zdravotně pojistný plán, byl posouzen rovněž předložený nový zdravotně pojistný plán Hutnické zaměstnanecké pojišťovny z hlediska jeho souladu s právními předpisy a s veřejným zájmem. Jelikož Ministerstvo zdravotnictví dospělo k názoru, že nový pojistný plán je v souladu jak s právními předpisy, tak i s veřejným zájmem, byl nový zdravotně pojistný plán HZP pro rok 2009 schválen. Rozhodnutí, kterým se povoluje sloučení Hutnické zaměstnanecké pojišťovny a zdravotní pojišťovny Agel a současně schvaluje nový zdravotně pojistný plán HZP pro rok 2009, bylo podepsáno dne 10. června a nabylo právní moci dne 12. června.

Dalším sloučením bylo sloučení Hutnické zaměstnanecké pojišťovny a České národní zdravotní pojišťovny a současně přejmenování Hutnické zaměstnanecké pojišťovny na Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu.

Dne 12. června 2009 byla Ministerstvu zdravotnictví doručena žádost Hutnické zaměstnanecké pojišťovny a České národní zdravotní pojišťovny o povolení ke sloučení těchto dvou zdravotních pojišťoven v souladu s rozhodnutím správní rady HZP a správní rady České národní zdravotní pojišťovny ke dni 1. října 2009 s tím, že při sloučení dojde ke zrušení České národní zdravotní pojišťovny bez likvidace a k zachování Hutnické zaměstnanecké pojišťovny. Součástí žádosti byl i nový zdravotně pojistný plán na rok 2009 a žádost o schválení novelizovaného statutu, kde jedinou změnou je změna názvu Hutnické zaměstnanecké pojišťovny na Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu.

Dle vyjádření Ministerstva financí ze dne 13. července 2009, které Ministerstvo zdravotnictví obdrželo dne 14. července 2009, nejsou proti převodu práv a povinností z České národní zdravotní pojišťovny na Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnu námitky. Připomínky Ministerstva financí k návrhu zdravotně pojistného plánu HZP na rok 2009 byly vypořádány a relevantní připomínky byly zapracovány. Žádost Ministerstva financí, že pokud bude ze strany Ministerstva zdravotnictví dán souhlas se sloučením, potom by měl být termín posunut až ke dni 1. 1. 2010, protože sloučení s účinností od 1. ledna 2010 považuje Ministerstvo financí z hlediska účetnictví a průkaznosti za vhodnější a jednodušší než provedení tohoto aktu v průběhu běžného účetního období, nemohla být zrealizována, protože podle stanoviska právního odboru Ministerstva zdravotnictví není možné změnit termín uvedený v žádosti bez projevené vůle dotčených subjektů.

Ministerstvo zdravotnictví přezkoumalo podmínky pro udělení povolení ke sloučení obou subjektů a posoudilo údaje uvedené v žádosti, věcné, finanční a organizační předpoklady pro činnost zaměstnanecké pojišťovny, reálnost předpokládaných příjmů a výdajů zaměstnanecké pojišťovny. Po posouzení žádosti ze shora uvedených hledisek ministerstvo dospělo k závěru, že neexistuje důvod, který by bránil vydání povolení ke sloučení obou zaměstnaneckých pojišťoven, a jelikož z vyjádření Ministerstva financí vyplývalo, že nemá námitky proti sloučení obou subjektů, bylo v souladu se správním řádem a v něm danými termíny sloučení Ministerstvem zdravotnictví povoleno.

Ministerstvo zdravotnictví v průvodním dopise doporučilo oběma zdravotním pojišťovnám provedení mimořádného interního auditu k datu sloučení, který by ověřil mimořádnou účetní závěrku HZP a ČNZP a skutečné podmínky hospodaření obou zdravotních pojišťoven v okamžiku sloučení shodně, jako bylo doporučeno u sloučení HZP a zdravotní pojišťovny Agel.

Vzhledem k tomu, že zákon číslo 280/1992 rovněž požaduje, aby byl schválen nový zdravotně pojistný plán, byl posouzen rovněž předložený nový zdravotně pojistný plán Hutnické zaměstnanecké pojišťovny z hlediska jeho souladu s právními předpisy a s veřejným zájmem. Jelikož Ministerstvo zdravotnictví dospělo k názoru, že nový pojistný plán je v souladu jak s právními předpisy, tak i s veřejným zájmem, byl nový zdravotně pojistný plán HZP pro rok 2009 schválen.

Rozhodnutí, kterým se povoluje sloučení HZP a ČNZP a současně schvaluje nový zdravotní plán HZP za rok 2009 a schvaluje přejmenování HZP na Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu, bylo podepsáno dne 31. července 2009 a nabylo právní moci dne 6. srpna 2009. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní ministryně. Zeptám se, zda se někdo chce přihlásit do rozpravy. Pan kolega Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní ministryně, samozřejmě známe většinu okolností, které jste tady citovala. Já se pokusím jenom shrnout chronologii.

V zásadě v době, kdy bylo zřejmé, že nedojde k prosazení hlavních reformních zákonů, byla podána žádost o udělení licence zdravotní pojišťovny Agel. Už v té době byl zřejmý plán na to, že zdravotní pojišťovna vstřebá další zdravotní pojišťovny, to znamená jak Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnu, tak Českou národní zdravotní pojišťovnu, a mluvilo se o pojišťovně Metal-Aliance, s cílem vytvořit Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu.

V zásadě v té době byl předložen návrh zákona, který měl omezit možnost slučování zdravotních pojišťoven odstraněním některých nedostatků v zákoně, nebo které se daly různě vykládat v případě § 6 zákona o zaměstnaneckých pojišťovnách, kde vlastně byly určité formulace, které si vaše ministerstvo vykládalo tak, že pokud zdravotní pojišťovny projeví souhlasný zájem o sloučení a požádají, tak vaše ministerstvo po vyjádření Ministerstva financí rozhodne ve správním řízení a je povinno vydat kladné rozhodnutí o sloučení. My jsme vám předložili právní posouzení, které říká, že tomu tak není a že se posuzují jednotlivé skutečnosti a teprve na základě toho ministerstvo rozhoduje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP