(11.20 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Skutečně v době ekonomické krize, v době ekonomických problémů jednotlivých institucí, je přece logické, že ty pojišťovny se mohou sloučit. Co brání nebo jak může uškodit pacientům, když dojde ke sloučení několika institucí pracujících nebo fungujících v jasně zákonem daném systému do nějakého většího celku? Problém by samozřejmě mohl vznikat, kdyby ty pojišťovny zanikaly, byly rušeny, likvidovány, krachovaly nebo byly nějakým způsobem rozdělovány, ale podle logického selského rozumu každý musí vědět, že když se nějaká instituce jedna sloučí s druhou a snaží se získat větší množství pojištěnců, nabídnout větší spektrum služeb, nabídnout širší zdravotní síť, širší síť poskytovatelů zdravotní péče, tak je to přece ve prospěch pacientů. To je první zásadní věc a toto je potřeba neustále opakovat.

Druhá věc je to, jestli máme jako stát nějakým způsobem zasahovat větší či menší měrou do toho, jakým způsobem pojišťovny hospodaří, jakým způsobem jsou tvořeny fondy, jakým způsobem mají být pojišťovny kontrolovány atd. To je samozřejmě pravda. Tady ležel na stole zákon, novela zákona, která se měla zabývat systémem veřejného zdravotního pojištění, dohledem nad zdravotními pojišťovnami, ale opět, bohužel, byl to právě pan kolega Hovorka a jemu blízcí, kteří zablokovali po dobu tohoto volebního období, celého volebního období, vládu, aby tento zákon předložila, a bohužel kvůli tomu takovýto zákon tady nemáme. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou paní poslankyně Fialová, poté pan poslanec Hovorka, s řádnou přihláškou pan poslanec Krákora. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Děkuji, pane předsedající. Prosím vás, vaším prostřednictvím bych se chtěla kolegy Šťastného zeptat, kdy schvaloval zdravotní plány na rok 2009. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Hovorka, poté pan poslanec Krákora. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji, pane předsedo. Já bych chtěl krátce odpovědět vaším prostřednictvím panu kolegovi Šťastnému.

Ano, za všechno v této Sněmovně může Hovorka, zejména co se týká reformy zdravotnictví. Chtěl bych říct, že já jsem tady nemluvil o tom, že se jedná o komerční pojišťovny, ani o tom, že vlastně tady vzniklo spojení, které je komerčními pojišťovnami. Já jsem prostě mluvil o stávajícím systému veřejnoprávních pojišťoven, ale bohužel to, co se tady odehrálo v posledním roce a k čemu ministerstvo dalo souhlas, tak to znamenalo, že vlastně se pojišťovny chovaly, jako by byly soukromé subjekty. V principu, jakým způsobem se postupovalo, řekněme, v ovládnutí těch správních rad. Tady vůbec nezáleží na tom, že se nejedná o soukromý subjekt, že se jedná o veřejnoprávní subjekt, který hospodaří s prostředky veřejného zdravotního pojištění, ale ten zásadní problém, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, je přece v tom, a vy to dobře víte, že tato jediná nyní skupina zdravotních pojišťoven, nebo ať se vyjadřuji přesně, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, vlastní prostřednictvím skupiny Agel, nebo ovládá, abychom se bavili věcně, také zdravotnická zařízení. A to je ten zásadní rozdíl. To je ten zásadní rozdíl, kdy tady toto uskupení nebo tato nová zdravotní pojišťovna vlastně ovládá řadu zdravotnických zařízení včetně deseti nemocnic, a to je naprosto, naprosto odlišná situace od ostatních zdravotních pojišťoven. Protože jak jistě víte, tak zdravotní pojišťovny uzavírají smlouvy se zdravotnickými zařízeními a vždycky je pochopitelně možnost, že ta "vlastní" zdravotnická zařízení, která jsou ovládána vlastně stejnou skupinou, mají možnost zvýhodňovat ta vlastní zdravotnická zařízení. A to je ten zásadní rozdíl, kde já upozorňuji, že vzniká riziko pro prostředky veřejného zdravotního pojištění. To je ten zásadní problém. Stejně tak je tady nerovnost mezi zdravotními pojišťovnami, protože jiné zdravotní pojišťovny zdravotnická zařízení nemají.

Já si samozřejmě vzpomínám na návrhy, které tady byly předloženy ve věcných návrzích, a viděl jsem i paragrafovaná znění. Myslím si, že prostor tohoto bodu nedává prostor k tomu, abych vysvětlil všechna rizika, která v těchto návrzích byla obsažena, ale snažil jsem se vysvětlit, že já neztotožňuji tyto skupiny s komerčními pojišťovnami. Jsou to veřejnoprávní pojišťovny, které se ale chovají jako soukromé subjekty. Bohužel ten základní problém tkví v provázanosti zdravotní pojišťovny se zdravotnickými zařízeními, anebo pokud řekneme, že tam faktické provázání není, tak ovládání těchto zdravotních pojišťoven stejnými lidmi nebo stejnými skupinami jako v příslušných veřejnoprávních zdravotních pojišťovnách. Tolik na vysvětlenou.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Boris Šťastný, poté pan poslanec Krákora. Než pan poslanec dojde k řečništi, dorazila ke mně omluva pana poslance Böhnische ze zdravotních důvodů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Dámy a pánové, první odpověď. Sedmého května tohoto roku zdravotní výbor projednal všechny zdravotně pojistné plány Všeobecné zdravotní pojišťovny i oborových zdravotních pojišťoven. Následně projednávání těchto zdravotně pojistných plánů bylo vyřazeno z pořadu schůze minulé, tuším. Podívejme se, jakými hlasy bylo projednávání těchto zdravotně pojistných plánů vyřazeno. Bylo to hlasy levice. Takže to je odpověď na vaši otázku.

Druhá věc. Před chvílí opět ze strany pana poslance Hovorky byla matena veřejnost. Zdravotní pojišťovna nemůže vlastnit žádné zdravotnické zařízení. Zdravotní pojišťovna nevlastní v České republice žádné zdravotnické zařízení. Říkám to důsledně, důrazně občanům této země, aby věděli, že to je nesmysl, že to není pravda. Není možné, aby jakákoli zdravotní pojišťovna, která je veřejnoprávní institucí, vlastnila zdravotnické zařízení. Stejně tak žádné zdravotnické zařízení a žádná firma, ani pan Chrenek, v této zemi nemůže vlastnit pojišťovnu. Jsou to veřejnoprávní instituce. Jiná věc je, a na to zřejmě naráží pan poslanec Hovorka, že určité skupiny, ať už jmenované státem nebo různými organizacemi, ať už komerčními nebo nekomerčními, mohou určitým způsobem ovlivňovat složení správních a dozorčích rad jednotlivých pojišťoven. Ano, to je pravda. (Předsedající: Pane poslanče, čas.) Pokud bychom chtěli toto změnit, museli bychom bývali přijmout ten zákon, který byl zablokován.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Krákora. Prosím, pane poslanče. Poté paní ministryně a pan poslanec Hovorka. Nyní hovoří pan poslanec Krákora. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Tak teď se dostanu, vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, trošku do kontradikce s mým předřečníkem, protože já chci doplnit usnesení o jednu jedinou větu: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky považuje za nestandardní jev, aby zdravotní pojišťovny vlastnily nebo nepřímo ovlivňovaly zdravotnická zařízení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP