(11.30 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní paní ministryně Jurásková. Pane poslanče, když tak panu zpravodaji dejte návrh usnesení písemně, aby jej mohl zpracovat.

Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Děkuji za slovo, pane předsedající. Já možná jenom upřesním, že to, o čem je tady diskuse, zda vlastní, či nevlastní, přece upravuje zákon, takže to si myslím, že je jasné.

Já bych jinak chtěla říci, že Ministerstvo zdravotnictví postupovalo v souladu s právními předpisy, má na to právní rozbor. My s panem poslancem Hovorkou se na tomto neshodneme, ale já jsem postupovala podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, podle posouzených dokladů, které jsem měla k dispozici, v termínech daných správním řízením.

A možná jen na vysvětlenou, že na rozhodování správních orgánů ve správním řízení nemá a nemůže mít žádný vliv skutečnost, že Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, kterým mají být podmínky pro vydávání nějakého rozhodnutí změněny, v daném případě tedy sněmovní tisk č. 684. Podle § 2 odst. 1 správního řádu postupují správní orgány při výkonu působnosti v oblasti veřejné správy v souladu se zákony a ostatními právními předpisy, a správní orgán tak musí v okamžiku rozhodování brát v úvahu jen platné a účinné právní předpisy, nikoliv jejich návrhy nacházející se v některé fázi v legislativním procesu. Tolik jenom na připomenutí.

A pak chci říci to, co je důležité pro naše občany. Sloučením zdravotních pojišťoven skutečně žádný z občanů, který byl pojištěncem jedné z nich, nepřišel o služby, které zdravotní pojišťovna hradí. Dále platí smluvní vztahy, které zdravotní pojišťovny uzavřely, a totéž platí i o poslední zdravotní pojišťovně. Ta deklaruje i informacemi, které posílá svým pacientům, že všechny právní vztahy platí, žádný z pojištěnců nebude odmítnut lékařem, který měl smlouvu s jednou či s druhou zdravotní pojišťovnou, a nástupnická zdravotní pojišťovna se hlásí k závazkům, které plynou z platných právních vztahů. To si myslím, že je asi pro naše občany nejpodstatnější. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Nyní vystoupí pan poslanec Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Já ještě krátce k panu kolegovi Šťastnému, vaším prostřednictvím, pane předsedo. Já jsem také říkal vlastní zdravotní pojišťovny, které vlastní v uvozovkách zdravotnická zařízení. Já jsem také říkal, že není rozhodující, jestli se jedná o faktické vlastnění zdravotnických zařízení, ale říkal jsem, že se jedná o ovládání nebo kontrolování stejnými osobami nebo stejnými subjekty. A to je, prosím vás, to zásadní! Není rozhodující přece, jestli konkrétní zdravotnické zařízení vlastníte, anebo jestli jej ovládáte prostřednictvím toho, že tam máte většinu ve správní a dozorčí radě. V zásadě vám to umožní ovlivňovat rozhodnutí těchto orgánů a využívat to pro řekněme možné lepší ohodnocení výkonů ve vlastnických zdravotnických zařízeních. To nebezpečí tady je, je naprosto reálné a jedná se tady o zamezení nejenom vlastnictví, ale i ovládání, vzájemného ovládání a vzájemného propojení mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními. To je to podstatné a rozhodující, co vlastně třeba i sněmovní tisk 926 má řešit, a ke kterému, jak víme, vláda dala údajně záporné stanovisko na návrh zřejmě Ministerstva zdravotnictví.

A ještě k tomu, co říkala paní ministryně. Já můžu vzít její rozhodnutí, že se řídila příslušnými právními předpisy, které byly platné v době, kdy ona musela rozhodovat, ale pravdou také je, a to v právním posouzení bylo napsáno a uvedeno zcela jasně, že je také vlastně na uvážení správního orgánu, v daném případě Ministerstva zdravotnictví, aby posoudilo veškeré skutečnosti a na základě nich rozhodlo. A například v případě druhé fúze vím, že Ministerstvo financí se vyjádřilo, že doporučuje, pokud by se fúze měla uskutečnit až od 1. 1., to znamená až od řekněme nového účetního období, a nestalo se tak, protože zřejmě byla obava, že ten zákon vstoupí v platnost a že by fúze nebyla možná. Proto ministerstvo rozhodlo tak, jak rozhodlo. To je třeba vzít na vědomí.

A to druhé, co jsem chtěl já a co jsem se snažil vám, paní ministryně, během řady měsíců vysvětlit, je to, že rozhodováním a rozhodnutím jste vlastně umožnila, že část plánů, které tady byly předkládány ještě v roce 2008, se realizovaly tímto způsobem.

Takže není to něco, co by vás vinilo z toho, že jste porušovala stávající právní předpisy, ale prostě mohla jste v rámci správního rozhodnutí rozhodnou také jinak, což se nestalo, a nepřihlédla jste vlastně ani k doporučení Ministerstva financí. To jsem tady chtěl vysvětlit jak vám, tak panu kolegovi Šťastnému.

Pokud se týká zdravotně pojistných plánů, tak je tady jedna podstatná věc, která by tady měla zaznít, a já jsem to tady řekl tehdy, že zdravotně pojistné plány byly předloženy do Poslanecké sněmovny, ale nejsou aktuální, protože v tom, co nám předložilo Ministerstvo zdravotnictví, byly zdravotně pojistné plány pojišťoven, které už dneska neexistují. Byl tam zdravotně pojistný plán zdravotní pojišťovny Agel, Hutnické pojišťovny a České národní zdravotní pojišťovny. Ty dneska neexistují. A naopak je tady pojišťovna nová, Česká průmyslová pojišťovna, jejíž zdravotně pojistný plán v tomto tisku obsažen není a není k tomu ani stanovisko vlády.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ještě se o slovo přihlásila paní ministryně. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Děkuji. Já bych jenom chtěla upřesnit, jak je to se zdravotně pojistnými plány. Vzhledem k tomu, že součástí rozhodnutí o sloučení je také schválení zdravotně pojistného plánu, tak není třeba, aby tento zdravotně pojistný plán byl dále schvalován Poslaneckou sněmovnou. Schválení podléhá od prvního dne následujícího roku po sloučení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Další přihlášku do podrobné rozpravy nemám, proto podrobnou rozpravu končím. Táži se na závěrečná slova. Paní ministryně? Nechce. Pan zpravodaj? (Nechce.) Přesto pan zpravodaj bude muset nás provést hlasováním, seznámit nás s usnesením a provést nás hlasováním o navržených usneseních. Zazvoním a poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhy usnesení a pak s postupem hlasování o nich. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Já jsem si dovolil předložit návrh usnesení, který je ve dvou bodech. Já ho tady ještě jednou zopakuji.

1. Poslanecká sněmovna vyjadřuje zásadní nesouhlas s postupem vedení Ministerstva zdravotnictví ve věci slučování zdravotních pojišťoven: zdravotní pojišťovny Agel a Hutnické zdravotní pojišťovny a následně ve věci slučování Hutnické zdravotní pojišťovny a České národní zdravotní pojišťovny. Vedení ministerstva dalo přednost soukromým zájmům spojeným s těmito sloučeními před veřejným zájmem a zájmem pojištěnců slučovaných zdravotních pojišťoven.

2. Poslanecká sněmovna žádá ministryni zdravotnictví, aby předložila návrh zákonné úpravy, která zajistí faktickou účast pojištěnců na správě zdravotních pojišťoven na základě svobodného a rovného volebního práva, aby se nemohly opakovat případy ovládnutí zdravotních pojišťoven určitými zájmovými skupinami.

A potom je tady návrh od pana poslance Krákory: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR považuje za nestandardní, aby zdravotní pojišťovny vlastnily či nepřímo ovlivňovaly zdravotnická zařízení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane poslanče. Já se jenom zeptám na vaše stanovisko, a to k návrhu usnesení, které jste předložil, než byl přerušen minule bod. Vy jste tady předložil čtyři body, to znamená to nebudeme akceptovat. (Ano.) Vy jste předložil nové návrhy na usnesení a ve druhém bodě budeme muset opravit, že Poslanecká sněmovna žádá vládu, nikoliv paní ministryni. Ano?

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Ano, je to tak. Předchozí usnesení, které tady bylo v červnu, protože již je zastaralé a neodpovídá úplně skutečnostem, stahuji a navrhuji, aby Poslanecká sněmovna hlasovala o těchto třech usneseních, která byla přednesena, po jednotlivých bodech. Znamená to, že o mém usnesení jako o bodu 1 a bodu 2 by se hlasovalo samostatně a o usnesení, které navrhl pan poslanec Krákora, s úpravou, kterou jste přečetl, aby Poslanecká sněmovna požádala nikoliv ministryni zdravotnictví, ale vládu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP