(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, na pořadu jsou ústní interpelace na předsedu vlády.

116.
Ústní interpelace

Jako první vystoupí pan poslanec Václav Šlajs se svou interpelací. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Václav Šlajs: Vážený pane premiére, při projednávání vládního balíčku na snížení deficitu státního rozpočtu bylo přijato opatření ke snižování platů ve veřejném sektoru a byly i sníženy platy ústavních činitelů. V doprovodném usnesení Poslanecká sněmovna požádala vládu, aby přijala obdobné opatření ke snížení platů i v ostatních sférách veřejného života.

Chci se zeptat, zda vláda této žádosti Poslanecké sněmovny vyhoví, případně kdy a jak. V usnesení se hovoří, že by měli být řešeni vedoucí funkcionáři orgánů státní správy, funkcionáři na úrovni krajů a obcí, funkcionáři firem a podniků se státní účastí, funkcionáři fondů a agentur zřizovaných státem a financovaných z veřejných zdrojů a funkcionáři veřejnoprávních médií.

Ve společnosti narůstá mzdová diferenciace, rostou platy špičkových manažerů. Zatímco příjmy v roce 2008 u lidí s nízkými příjmy vzrostly pouze o 5 %, u špičkových manažerů to bylo o 21 %. Mluvím obecně, ale ono je to i u firem s účastí státu. Ptám se tedy, zda vláda toto chce řešit. Vím, že tato vláda je přechodná, přesto je výjimečná situace, situace hospodářské krize, kdy by bylo potřeba některé otázky v odměňování vedoucích funkcionářů doladit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Václavu Šlajsovi. Prosím, aby se slova ujal předseda vlády pan Jan Fischer.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Dobré odpoledne, pane předsedající, dámy a pánové. Pokusím se být v odpovědi stručný. Vláda si je vědoma požadavku, který přišel v tom doprovodném usnesení. Ano, je to tak, že se jedná o uvolněné volené jmenované funkcionáře vrcholového managementu na úrovni kraji a obcemi zřizovaných organizací, členů správních a dozorčích rad orgánů podniků se státní účastí či státem zřizovaných a veřejnoprávních médií.

Zřeknu se toho, abych rekapituloval situaci u ústředních orgánů státní správy, to je již legislativně zabezpečeno s potřebou určitého mírného doladění.

Dalším okruhem osob, u kterého lze požadavek Poslanecké sněmovny na legislativní řešení realizovat, jsou volení funkcionáři územních samosprávných celků. To je v působnosti vlády, protože poskytování odměn za výkon funkce se řídí příslušným nařízením vlády, konkrétně nařízením vlády č. 37 z roku 2003. Ministr vnitra se práce na návrhu na řešení této cílové skupiny ujal a kloníme se k variantě předběžně snížit výši odměn členů zastupitelstev územně samosprávných celků o 4 %, což bude provedeno nařízením vlády na návrh, který předloží ministr vnitra. Vláda o tom dosud nejednala, nerozhodovala o tom, ale nemám důvod se domnívat, že by vláda výrazně proti tomuto návrhu protestovala, byť tady předjímám.

Jiná je otázka další cílové skupiny, to jsou členové dozorčích správních orgánů, managementu institucí uvedených pod body 4 až 6 doprovodného usnesení Poslanecké sněmovny. Platy nemůže vláda ovlivnit svým rozhodnutím bezprostředně, může působit přes své členy v dozorčích radách těchto orgánů. Samozřejmě je důležité, aby tito členové - my je takto budeme instruovat a připravíme na to nějakou společnou strategii - aby zkrátka vycházeli z konkrétní fiskální hospodářské situace země a tímto směrem ovlivňovali mzdový vývoj v těch institucích, v jejichž správních radách zasedají, s tím, že toto považuji za součást širšího komplexu problémů. V poslední době se s tím skutečně střetáváme.

Nejde jen o platy manažerů v podnicích s majetkovou účastí státu, ale jde vůbec o zkvalitnění a zefektivnění výkonu akcionářských práv státu přes dozorčí rady včetně personální otázky jejich složení, dobré zastupování zájmů státu jako akcionáře v dozorčích radách. Ve svém vystoupení k vládním prioritám jsem už uvedl, že to bude v hledáčku pozornosti vlády v nadcházejícím období.

Pane předsedající, to je z mé strany vše.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane premiére. Táži se pana poslance, zda chce využít možnosti na doplňující otázku. Je tomu tak.

 

Poslanec Václav Šlajs: Děkuji, pane premiére. Mám ještě dvě podotázky: zda by nebylo záhodno uvažovat o doladění vnitřního systému v odměňování vedoucích představitelů státu. Domnívám se, že funkce ministra a premiéra ve srovnání s některými funkcemi je silně podhodnocena. Nechci operovat čísly, mám je připravené. Myslím si, že společenský význam funkce ministra, jeho časová náročnost, psychická a fyzická je výrazně vyšší než například místopředsedy Nejvyššího soudu nebo Nejvyššího správního soudu, který bere víc. Disproporcí je tady víc. Stejně jako ministr bere šéf Telekomunikačního úřadu. Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání bere jako poslanec. Určitých nerovností z hlediska společenského významu je víc.

Druhý krátký dotaz, zda neuvažujete -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čas, pane poslanče, je mi líto. Písemně se můžete obrátit nebo příští interpelací. Zaposlouchal jsem se, zajímalo mě to, nicméně čas je neúprosný.

Pane předsedo, máte dvě minuty.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Dvě minuty ani nevyužiji. Mohl jsem vám je, pane poslanče, zčásti věnovat (s úsměvem).

Já ten názor do značné míry sdílím, byť je mi hloupé o tom hovořit, protože se to našince také týká. Nerovnoměrnosti v tom nepochybně jsou. Zdali to bude tato vláda, nebo to předáme té příští, aby si s tím systémově poradila, s tím rozlišením platovým, nejsem si jist, ale podívat se na to můžeme. Uvítal bych to, těchto souvislostí jsem si vědom, že často výše platového ohodnocení výkonu, zátěži a odpovědnosti neodpovídá a vznikly tam buď velmi těžko zdůvodnitelné velké rozdíly, nebo naopak některé nivelizační tendence.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Petr Bratský, který bude interpelovat předsedu vlády ve věci strategického zásobování plynem před zimním obdobím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP