(13.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Nečasovi. Dámy a pánové, je 13 hodin a moje otázka směřuje k vám: hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím. Je prostor pro závěrečná slova a hlasování. Není potřeba závěrečné slovo, takže prosím paní zpravodajku a přistoupíme k hlasování.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji za slovo. (Předsedající: Ano.) Nikdo mi slovo neodebral, takže já, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane předsedající, navrhnu hlasovat tak, jak tady bylo předesláno panem předkladatelem, tedy rozdělit návrh zákona na dvě části. Jako první bych si dovolila nechat hlasovat o mateřské. (Výkřiky v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně, jednak bude potřeba přesněji specifikovat vaše přání, ale za druhé upozorňuji, že pan poslanec Petr Tluchoř má pravdu, protože není splněna jedna z podmínek pro jednání Poslanecké sněmovny, neb tady není přítomen předseda vlády ani žádný z jeho zástupců. A protože to je podmínka, která nebývá tolerována, nemůžu se jinak zachovat ani já. A předtím, než přerušíme, musím nicméně vyhovět procedurálnímu návrhu pana poslance Bohuslava Sobotky a dát hlasovat o tom, co tady procedurálně navrhl, předtím než přeruším projednávání z tohoto bodu. Z toho únik prostě nevidím.

Pan poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já jsem jednak, pane místopředsedo, přesvědčen, že pokud nemůže probíhat jednání této Sněmovny, tak nemůže dojít ani k hlasování. To je jedna věc.

Druhá věc je, že návrh pana poslance Sobotky považuji zcela jednoznačně za návrh na změnu programu, na které podle usnesení Poslanecké sněmovny je vyhrazena první půlhodina jednání Poslanecké sněmovny každý den ráno. Čili jsem přesvědčen, že o takovém návrhu nemůžete dát hlasovat z těchto dvou důvodů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Než se rozproudí nějaká diskuse, dostaneme se z toho tím, že já nějak rozhodnu a jedna nebo druhá strana vůči mému návrhu vysloví námitku a o námitce rozhodne Poslanecká sněmovna. Já z toho opravdu cestu nevidím. (Stále výkřiky v sále.) Podívejte se, to je sice možné, to, co tady zaznívá, pak by bylo jednoduché kdykoli odvolat jednoho nebo druhého nebo třetího a přerušit jednání Sněmovny třeba na čtrnáct dnů. Jestli tímto způsobem se chce Sněmovna vydat, já si myslím, že to není dobrá cesta. A proto si myslím, že je potřeba postupovat tak, jak si myslím, že je třeba postupovat. Já jsem připraven dát hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Sobotky. Pan poslanec Petr Tluchoř proti tomuto mému postupu dává námitku. Zdali je ta námitka oprávněná, nebo neoprávněná, rozhodne Poslanecká sněmovna svým hlasováním. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Jistě je možné, pane místopředsedo, postupovat tak, jak jste zvolil, jistě je možné tady spojenou levicí odhlasovat, že usnesení, které Poslanecká sněmovna přijala...

Prosím pana kolegu Škromacha, aby na mě nepokřikoval, samozřejmě vaším prostřednictvím. Vaším prostřednictvím ho prosím, on pokřikuje sám o sobě. Čili jistě je možné socialisticko-komunistickou většinou odhlasovat cokoliv, ale já říkám, že je přijato usnesení Poslanecké sněmovny, které říká, že bez přítomnosti předsedy a místopředsedy vlády není možné pokračovat v jednání. Navršil se čas určený pro toto projednávání, místopředseda ani předseda vlády tady není a já si myslím, že vám tedy nezbývá, než přerušit toto jednání. Samozřejmě platí, pokud byste tak nepostupoval, že vznáším námitku proti vašemu postupu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tomu rozumím. O slovo se přihlásil pan předseda klubu Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pan kolega Tluchoř by měl zajisté pravdu, kdyby tady neexistovalo v historii platnosti onoho opatření jednacího řádu, které mluví o přítomnosti předsedy či místopředsedy vlády, tisíce precedentů, kdy se odhlasovaly i - prostřednictvím vás, pane předsedající - vaše návrhy zprava za nepřítomnosti celé vlády a třeba i vaší vlády. Takže prosím pěkně, pojďme hlasovat o námitce, to je jediná možnost, jak se z toho dostat ven.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já přerušuji jednání na dvě minuty a zvu k sobě předsedy poslaneckých klubů. (Dvě minuty přestávka na poradu.)

Dámy a pánové, asi jste z našich vzrušených gest vyrozuměli, že k žádné dohodě nedošlo, a protože nedošlo k dohodě, tak se musím řídit platnými usneseními Poslanecké sněmovny a ta platná usnesení hovoří v tom smyslu, že prostě není-li přítomen předseda nebo místopředseda vlády, Poslanecká sněmovna nemůže jednat. Rozumím i námitce pana poslance Sobotky v tom, že on návrh přednesl v situaci, kdy Sněmovna byla schopna jednat, ale za této situace bych mohl dát hlasovat pouze v případě, že by s tím byl všeobecný souhlas.***




Přihlásit/registrovat se do ISP