(9.20 hodin)
(pokračuje Nečas)

Tomuto problému se nelze vyhnout, nelze před ním strkat hlavu do písku. Proto navrhuji, aby tento bod, který je urgentní, který je naléhavý, který je závažný natolik, že žádný jiný schválený bod naší dosavadní schůze není tak závažný jako tato skutečnost, která vyplynula v plné nahotě na veřejnost v pátek minulého týdne, tak aby tento bod byl zařazen přednostně jako první bod našeho dnešního jednání. A v případě, že tento návrh nebude schválen, tak dávám alternativní návrh, aby byl zařazen jako první bod tento pátek před všechny ostatní pevně zařazené body. Děkuji. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom přečtu, že pan poslanec Vojíř má náhradní kartu 38.

A teď tu mám dvě přednostní: pan poslanec Kováčik a pan poslanec Sobotka. A Cyril Svoboda také.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, přeji vám dobrý den. Nevím, proč si pan kolega Nečas ve svém dramatickém, emocemi nabitém projevu bere do úst zrovna zahrádkáře v souvislosti se mnou. Možná proto, že ti zahrádkáři jsou vesměs slušní lidé, kteří poctivě pracovali celá desetiletí na zvelebení naší krásné vlasti... (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Klid prosím! Umožněte panu poslanci dokončit vystoupení.

 

Poslanec Pavel Kováčik: A dnes jsou někteří na tuto normální lidskou bohulibou činnost trošku alergičtí. Možná právě proto, že na zahrádkářství se nedá nic trhnout, nic vydělat, maximálně to, že jimi zvelebené pozemky, které byly dříve rumišti a plochami jinak nepoužitelnými, se dnes mnozí snaží prodat za nekřesťanské ceny. Ale to jsem nechtěl říci, to jenom, že to tady zaznělo, tak jenom v krátké reakci.

Já jsem tady, když se pan kolega Nečas poprvé snažil zařadit tento bod, o kterém je řeč, nezmiňoval zahrádkářský zákon, rozhodně ne jmenovitě, ale mluvil jsem tady o tom, že jsou tady před závěrečným hlasováním ve třetím čtení zákony, které pomohou matkám, které pomohou veřejným financím, abychom nebyli obviňováni z toho, že pořád jenom bereme, tak dáváme, například zrušením stropů, a řada dalších věcí. A že mně připadalo jako kouřová clona a připadá mi to i dnes, že se Občanská demokratická strana v rámci svého obstruktivního jednání snaží předřadit tento problém.

Zeptám se vás, pane kolego Nečasi prostřednictvím předsedajícího, když tak emotivně mluvíte o tom, jak tady byly spáchány zločiny, a tvrdíte, že máte důkazy, jestli jste jako každý jiný občan, jehož je to povinností, podal trestní oznámení v této věci nebo cokoli jiného.

Já bych možná, protože přece jenom bych rád, aby se věci projednaly, nabídl vstřícný krok. Buď za a) se pojďme domluvit, že to dáme jako poslední bod dnešního jednání, to znamená až se odhlasují a projednají ty věci, které jsou na řadě a které byly zařazeny. Anebo jako b) možná, kdyby vám šlo skutečně o věc a přišli jednat, třeba by se mezi poslanci klubu KSČM našli i kolegyně a kolegové, kteří by s vámi spolupodepsali svolání mimořádné schůze na toto téma.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, mám to chápat jako alternativní návrh, nebo jenom výzvu k panu poslanci? Výzva, ano, dobře. Pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegové a kolegyně. My máme dnes na program schůze Poslanecké sněmovny zařazeno několik desítek velmi důležitých bodů. Abychom pochopili, o co ve skutečnosti jde panu poslanci Nečasovi. Pan poslanec Nečas nechce tyto zařazené body dnes projednat. Proto navrhuje zařazení nového bodu, ačkoli ODS nechce na této schůzi Poslanecké sněmovny projednat vůbec nic. ODS se snaží provádět obstrukci, každý den to znovu opakuje, že jejím cílem je, aby se na této schůzi neprojednalo vůbec nic.

Cílem návrhu pana Nečase není vyšetřit nákup či pronájem letounů Gripen, cílem tohoto návrhu je, aby se vůbec nic na této schůzi Poslanecké sněmovny neprojednalo. Jestliže by ten bod byl zařazen jako první bod na dnešním jednání, následovalo by úplně stejné divadlo, které jsme tady viděli včera, kdy poslanci ODS jsou nuceni vystupovat tady v Poslanecké sněmovně, číst sáhodlouhé projevy, které by samozřejmě nikdy tady v Poslanecké sněmovně nepředváděli nebo nečetli, protože by jim to bylo trapné. Já chápu, že na ně vedení poslaneckého klubu tlačí, aby tady zabírali čas, aby prodlužovali projednání jednotlivých bodů, ale já si myslím, že to není smyslem poslanecké práce. Smyslem naší práce by mělo být posoudit předložené návrhy zákonů a rozhodnout o nich. Ať už je předložila vláda, nebo ať už je předložili jednotliví navrhovatelé z řad poslanců či Senátu.To je smyslem naší práce. Ne tady vést absolutně nesmyslné monology, které vůbec nikdo v této Poslanecké sněmovně už po týdnu obstrukce ze strany Občanské demokratické strany neposlouchá. To jsou projevy, které nemohou nic změnit, to jsou projevy, které jenom zaplní stenozáznam, vyplní ho hromadou prázdných slov, která nic nezmění a která už tady v této Sněmovně vůbec nikdo neposlouchá.

My nemáme žádný problém s tím, aby se v Poslanecké sněmovně vedla debata o několik let staré kauze nákupů či pronájmu letounů Gripen. Žádný problém s tím nemáme. A já navrhuji, abychom ten bod zařadili jako poslední bod dnes po pevně zařazených bodech odpoledne. To já myslím, že je řešení, na kterém se všichni můžeme shodnout. My jsme připraveni jednat i po 19. i po 21. hodině. Já jsem to tady jasně deklaroval. Když ten bod večer nedoprojednáme, pokračujme příští týden. Já si myslím, že schůze by měla pokračovat příští týden, protože je důležité, abychom se se všemi předloženými body vypořádali.

A já bych se také rád zeptal pana poslance Nečase, čeho se tolik bojí. Čeho se tolik bojí poslanec Nečas a čeho se tolik bojí Občanská demokratická strana? My dnes máme projednávat vládní protikorupční balíček. Skutečně se tolik bojíte, že ten návrh projde do dalšího čtení? My dnes máme projednávat novelu loterijního zákona. Skutečně se tolik bojíte, že se zpřísní regulace hazardu? Máme dnes projednávat návrh na regulaci lobbingu. Skutečně se ODS tolik bojí toho, že zde budou konečně po 20 letech určitá pravidla pro lobbisty? Máme dnes projednávat omezení anonymních akcií. Skutečně se tolik bojíte toho, že vyjde na povrch, kdo vlastní firmy, které se ucházejí o veřejné zakázky v Praze nebo jinde? Čeho se bojí pan poslanec Nečas? Bojí se toho, že projdou protikorupční zákony, které jsou dnes na programu schůze Poslanecké sněmovny? No samozřejmě že se toho bojí! Toho se přece bojí celá Občanská demokratická strana!

Podívejte se na ty pokrytce! (Potlesk z levé části jednacího sálu.) Oni říkají ano, my podpoříme vládní protikorupční balíček. A potom pokrytecky udělají všechno pro to, aby vůbec nepřišel na řadu. Abychom ho ani nezačali projednávat, ačkoli dnes odpoledne je zařazen na programu schůze Poslanecké sněmovny. Podívejte se na ty pokrytce! Minulý týden tady mluvili o tom, že spěchá projednání vládních dluhopisů na financování schodku státního rozpočtu v roce 2010. Tito pokrytci zabránili tomu, aby ten zákon vůbec přišel na řadu. Tento týden vůbec díky ODS nebude projednán! Jak je to možné? Jak je to možné, že minulý týden tento návrh tolik spěchal a dnes tady prohlásí pan poslanec Nečas, že na schůzi Poslanecké sněmovny není důležitějšího bodu než jeho návrh na debatu o několik let starém prodeji při pronájmu letounů Gripen?

Opravdu taky není žádný důležitější bod? Já si to nemyslím! Já myslím, že jsou tady důležitější body! Je tady důležitý zákon, který má řešit dorovnání peněžité pomoci v mateřství. Je tady zákon, který má zpřísnit regulaci hazardu. Je tady zákon, který má zpřísnit podmínky pro to, aby firmy nemohly být vlastněny anonymními vlastníky a nemohly se ucházet o veřejné zakázky. Jsou tady návrhy, které pomohou řešit řadu vážných problémů, se kterými se naše země potýká. My jsme pro to, abychom o těchto věcech jednali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP