(9.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Klidně jednejme i o gripenech, až na to bude čas v této schůzi Poslanecké sněmovny. Jsme připraveni, a já jsem to zde také navrhl, zařadit tento bod po pevně zařazených bodech dnes odpoledne a jsme připraveni o tomto bodu také jednat příští týden. Nemáme žádný problém s tím, abychom ten bod zařadili například na pátek příští týden. Pak celý den může Poslanecká sněmovna vést o tomto bodu debatu.

Současně bych rád ale také požádal, aby kolegové z ODS, jestliže mají tolik argumentů, jestliže mají tolik důkazů, předložili do této Poslanecké sněmovny písemný materiál, který by všechny tyto argumenty shrnul tak, abychom ještě před hlasováním a debatě o této věci se na tento písemný materiál mohli podívat.

Určitě by také bylo dobré, kdyby přílohou tohoto materiálu byla sjetina o hlasování ve věci nákupu letounů Gripen v této Poslanecké sněmovně. Já myslím, že toto bude také důležitá věc, která by měla být součástí těchto dokumentů, aby bylo jasné, jak kdo v té době hlasoval, ačkoliv v té době třeba nebyl součástí tehdejší vládní struktury. Já myslím, že i to bude velmi zajímavá věc. A já se na tu debatu těším a znovu opakuji, že nikdo ze sociální demokracie se jí neobává.

Jediné, čeho se obáváme, je způsob, jakým vy přistupujete k této schůzi Poslanecké sněmovny, kolegyně a kolegové z ODS. Začněte se chovat racionálně. Nechovejte se prosím tak, jako se tady kdysi chovali poslanci Republikánské strany Miroslava Sládka. Vaše chování je hodně podobné. Jednejme o návrzích, které jsou zde pevně zařazeny. Nedělejme už další zbytečné změny v programu a neztrácejme čas.

Děkuji. (Mohutný potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, jak už řekl předseda Vlček, tady to opravdu není snadné. Tady teď padají návrhy na pevné zařazení bodu. Já si myslím, že budeme muset stejně nejdříve hlasovat o tom, jestli vůbec ten bod zařadíme jako nový bod, a pak teprve můžeme vyhovět těm návrhům, které tu zní. Naposledy pan Sobotka - pevně zařadit dneska po pevně zařazených bodech, což je analogický návrh k panu poslanci Kováčikovi. Vidím, že s ním souhlasí. Dobíráme se tedy určitého možného postupu.

A teď mám tady přihlášené. Pan poslanec Cyril Svoboda se hlásil jako první, ten má na to právo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, za klub KDU-ČSL: My jsme podporovali zařazení otázky gripenů, podporujeme to, budeme pro to hlasovat, vítáme to, nejenom že se toho neobáváme, ale vítáme to, aby debata proběhla. Chceme ale, aby to bylo po pevně zařazených bodech dnes. Neříkáme odpoledne. Jde nám o to, aby se mateřská rozhodla dneska, aby se rozhodla teď. Může to být klidně dopoledne. Nám jde o to, aby ty první body se rozhodly teď. Nakonec tam už stejně spolu mluví přesvědčení. Nemá smysl o tom vést dlouhou debatu. Stačí hlasovat. Tyto návrhy můžeme odhlasovat a vznikne prostor pro tuto kauzu, která si říká gripeny. Náš postoj je tedy neměnný. Hlasovali jsme pro to. A pokud bychom tady vedli válku, že má být zařazena koupě jako první bod, povede to pouze k obstrukci a nepohneme se dál k žádnému bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Takže teď prosím pana poslance Tluchoře.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Krásné dobré ráno, dámy a pánové, já opravdu mám velmi rád, když někdo mluví o tom, jak se tady mlátí prázdná sláma, a poté 20 minut stejně tak činí - jako pan předseda Sobotka v tuto chvíli. (Bušení do lavic a nesouhlasný šum z řad ČSSD, z levé části Poslanecké sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Klid, prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Myslím, že až budete příště, pánové a případně dámy, mluvit o obstrukci, podívejte se na to, kolikrát a jak dlouho vystupujete vy v těchto návrzích.

Mně dovolte jen krátkou věc. Rozumím tomu, že pan předseda Sobotka, v inkriminované době ministr financí České republiky, se takového jednání ne právě domáhá. Nerozumím tomu, proč s tím má problém pan předseda Kováčik. To je mi opravdu záhadou.

Já si myslím, že je možné v tuto chvíli racionalizovat tu věc, a z pověření pana předsedy Nečase sděluji stažení jeho návrhu na dnešní první bod a navrhuji, aby bylo možné připravit všechny materiály, toto zařazení na pátek jako první bod tak, jak on to navrhoval.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Počkejte, pořád je tady ten problém, že my musíme nejdřív hlasovat vůbec o zařazení. To znamená není možné dopředu navrhovat kdy. Prvně se musí Sněmovna shodnout, že se zařadí ten bod. Pak je možné hlasovat o pevném zařazení.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dobře. Je to možné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A vy navrhujete tedy hlasovat o zařazení bodu a pak v pátek... Na páteční. Dobře. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, já jenom pro pořádek: Já jsem ale přece netvrdil, že s tím mám problém. Dokonce jsem byl první, který navrhl jiné pevné zařazení, které má podle mého soudu větší logiku než to, které přednesl pan kolega Nečas, tj. jako poslední bod dnešního jednání aneb analogicky dnes po pevně zařazených bodech. Tak jsme se teď jakoby dobrali tohoto výsledku. A pokud to tímto způsobem bude, nemáme problém hlasovat pro zařazení dnes po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže jsou tady teď návrhy hlasovat o tom zařazení bodu a pak byl tady návrh, aby se zařadil dnes po pevně zařazených bodech. A pak je tu váš návrh... (Ozývá se: To je staženo.) Takže bude jeden návrh na zařazení. Ještě jednou pana poslance Nečase prosím, aby to upřesnil.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedající, první padl návrh na dnešní první bod. Ten byl stažen. A já jsem ve svém vystoupení řekl alternativní - to znamená první bod v pátek. Tento pátek. Ten padl jako první. Ty další návrhy padly až poté.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Máme snad návrh. Budeme o něm hlasovat. A další přihláška. Je tady ještě jednou pan poslanec Nečas. Ale to je to stejné asi. To je ze včera. Takže pan poslanec Miroslav Kalousek. Je to správně.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Ano, je to správně, jmenuji se tak. Pane předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, předsednictvo TOP 09 mě pověřilo (smích a šum zleva), abych požádal Poslaneckou sněmovnu ještě jednou o zvážení zařazení tisku 922, tisku k návrhu zákona, který po dobu tří let vzhledem k rozpočtové nouzi navrhuje snížit státní příspěvky politickým stranám. Byl jsem rovněž pověřen, abych během včerejšího dne pokud možno se všemi předsedy klubů projednal možnost zařazení tohoto bodu.

Já děkuji panu poslanci Tluchořovi za to, že přislíbil podporu tomuto návrhu. Panu poslanci Kováčikovi chci říci, že samozřejmě podpoříme podmínku, kterou formuloval, že jsme připraveni jednat a podpořit i limit při výši prostředků na volební kampaň. Panu poslanci Kasalovi chci prostřednictvím předsedajícího říci, že samozřejmě podpoříme i jeho avizovaný pozměňující návrh na solidaritu sdílenou nejenom se státními příspěvky, ale i z darů.

Jsme připraveni na kompromis i ve výši krácení. Bude-li se zdát Sněmovně 50 procent mnoho, pak je možné diskutovat o 40, 30, 20 procentech. Co ale podle mého názoru možné není, je arogance, se kterou Sněmovna oznámí veřejnosti, že politické strany budou jedinými institucemi, které v následujících letech, v rozpočtovém období, nebudou kráceny na svých transferech ze státního rozpočtu. Neexistuje v této zemi jediná rozpočtová organizace, která nebude tímto krácením postižena. Neexistuje jediná příspěvková organizace, která nebude tímto krácením postižena. A především neexistuje jediné občanské sdružení, zejména z oblasti sociálních a zdravotních služeb, které nebude postiženo rozpočtovou nouzí a nebude muset šetřit.

Jakým právem se my domníváme, že jediné - jediné instituce, které jsou napojeny transferem na státní rozpočet, které nemusí šetřit, jsou politické strany? S jakou mírou nadutosti odmítáme vůbec jednat o tom, že bychom snad ve svých stranických sekretariátech měli ušetřit alespoň 10 procent provozních výdajů, když to naprosto nemilosrdně vyžadujeme od všech kulturních, zdravotních a sociálních institucí? A upřímně řečeno, jako člověk s dlouholetým stranickým životem, jako člověk, který dokonce jedné politické straně předsedal, vám mohu říci, že to opravdu není těžké, že je výrazně lehčí než v těch občanských sdruženích, rozpočtových a příspěvkových organizacích ušetřit alespoň, promiňte mi expresivní výraz, těch pitomých 10 procent. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP