(9.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Já velmi prosím, abychom byli schopni se solidarizovat jako politické strany. Já velmi prosím zejména ty, kteří mají plná ústa solidarity, aby tento pojem byli schopni používat nejenom tehdy, když ho financují na dluh našich dětí, ale když ho mají financovat také ze svého.

Prosím tedy o zařazení bodu 922, a to jako druhý bod v pátek dopoledne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych požádal pana poslance Waltra Bartoše. Týká se to bodu 183.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl bod 183, to je Zpráva ministra zemědělství o směně pozemků v Radějovské oboře, alternativně, protože včera jsme měli problém s hlasováním a minuli jsme se. První návrh je jako dnešní první bod před prvním čtením. Druhá alternativa je v pátek první bod.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě před gripeny?

 

Poslanec Walter Bartoš: Po gripenech. Včera pan kolega Ohlídal navrhoval v pátek zařadit po pevně zařazených bodech, takže to je třetí alternativa, aby se neopakoval včerejšek, to znamená že tento návrh nebyl nakonec přijat. V pátek po pevně zařazených bodech jako první bod.

Dovolte, abych to krátce zdůvodnil. Jedná se o problém, který se dotýká okresu Hodonín. To, že také kolegové z ČSSD tento návrh podporovali, znamená, že se problém týká opravdu všech občanů a jde napříč politickým spektrem. Jedná se o problém podivné směny lesních pozemků v oboře Radějov, okres Hodonín. Je to mikroregion Strážnicko. Nachází se v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Tato oblast je zařazena do sítě evropsky významných lokalit Natura 2000. Součástí obory Radějov, vlastněné státem a spravované státním podnikem Lesy České republiky, je i národní přírodní rezervace Kútky. Jak z přírodního hlediska, tak z hlediska celospolečenských funkcí lesa jde o jednu z nejcennějších lokalit masivu Bílých Karpat. Mimo většinového vlastníka zastupovaného podnikem České lesy tvoří pozemky obory také zhruba jedna čtvrtina města Strážnice a jedna čtvrtina obce Radějov.

Tím, že došlo teď ke směně těchto pozemků, dochází k docela zajímavé situaci právě pro občany města Strážnice i pro občany města Radějova, kteří se domnívají, že dojde k ohrožení jejich zájmů, a to především tím, že budou mít velice zkomplikovaný přístup právě ke svým pozemkům. Z toho důvodu navrhují, aby tento bod projednala Poslanecká sněmovna, aby se občané této oblasti dozvěděli, jak se nejvyšší zákonodárný sbor v tomto státě staví k této záležitosti.

Chci říci, že touto záležitostí se zabýval také ombudsman České republiky. Já zde nebudu číst dvacetistránkovou zprávu atd., ale závěry ombudsmana jsou takové, že stěžejní zjištění v celém případu je, že samotná existence obory uvnitř Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty je zjevně nezákonná. Tak zástupce ombudsmana dr. Jitka Seitlová.

Dámy a pánové, tolik mé zdůvodnění tohoto bodu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další je pan poslanec Jiří Čepelka, připraví se paní poslankyně Rybínová.

 

Poslanec Jiří Čepelka: Vážený pane místopředsedo, vážený pane místopředsedo vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, úvodem mi dovolte, abych prohlásil, že na mě vedení klubu ODS nečinilo žádný nátlak, abych vystupoval, činím tak sám o své vůli. To pro pana předsedu Sobotku.

Dovolte, abych navrhl vyřadit z programu 67. schůze Poslanecké sněmovny následující body:

Bod číslo 50, Návrh poslanců Jana Hamáčka, Jiřího Petrů a Stanislava Křečka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb., o Státním fondu rozvoje bydlení a o změně zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 996, prvé čtení.

Dále navrhuji vyřadit bod číslo 52, Návrh poslankyň Kateřiny Konečné a Zuzky Bebarové-Rujbrové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 181/2007 Sb., o Ústavu pro studium totalitních režimů a o Archivu bezpečnostních složek a o změně některých zákonů, sněmovní tisk 983, prvé čtení podle § 90 odst. 2.

Dalším bodem, který navrhuji vyřadit, je bod číslo 53, Návrh poslanců Stanislava Grospiče, Vojtěcha Filipa, Zuzky Bebarové-Rujbrové, Pavla Kováčika, Josefa Vondrušky, Milana Bičíka, Soni Markové, Zdeňka Maršíčka, Josefa Šenfelda a Petra Braného na vydání ústavního zákona, kterým se mění a doplňuje ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 795, prvé čtení.

Dále navrhuji vyřadit bod číslo 86, Návrh poslance Miroslava Opálky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 788, třetí čtení.

Dalším bodem, který si dovoluji navrhnout k vyřazení, je bod číslo 87, Návrh poslanců Soni Markové, Milana Bičíka, Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika, Milady Halíkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 793, třetí čtení.

Dále navrhuji vyřadit z programu 67. schůze bod číslo 88, Návrh poslance Miroslava Opálky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších přepisů, sněmovní tisk 798, třetí čtení.

Dále navrhuji k vyřazení z programu schůze bod číslo 95, Návrh poslanců Mirka Topolánka, Robina Böhnische, Petra Wolfa a dalších na vydání zákona o kompenzaci za ztrátu zaměstnání z politických důvodů v letech 1948 až 1989, sněmovní tisk 809, třetí čtení.

Další bod, který navrhuji vyřadit z programu schůze, je bod číslo 99, Návrh poslanců Michaely Šojdrové, Ludvíka Hovorky, Jiřího Carbola a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 939, třetí čtení.

Dalším bodem, který navrhuji vyřadit, je bod číslo 100, kterým je Návrh poslanců Davida Ratha, Jiřího Paroubka, Richarda Dolejše, Jiřiny Fialové, Borise Šťastného, Jiřího Carbola, Stanislava Grospiče, Olgy Zubové, Jana Klase, Milana Urbana a dalších na vydání zákona o zřízení Královské univerzity Střední Čechy v Kutné Hoře a o změně zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 749, třetí čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP