(16.10 hodin)
(pokračuje Kalábková)

Nicméně já jsem s řadou podvedených lidí v této oblasti měla možnost hovořit a to jsou lidé, kteří třeba podnikají nebo provozují živnost spousty let. Nikdy se nesetkali s podobným jednáním, které je přivedlo do velmi prekérních situací. To nejsou lidé, kteří by byli neopatrní nebo hloupí, ale oni jsou oběťmi velmi kvalifikovaných podvodů. To není jenom o tom, že si něco nepřečetli nebo něco opomněli nebo si něco nezjistili, ač tak učinit měli. Oni byli třeba i několikrát ujišťováni ze strany těch katalogových firem o tom, jaká bude skutečnost. Byly uzavřeny ústní dohody, a ono to potom ve finále bylo všechno jinak.

Já souhlasím i s tím, že my tady nemůžeme poučovat soudy o tom, jak by měly fungovat. V žádném případě. Soudy musí být každopádně nezávislé. Ale bohužel stává se často dost případů, že i v naprosto zřejmých a jasných záležitostech ty soudy rozhodly tak, že byli poškozeni ti, kteří skutečně byli oběťmi těch podvodů. A jestliže je možné takovéhle závěry vyčlenit z jednání podnikatelských subjektů, některých nepoctivých, drobnými úpravami zákona, pojďme je udělat.

Ty věci, o kterých se tady hovořilo, že jsou velmi problematické, ty se podle mne dají ve výborech odstranit v průběhu druhého čtení tady ve Sněmovně. A mě strašně moc mrzí, že dost často tady zaznívají názory, že je lepší než dělat aspoň něco, je lepší nedělat nic. Já bych byla moc ráda, abychom si uvědomili všichni, co je naší prací tady a co je naší povinností, která vyplývá z mandátu poslance.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dalším je pan poslanec Petruška. S faktickou, nebo s řádnou? S faktickou. Takže s faktickou poznámkou pan poslanec Daniel Petruška.

 

Poslanec Daniel Petruška: Paní kolegyně, ale vy sama jste to popsala naprosto přesně. Problém přece není v tom, že by byly nedostatky v zákoně. Problém je prostě v tom, že ve chvíli, kdy někdo tedy ukuje podvod a někoho na něm nachytá, tak ten soud musí přece zhodnotit, kdo se dopustil podvodného jednání a jakým způsobem. Takže nezlobte se na mě, já stále musím trvat na tom, že úpravou zákona toho nedosáhnete.

To je stejné, jako máte na dálnicích zakázanou nebo povolenou rychlost 130, a i kdybyste se na hlavu postavila a do toho zákona napsala, co budete chtít, tak prostě budou lidé, kteří budou jezdit rychle, a bude na těch dalších orgánech, aby problém řešily. Nikoli na nás jako na Sněmovně.

A já jsem nikdy neřekl, že nechci nic dělat. Já bych například velmi rád schvaloval vládní návrhy zákonů, které tady máme, na kterých jsme mnozí z nás pracovali.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Další - s faktickou poznámkou paní poslankyně Gabriela Kalábková. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Já jenom ve stručnosti. My se stále nechápeme. Kdyby nedocházelo k rozsudkům, které hájí práva těch nepoctivců, nebo ne práva, ale hájí ty nepoctivce, tak bychom tady tento návrh nepředkládali. Mě mrzí, že jsou země, státy, které mohou mít takovou legislativu, která už svou podstatou odrazuje všechny firmy od podobného nekalostního jednání. A já bych byla moc ráda, abychom takovou legislativu měli i my.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní požádám pana poslance Polanského, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jiří Polanský: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, k této věci bych chtěl upozornit na jednu skutečnosti, která tady už zazněla, a myslím si, že je to jeden z důvodů, proč je vlastně ten návrh podáván. Vážený pan kolega poslanec Němec tady v reakci na přednes paní poslankyně Dundáčkové uvedl, že těmito kauzami se zabývají naše soudy a že rozhodují řádově přibližně padesát procent ve prospěch těchto firem a padesát procent v neprospěch těchto jejich jakoby zákazníků, čili že tito lidé nebo i firmy musí platit ty částky, které jsou vymáhány, a že tato situace není správná a že by se měla řešit. Parafrázuji to, jak jsem si to zapamatoval.

Já se ale domnívám, že není posláním Sněmovny, aby řešila nestejné rozhodování soudů, aby řešila prostě různé právní názory, které jsou u soudů nižších stupňů. Sněmovna má přijímat obecné zákony, kterými si naopak ty soudy shora, když to tak řeknu, mají řídit. Jestliže vyvstane takováto situace, kterých bychom našli asi stovky, pokud jde o spektrum věcí, které se projednávají u soudů, tak bychom pokaždé museli přijímat nějakou takovouto kazuistickou změnu a v podstatě bychom nahrazovali i praxi, kterou má mít Nejvyšší soud, to znamená sjednocovat judikaturu, sjednocovat rozhodování našich soudů.

Čili já z tohoto pohledu vidím tady snahu, protože možná soudy jaksi dlouhodobě nemají stejné jednotné názory, ale vidím tady snahu nahradit soudní rozhodování a nahradit v podstatě povinnost Nejvyššího soudu tu judikaturu sjednotit. Proto tento návrh nemohu podpořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ještě někdo si přeje vystoupit v obecné rozpravě k tomuto návrhu? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Pane poslanče, přejete si přednést závěrečné slovo? Ano. Hovoří pan poslanec Pavel Němec.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, máme zde návrh, ke kterému se zde rozpoutala poměrně vášnivá debata, ale mám za to, že to nebyla debata politická. Mám za to, že to zejména byla debata odborná. Z jedné strany zaznívají názory, že je to úprava kazuistická a že prostě nemůžeme dávat soudům vodítka, jak mají rozhodovat. Z druhé strany zase tady slyším, že proto, že se jedná o tak specifickou činnost, je potřeba ji podpořit i legislativně, protože bohužel ta situace dnes k tomu nazrává.

Nevím, kdo z vás měl možnost si přečíst onu citovanou zprávu Evropského parlamentu. Já ji mám tady, a kdybych vám ji celou přečetl, což by myslím zabralo ještě tak další dvě hodiny, tak to by byla situace, že bychom se nedostali k žádnému dalšímu bodu.

Takže prosím, já chci říci jednu věc. Ta úprava vychází z úpravy Rakouské republiky a zčásti vychází z vládního návrhu novely velkého občanského zákoníku, který tedy, pane kolego Plevo, zde již je předložen a má již své číslo a již čeká na projednání. Dokonce se stalo to, že jsem tento návrh konzultoval i s Ministerstvem průmyslu a obchodu - omlouvám se, prostřednictvím předsedající jsem oslovil kolegu - konzultoval jsem tento návrh i s Ministerstvem průmyslu a obchodu a řeknu vám tady otevřeně, že vlastně příslušný odborník, ředitel odboru na Ministerstvu průmyslu a obchodu, byl vlastně ten, který mi tento postup doporučil. Proto jsem se touto cestou vydal. Přiznám se, že jsem nečekal, že debata zde bude takto vzrušená. Přesto za ni děkuji a dovoluji si požádat, aby tedy tento návrh nebyl zamítnut, ale aby byl podpořen, aby se dostal do druhého čtení do výboru a abychom tam vedli meritorní debatu, protože toto téma si tuto debatu rozhodně zaslouží. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Táži se paní zpravodajky, zdali si přeje přednést závěrečné slovo, shrnout debatu. Nikoliv. Pane poslanče Zapletale.

 

Poslanec Cyril Zapletal: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Chtěl bych jménem klubu sociální demokracie požádat o přestávku patnáct minut.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Takže v 16 hodin 35 minut. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 16.19 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP