(15.20 hodin)
(pokračuje Opálka)

Já chci jenom uvést, že pan ministr Šimerka se stejným stanoviskem vystoupil 29. 9., 2. 12., 27. 1. ve třetím čtení a znovu s tímtéž ve třetím čtení včera, 3. 2. Bylo řečeno to, co již bylo řečeno, navíc nešlo o nějaká stanoviska. Bod byl uzavřen a úmyslně otevřen, aby nemohlo dojít k hlasování. Jediný úkol, který byl, aby poslanci ODS vyplnili čas, který byl k projednání dalších bodů, a tím se vlastně nedostalo na hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Konec, pane poslanče. Pan předseda vlády rovněž vystoupí.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Je mi líto, na to bohužel zareagovat, byť nerad, musím. Jsem v zásadě docela rád, že se tato vláda důvěře veřejnosti těší, protože pro nikoho jiného tady koneckonců nepracuje a tak jsem to deklaroval v této Sněmovně několikrát, komu jsou určeny služby této vlády. Nejsou určeny určitě tomu, aby podporovala prostě obstrukční taktiku, to by na ni bylo docela málo. To by si tu laťku dávalo docela nízko. To je jedna věc.

Za druhé. Považuji za absurdní, jestliže to měla být obstrukční taktika zprava, že by se k ní nechal řekl bych zjednat pan ministr Šimerka nominovaný za sociální demokracii. To je pro mě prostě absurdní. Je škoda, že když už se ta vláda těší důvěře veřejnosti, že si nezískala důvěru vaši, nebo aspoň to moje ujištění, že tomu opravdu tak nebylo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Němec ve věci sociálních dopadů hazardních her.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, pane předsedo vlády, členové vlády, kolegyně, kolegové. Nechte mě prosím přednést interpelaci na předsedu vlády, pokud se týká sociálních dopadů hazardních her.

Vážený pane předsedo vlády, na včerejším jednání Poslanecké sněmovny prošla do druhého čtení novela zákona o loteriích, kterou zpracovali poslanci sociální demokracie a KSČM. Tato novela řeší nejpalčivější problémy v regulaci hazardních her a vzhledem ke zkrácení lhůty pro projednání v rozpočtovém výboru má tato novela šanci na schválení ještě v tomto volebním období. Sociálně demokratická novela podstatně posiluje práva měst a obcí v regulaci hazardních her. Obce dostávají nástroj na obranu proti svévolným postupům Ministerstva financí, které dnes jako na běžícím páse povoluje agresivní typy hazardu do heren, barů, ano, i na benzinové stanice. To vše bez souhlasu, či přímo proti vůli obcí a měst.

Vážený pane premiére, pro odpovědné posouzení všech okolností souvisejících s regulací hazardu je nutno mít zmapovány všechny negativní jevy spojené s hazardem, zmapováno gamblerství, sociální dopady do rodin i jevy spojené s nárůstem kriminality a tak dále. Ministerstvo zdravotnictví ani Ministerstvo práce a sociálních věcí však žádná ucelená relevantní data v tomto směru nemají. Není dosud zpracována ani základní studie dopadů hazardu na společnost.

Chci vás proto, pane premiére, poprosit o to, aby vaši ministři ze všech resortů dali dohromady všechny podklady, které k dopadům hazardu mají, aby se pokusili získat i zahraniční studie k tomuto tématu. Takové podklady by měly být předloženy poslancům, kteří budou jak v rozpočtovém výboru, tak i následně na plénu Sněmovny o regulaci hazardu rozhodovat. Prosím proto o operativní přístup. Jste, pane premiére, ochoten v této věci pomoci?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Pane premiére, prosím odpověď.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Dámy a pánové, tak tady ta odpověď právě proto, že ta data chybějí, tak nebude o tom, že bych je používal. To je jasné, v tom si zřejmě rozumíme. To byl stesk na absenci informací v tom či onom, v sociální patologii v souvislosti s hazardem. To je skutečně na vážnou sociologickou studii.

Já můžu, protože planě neslibuji, že sem prostě za měsíc přijdu s takovouto studií, obrátím se ale v každém případě na věcně příslušné ministryně a ministry, co je v jejich možnostech v této věci udělat, a sdělím vám názor, jak je možné takovouto analýzu provést, případně do ní zapojit i jiné orgány než státní správu, vědecké instituce a podobně. Ale je to trošku na delší trať a získání takovýchto dat, nebo vybudování datové báze, která by takovou analýzu umožňovala, nebude určitě patřit k jednoduchým úlohám. Jinak s vámi souhlasím, že ta absence je tíživá.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane premiére. Pan poslanec Němec využije své možnosti.

 

Poslanec Pavel Němec: Děkuji. Já se, pane předsedo vlády, s tím plně ztotožňuji. Jenom chci poprosit, protože samozřejmě na rozdíl od běžného poslance má vláda úplně jiné informační možnosti, pokuste se alespoň v co nejkratší době získat ze zahraničí dosud existující studie, protože ty materiály existují, pokuste se to prosím přeložit do českého jazyka, aby s tím mohli všichni poslanci pracovat úplně běžně. Myslím, že i v těchto studiích můžeme nalézt věci, které budou pro nás velmi důležité. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Věra Jakubková ve věci hlukových limitů.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vážený pane premiére, interpelace žádající potvrzení pravdivosti informací o záměru Ministerstva zdravotnictví zvýšit hlukové limity a zdůvodnění těchto údajných kroků je určena a bude dnes přednesena ministryní zdravotnictví paní Juráskové. Na vás se obracím s otázkou, zda jste informován o záměru Ministerstva zdravotnictví připravit novelizaci nařízení vlády č. 148/2006 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací, která jde proti výzvě Evropské komise snižovat úroveň rušivého vlivu na minimum a chránit zdraví občanů. Žádnou roli přitom nehraje stav evropské legislativy, která je v této problematice roztříštěná, neboť stojí proti vědecky doloženým faktům, kdy jsou za nebezpečné považovány již hodnoty od 42 decibelů, přičemž česká norma povoluje pro noc 50 a den 60 decibelů.

Vážený pane premiére, nebudu vás zatěžovat výčtem negativních dopadů připravované změny na lidské zdraví, ale považuji za nezbytné vás jakožto předsedu vlády informovat o dohadech, které byly v posledních dnech hojně propírány v tisku. Jde o obvinění Ministerstva zdravotnictví, že novelizaci vládního nařízení připravuje na objednávku Ministerstva dopravy, které hledá finanční úspory na nesprávném místě. Jde o to, že změkčení ochrany obyvatel před hlukem by umožnilo dostavět některé dopravní stavby, kde přílišný hluk byl největší překážkou. Například pro vydání stavebního povolení či územního rozhodnutí u některých staveb. Jako příklad mohu uvést R49 Hulín-Fryšták, mimoúrovňovou křižovatku pražského okruhu Běchovice, jinde například dálnici D1 v úseku Brno-Bosonohy-Troubsko, kde měly být postaveny protihlukové stěny do konce letošního roku, s jejich výstavbou se ještě nezačalo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: (Vstupuje do řeči posl. Jakubkové.) Děkuji vám, paní poslankyně, za vaši interpelaci. Prosím pana předsedu vlády, aby vám odpověděl.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Já druhou část přednesu ještě ve druhé části.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, s tím počítám.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, to je příběh o věcném sváru ochrany občanů před nadměrným hlukem jako jeden z faktorů samozřejmě zdravého životního prostředí, potřebou dobudovávání infrastruktury, která žel bohu dokončena v této zemi není. V tomto smyslu to některé země mají výrazně jednodušší, tyto procesy rozhodovací a analytické.

Já se teď přesně nevyjádřím k tomu, co v tom záměru Ministerstva zdravotnictví je. Ujišťuji vás, že se tím budu zabývat, že se s tím seznámím. Je to nařízení vlády. Za prvé je to ještě v interním připomínkovém řízení na Ministerstvu zdravotnictví, projde to samozřejmě vnějším připomínkovým řízením, projde to jednáním vlády. Určitě k tomu ta rozprava nebude jednoduchá. Já si pamatuji v této souvislosti na debatu k protihlukovým opatřením ve vládách předchozích a vždycky se to projednávalo naněkolikrát, čímž nechci nic předbíhat, že to bude takto, ale nemohu to prostě vyloučit. Je to nesmírně těžké téma. Já ses tím nějak seznámím, abych to neměl jenom z těch novin, takže se o tom nechám spravit, případně vám potom dám názor písemně. To je vše, co teď mohu říci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Paní poslankyně Jakubková má jednu minutu času na doplnění.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Pospíším si. Vážený pane premiére, já jsem se vás ptala proto, že jste předsedou vlády a je důležité, jak se k věci postavíte. Jste předsedou vlády, která se bude možná novelizací zabývat. Na vaši odpověď čekají statisíce lidí, kteří žijí v sousedství nadlimitně hlučných komunikací, a další desetitisíce lidí, kterým hrozí, že v důsledku změkčení hlukových limitů se realizace hlukových opatření už nedočkají. Pozitivní rozhodnutí by mohlo být vnímáno i tak, že vláda chce dát přednost naší výstavbě nových silnic před ochranou veřejného zdraví. Děkuji vám za pochopení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP