(15.10 hodin)
(pokračuje Bursík)

Myslím, že je velmi důležité, že lidé, kteří jsou fachmani v oblasti zemědělství, samotní producenti, pochopili, že pro zemědělskou produkci v České republice je pěstování energetických plodin a plodin pro výrobu biosložky pro přimíchávání důležitou alternativou, možností znovu oživit zemědělský trh a zemědělskou produkci v České republice. Nota bene, když je tady vlastně garantován odbyt daný tím, že je tady povinné přimíchávání. A vedle toho jsme také vytvořili schválením a notifikací programu podpory vysokoprocentních biopaliv i prostor pro to, aby se v České republice, věřím, v budoucnosti uplatnila i vysokoprocentní biopaliva, tak jak zde o tom hovořil můj předřečník, totiž abychom šli i tou cestou podpory E85, kde Škoda Auto již v tuto chvíli vyrábí Škodu Octavia FlexiFuel, dodává ji na švédský trh a více než třetina exportu do Švédska těchto vozů jsou právě FlexiFuel škodovky Octavie na vysokoprocentní biopaliva.

Poslední poznámka, co se týká možných importů biopaliv ze zahraničí. To je skutečně věc, kterou je potřeba velmi pozorně sledovat. Existují takzvaná kritéria udržitelnosti, která stanoví, jaká biopaliva jsou pro evropský trh akceptovatelná. Případ Švédska je myslím v tomhle ilustrativní, protože Švédsko dováží více než 80 % biopaliv z Brazílie, ale zároveň si velmi striktně hlídají kritéria udržitelnosti v Brazílii tak, aby to nekonkurovalo potravinové produkci a aby to nebylo na úkor odlesňování tropických deštných pralesů.

Takže tolik několik mých poznámek na vyvrácení mýtů, které se zde neustále opakují. Věřím, že Poslanecká sněmovna i schválením a projednáním tohoto návrhu se zase posune v tom vnímání biopaliv v pozitivním slova smyslu dopředu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Gandalovič s faktickou. Poté řádně přihlášený pan poslanec Hanuš. Pane poslanče Gandaloviči, máte dvouminutový prostor k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, já dost dobře nechápu, proč se pan poslanec Bursík ve svých vystoupeních neustále otírá o práci Ministerstva zemědělství a nutí mě, abych zdržoval tuto Sněmovnu faktickými poznámkami a reakcemi na toto vystoupení. Je to naprosto zbytečné.

Mohu prohlásit, že na Ministerstvu zemědělství pod mým vedením žádná panika neprobíhala. My jsme naprosto odpovědně posuzovali vývoj na trhu jednotlivých komodit. Myslím si, že to by udělal každý, kdo je za ten resort zodpovědný, když nastanou takovéto cenové výkyvy. Brali jsme poměrně vážně celou řadu respektovaných institucí, jako například Světová banka, Organizace spojených národů a další dokumenty, o kterých pan poslanec Bursík jakožto člověk, který se o tuto problematiku zajímá, musí samozřejmě vědět. To, že se tady teď pasuje do jediného vyvraceče mýtů a poučuje nás, považuji trošku za nepřiměřené, protože si myslím, že ta problematika prostě je vážná. To, že proběhl velmi kvalitní seminář na půdě zemědělského výboru, kde celá řada těchto argumentů byla odpovědně diskutována, to je pravda. Ale takto, jak je to zde velmi zkráceně a nevím proč politicky vyhroceně prezentováno panem poslancem Bursíkem, mi přijde, že to je spíše jeho předvolební polívčička než cokoliv jiného. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Řádně přihlášen je pan poslanec Hanuš, pane poslanče Hanuši, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Já děkuji. Mně je také samozřejmě líto, že řada lidí na této zemi hladoví. Ale ono sami k tomu někdy přispíváme nebo přispívali jsme ochranářskými opatřeními třeba proti dovozu jejich výrobků na náš trh. To dělala i celá Unie v některých komoditách, jako byl třeba cukr. Ale samozřejmě pro tyto lidi také není cesta jenom to naše obilí, protože samozřejmě jsou zvyklí úplně na něco jiného. Hledejme cesty, jak jim pomoci.

A k těm cenám bych si dovolil říci následující. Tuna MEŘO stojí zhruba 740 eur. Když to přepočítáme na koruny a na litr, tak se jedná asi o 17 korun na litr. Při velkoobchodní ceně motorové nafty 21,70 po přimíchání se dostáváme na číslo 21,91. Tak se prosím vás nestrašme tady nějakým obrovským nárůstem ceny. Ano, projeví se to nějakou malou částkou, ale také na druhou stranu, když jsme tady mluvili o nezaměstnanosti, o krizi, tak je to i pomoc třeba našim zemědělcům. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Pan poslanec Plachý má slovo. Připraví se pan poslanec Petr. Vážený pane poslanče Plachý, ujměte se slova.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi reakci. Pan poslanec Soušek tady upozornil na problém, který je podle mého názoru stěžejní. Ono totiž opravdu na jednotném evropském trhu rozlišit produkci biosložek z jednotlivých členských zemí není dost dobře možné. Takže dochází k tomu, že my z našich prostředků, z našich peněz, z našich kapes podporujeme, pravda, zemědělce, ale ne ty naše. Ty možná také. Ale podporujeme zemědělce z těch členských států, ze kterých naši producenti biosložek momentálně to mají levnější, protože zemědělství v těchto členských státech je více dotováno. A já se ptám, jestli opravdu stojí za to, abychom podporovali z našich skromných prostředků bohaté zemědělce jednou ve Francii, podruhé nevím kde.

Pan ministr Dusík nás uklidnil, poznamenal jsem si, že pravděpodobně toto navýšení podílu biosložky nepřinese pozorovatelný dopad. Já bych byl velmi rád, kdyby pan ministr měl pravdu. Nicméně se obávám, že pravdu mít nebude, a proto ho beru za slovo, a až budu tankovat, tak ten rozdíl v ceně - přijdu za ním s prosbou, aby mi to zaplatil. Doufám, že mě neodmítne.

A co se týče pana poslance Bursíka, nepochybně má pravdu. Vracíme se neustále k té základní debatě o tom, zda poručíme větru, dešti. Ano, my jsme tady v 50. letech měli krásnou píseň, která nějakou dobu zněla, pak byla zakázána. A byla zakázána proto, protože si lidé, když bylo škaredě, stěžovali na toho hlupáka, který poručil větru a dešti.

Dámy a pánové, já myslím, že Česká republika má unikátní historickou zkušenost díky této písni, díky období komunismu, že člověk neporučí ani větru, ani dešti, ani globálnímu oteplování nebo ochlazování, které nám v poslední době hrozí mnohem více než nějaké oteplování. Neporučíme tomu, je to záležitost mnohem větších sil, které my lidé vlastním přičiněním nejsme schopni ovlivnit. Globální změny klimatu tady byly před člověkem, jsou tady za člověka a budou tady i po něm. Proto se vracíme neustále k této základní debatě, protože podle mého názoru vycházíme z chybných předpokladů. Základy k této normě, k boji s plynem ze sodovky, byly položeny naprosto chybně, a proto se k tomu budeme vždycky vracet, protože tato hloupost, které jsme se dopustili, jednoho dne musí být napravena.

Já nevím, mně se zdá, že panu poslanci Bursíkovi nestačil růst potravin v České republice na konci roku 2008, kdy se projevilo poprvé, že ze společného krajíce potravin, o který se dříve dělil jenom člověk s člověkem, nyní se dělí člověk a motory. A dotovaným způsobem část našich potravin spalujeme v motorech. To je zoufale nehumánní, ale dobře, někdo se s tím umí vypořádat. Já ne.

Kromě toho tady bylo řečeno, že ano, existují motory, které snesou biosložku, a dokonce jsou schopny pracovat na biolíh a nevím na co všechno. Mimochodem, staré naftové motory jezdí na normální jedlý olej z řepky, který se dá nalít do nádrže, a ten motor jede. Ale já hovořím o motorech, které byly před touto érou konstruovány na standardní typ paliva a nejsou přizpůsobeny na neustále se zvyšující procento obsahu této biosložky. Nejsou přizpůsobeny na to, že auto stojí týden v garáži, přijdu, nastartuji a poláme se mi vstřikovací čerpadlo. Na to nejsou opravdu konstruovány. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP