(16.40 hodin)
(pokračuje Filip)

O procedurálním návrhu o přerušení do ukončení projednávání ve výborech Poslanecké sněmovny rozhodneme v hlasování pořadové číslo 79, které zahájím, jakmile se ustálí počet poslanců... Teď už to vypadá, že je dostatek kolegů ve sněmovně.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 79 a ptám se, kdo je pro přerušení tohoto bodu do ukončení projednávání ve výborech. Kdo je proti přerušení? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 79. Z přítomných 135 pro 55, proti 47. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat rozpravou podrobnou. Do podrobné rozpravy tady mám přihlášku pana poslance Jiřího Dolejše a očekávám další přihlášky do podrobné rozpravy vzhledem k tomu, že v obecné rozpravě se někteří poslanci hlásili. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Ano. Já učiním jenom tolik, aby liteře jednacího řádu bylo učiněno zadost. Přihlásil bych se k rozdanému pozměňovacímu návrhu, který již máte v lavicích, a vyjádřil přesvědčení, že hlasování nebude ovlivněno obavami o přílepcích, které jsou liché, a že minimálně ty strany, které to mají ve volebním programu, se k tomuto návrhu přidají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedající, dovolte mi načíst jeden pozměňovací návrh, respektive alternativně dva, které budou vzájemně v kontrastu, a nebude tedy po odhlasování jednoho přípustné, abychom hlasovali o druhém.

Jeden zní: V části první bodu desátém se v § 173a odstavci 1 větě první za slova "státního zástupce" vkládají slova "na základě písemného povolení soudce".

Znamená to tedy zjednodušeně řečeno, že k tomu, aby se někdo mohl stát korunním svědkem, nestane se tak pouze po získání souhlasu jednotlivého státního zástupce v té dané kauze, ale bude potřebné navíc získat souhlas, a to písemný, soudce.

Druhý, alternativní návrh je takový, že místo soudu by toto povolení navíc, to druhé povolení, vydával nejvyšší státní zástupce. Návrh tedy bude znít: V části první bodu desátém se v § 173a odstavci 1 větě první za slova "státní zástupce" vkládají slova "na základě písemného povolení nejvyššího státního zástupce".

Tolik tedy mé dva pozměňovací návrhy, které podle mého názoru zvyšují šanci přijetí tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jeronýmu Tejcovi. Kdo další do podrobné rozpravy? Pan poslanec Marek Benda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já si dovolím alespoň navrhnout vypuštění těch nejproblematičtějších částí zákona, pokud není vůle jej přepracovat. Institut korunního svědka se tady pokouší opravit pan kolega Tejc. Uvidíme, nakolik efektivně.

Přesto si já dovolím navrhnout vypustit v části první body 7, 8 a 9, to je agent provokatér, protože v úpravě, v jaké je obsažen, je v rozporu s rozhodnutím Ústavního soudu, respektive s tím, co Ústavní soud opakovaně judikoval, že je možné v oblasti provokace způsobovat.

A stejně tak si dovoluji navrhnout část třetí, změnu daňového řádu. Myslím, že o ní už bylo také řečeno mnoho. K tomu, co tady ještě před přestávkou v obecné rozpravě říkal pan ministr spravedlnosti, tak bych rád upozornil, že změna daňového řádu, tak jak platí, respektive jak má platit od 1. 1. 2011, byla schválena, projednána v Legislativní radě vlády po velmi podrobné rozpravě o tom, co a za jakých okolností mají mít policisté přístup do daňových řízení, kdy je to nezbytné pro jejich šetření konkrétní trestné činnosti. To, co se zde navrhuje, není žádná snaha vyšetřovat trestnou činnost. To je snaha prostě mít možnost kdykoliv kohokoliv si prověřovat, jestli náhodou nejsou u něj nějaké problémy. A už jsem to tady říkal v obecné rozpravě - specializovaný útvar pověřovaný přímo ministrem vnitra, mně to připadá zcela nemožné pro účely trestního řízení. Všechny možnosti vstupu do daňových přiznání v dnešním daňovém řádu, respektive v daňovém řádu, který má platit od 1. 1. 2011, jsou. Toto navrhuji vypustit, toto je opravdu jenom snaha špiclovat každého.

Tohle jsou dvě změny, které bych v podrobné rozpravě chtěl přednést.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Marku Bendovi. Kdo další do rozpravy podrobné? Pokud nikoho nevidím, i podrobnou rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo paní zpravodajky? Tak pan ministr nejdřív, jestli závěrečné slovo? Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra vlády ČR Martin Pecina Děkuji, pane místopředsedo. Já tedy nemám žádné pozměňovací návrhy. Možná bych se mohl vyjádřit k pozměňovacímu návrhu, k tomu, co tady bylo řečeno.

Daňový řád. Upozorňuji, že pouze chceme navrátit ten stav, jaký je dodnes. Čili pokud má pan poslanec Benda pocit, že dnešní stav, který tady platí samozřejmě řadu let, je zdrojem jakéhosi špiclování a že dnes jsme tedy policejním státem, tak má možná pravdu. Pak se ptám, proč se s tím nedělalo něco dřív. Ale mám pocit, že ten stav, jak platí dnes, je v pořádku a že pozměňovací návrh, který vede právě k navrácení toho institutu, to znamená ke změně od 1. 1. 2011, nemohu v žádném případě podporovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Závěrečné slovo paní zpravodajky.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Omlouvám se, pane místopředsedo. Já jsem požádala pana ministra, aby svým vystoupením otevřel ještě podrobnou rozpravu, protože upozorněním legislativy jsem si uvědomila, že je zapotřebí provést ještě drobné technické změny. Takže pokud budete souhlasit, budeme podobně jako pan ministr pokládat jeho vystoupení jako otevření rozpravy. Nebo poprosím pana ministra, aby tak učinil znovu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pokud nemá Sněmovna výhradu, tak legislativně technické návrhy jistě můžeme z pohledu legislativy načíst. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Jde o změnu trestního řádu, část prvou, kde v bodě 8 se slova "odstavec 3" nahrazují slovy "odstavec 4", v bodě 9 se slova "odstavec 8" nahrazují slovy "odstavec 9" a dále v bodě 4 se čárka za slovem "skupiny" zrušuje a vkládá se čárka před slova "ve spojení".

To je vše. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP