(10.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Dále omluvy. Sděluji vám, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Zdeněk Boháč - pracovní důvody, Monika Hašková - zdravotní důvody, Zdeněk Jičínský - zdravotní důvody.

Z členů vlády s omlouvají: Jan Fischer - zahraniční cesta, Juraj Chmiel - zahraniční cesta, Eduard Janota a Jan Kohout - pracovní důvody, Dana Jurásková, Jakub Šebesta a Rostislav Vondruška - zahraniční cesta, Pavel Zářecký - pracovní důvody.

Tolik omluvy, které mi byly v tuto chvíli doručeny.

Než přistoupíme ke stanovení pořadu 79. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce, dovolím si jménem politického grémia Poslanecké sněmovny, a věřím, že tak vyhovím i požadavku většiny z vás, požádat místopředsedu vlády Martina Bartáka, aby nám za omluveného předsedu vlády přednesl stručnou informaci o opatřeních, která byla učiněna v souvislosti s povodněmi na severní Moravě. Tuto informaci bychom si vyslechli, než přistoupíme k projednávání řádných bodů našeho schváleného pořadu. To byla jediná informace z mé strany. Vyplynula z dnešního ranního jednání grémia.

Nyní prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. Nemám žádnou písemnou přihlášku, která by se týkala návrhu pořadu schůze, ale vidím předsedu poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Petra Tluchoře a má tedy slovo jako první.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, přeji vám krásný den.

Já chci jen zopakovat, že občanští demokraté jsou připraveni podpořit návrh pořadu takového, ve kterém budou vrácené zákony od prezidenta a ze Senátu. Rovněž tak jsme připraveni podpořit návrh o neziskových společnostech. Tam je, myslím, průřezová podpora.

Je evidentní, že u všech ostatních zákonů, které byly do programu této schůze vnuceny, není reálné, aby byl dokončen legislativní proces do konce tohoto volebního období, a je tak zcela evidentní, že se jedná o pouhou předvolební akci na půdě Poslanecké sněmovny a zneužití Poslanecké sněmovny k předvolební kampani. Z tohoto důvodu si dovolím navrhnout vyřazení sněmovních tisků deset patnáct, 994 a 332 z pořadu této schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ten první bod, prosím, jsem nezachytila.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Pardon - deset patnáct.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tisíc nula patnáct, ano, děkuji.

A zeptám se na případné další návrhy, které by se týkaly stanovení pořadu schůze. Paní poslankyně Jakubková se hlásí.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Dobrý den. Vážená paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, já si dovolím požádat vládu - předsedu vlády i přes jeho nepřítomnosti - o poskytnutí informace o tom, kdy a zda vůbec se uskuteční plánovaná cesta předsedy vlády společně s několika ministry do Moravskoslezského kraje s cílem řešit situaci způsobenou znečištěným ovzduším v Moravskoslezském kraji. (Hluk v sále zesiluje.)

Cesta byla již dvakrát odložena.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o klid Poslaneckou sněmovnu.

 

Poslankyně Věra Jakubková: A také žádám pana premiéra o doplnění připraveného programu jeho návštěvy o neformální setkání se zástupci Radvanicko-bartovické komunity.

Při této příležitosti si panu premiérovi i členům vlády dovoluji tlumočit obavy Ostraváků, že přislíbené miliardy pro Moravskoslezský kraj budou investovány neúčinně, tedy tak, že nebude dosaženo zákonného stavu. Protože limity pro znečištění jsou dány zákonem, jsem přesvědčena o tom, že musí být zvoleno řešení, které umožní lidem v Moravskoslezském kraji žít v zákonném stavu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní poslankyně, promiňte. Vy navrhujete tedy zařazení bodu, který bychom mohli zkráceně pojmenovat jako informaci předsedy vlády, nebo jak tomu mám rozumět?

 

Poslankyně Věra Jakubková: Informace předsedy vlády anebo zástupce vlády k návštěvě v Moravskoslezském kraji a řešení situace se znečištěním ovzduší.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Na kdy si přejete zařadit tuto informaci?

 

Poslankyně Věra Jakubková: Přála bych si ji zařadit po zákonech vrácených Senátem.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o další návrh k pořadu schůze. Pokud žádný takový není, přistoupíme tedy k hlasování o těch návrzích, které zazněly, a bude to tedy v tom pořadí, tak jak byly podány.

Nejprve je tedy před námi návrh, který vznesl předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Petr Tluchoř, a ten navrhuje vyřadit z našeho jednání schůze body číslo 8, sněmovní tisk 1015, bod číslo 9, sněmovní tisk 994, a bod číslo 10, sněmovní tisk 332. Přeje si pan poslanec, abychom hlasovali jednotlivě? Ano.

 

Takže nejprve budeme hlasovat o vyřazení bodu číslo, sněmovního tisku 1015.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 2. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na vyřazení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2. Přítomno 193, pro 82, proti 71. Tento návrh přijat nebyl.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o vyřazení bodu číslo 9, sněmovního tisku 994.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 3. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem na vyřazení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3. Přítomno 194, pro 84, proti 70. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Třetím návrhem pana poslance Tluchoře je návrh na vyřazení bodu číslo 10, sněmovního tisku 332.

Zahajuji hlasování číslo 4. Kdo souhlasí s tímto návrhem na vyřazení? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 4. Přítomno 194, pro 75, proti 72. Ani tento návrh jsme neschválili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP