(10.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Další návrh vznesla paní poslankyně Jakubková a žádá zařadit za body zamítnuté Senátem informaci předsedy vlády, která se týká jeho návštěvy v Moravskoslezském kraji.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 5. Táži se vás, kdo souhlasí se zařazením této informace na pořad naší schůze. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 5. Přítomno 194. Pro 36, proti 56. Ani tento návrh přijat nebyl.

 

Dámy a pánové, nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 79. schůze Poslanecké sněmovny tak, jak byl písemně předložen, protože žádné návrhy o jeho doplnění nebo pozměnění přijaté nebyly.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 6. Kdo souhlasí s návrhem pořadu 79. schůze? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6. Přítomno 194, pro 118, proti 22. Konstatuji tedy, že návrh pořadu 79. schůze jsme schválili.

 

Nyní je před námi ještě jeden úkol. Vzhledem k tomu, že jsme schválili tento pořad, na němž jsou zařazena třetí čtení, a vzhledem k tomu, že o zařazení třetího čtení na jiné dny, než stanoví jednací řád § 54 odst. 3, musí rozhodnout Poslanecká sněmovna, budeme tedy hlasovat o tom, že budou dnes, tedy v úterý, probíhat třetí čtení.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 7. Kdo je pro, abychom schválili možnost projednávání třetích čtení dnes? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 7. Přítomno 194, pro 104, proti 43. Tento návrh byl přijat.

 

Dámy a pánové, než přistoupíme k projednání návrhu zákona zamítnutého a návrhu zákonů vrácených Senátem, poprosím nejprve místopředsedu vlády pana ministra Bartáka, aby nás seznámil, tak jak jsme s tím v úvodu souhlasili, se zprávou vlády o situaci, která se týká povodní v části České republiky. Prosím vás, pane místopředsedo, o tuto informaci. (šum v sále) Poprosím o klid Poslaneckou sněmovnu, prosím vyslechněme slovo místopředsedy vlády, které je jistě velmi aktuální, a je dobré, abychom věděli, jaká opatření vláda přijala a jaké informace má.

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Dobrý den, vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás jako místopředseda vlády pověřený panem premiérem jeho zastupováním po dobu nepřítomnosti seznámil se současnou situací a s tím, jak vláda postupuje.

Vznikla nám krizová situace v důsledku vytrvalých srážek, které způsobily zvýšení hladiny řek a vodních toků a zaplavení některých měst a obcí především v moravských krajích, v Moravskoslezském, Olomouckém, Jihomoravském a Zlínském. Hovoříme tedy o další vlně povodní, tentokrát způsobených trošku jiným fenoménem, než jak jsme byli zvyklí v minulosti.

Jak asi víte, vláda se včera mimořádně sešla na svém zasedání, aby přijala za prvé zprávu z jednotlivých dotčených resortů o stavu a dále prognóze hydrometeorologické -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane místopředsedo vlády, já opravdu se domnívám, že projednáváme vážné aktuální téma. Prosím proto všechny poslankyně a všechny poslance...

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Občany to včera zajímalo v těch krajích, kde jsme byli, tak možná by si zasloužili vaši pozornost...

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: ... aby zasedli do svých lavic. Pokud nechtějí slyšet zprávu vlády na toto téma, ať opustí jednací síň! Prosím opakovaně všechny poslance a všechny poslankyně... a též členy vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Já děkuji moc. Zopakuji: Vláda se včera mimořádně sešla, aby jednak přijala opatření a jednak vyslechla detailní informace o současném stavu a jeho další prognóze. Svým usnesením schválila návrh na řízení vlády o povolání vojáků Armády České republiky k záchranným pracím a k likvidaci následků pohromy při povodních, a to s platností na jeden měsíc do 17. června v počtu 800. Moravskoslezský kraj již požádal o 500 vojáků, to číslo jsme kdykoli schopni navýšit svým dalším usnesením. Mimoto samozřejmě armáda zasahuje v rámci integrovaného záchranného systému, 400 vojáků bylo v pohotovosti, zasahovaly naše vrtulníky, naše záchranné roty.

Dále vláda vyslechla situační zprávy jednotlivých resortů, především Ministerstva dopravy a Ministerstva průmyslu a obchodu, kde ta situace je zásadní z hlediska dodávek energií, elektrického proudu. Část zařízení, především transformátory, byla na severní Moravě hlavně v oblasti Bruntálska poničená hlavně vichřicí, takže tam je kombinace jednak silného větru a jednak vzestupu hladin řek.

Slyšeli jsme prognózu především hydrometeorologickou, která není úplně příznivá, srážky mají trvat minimálně do středy s různou intenzitou, další vývoj se poté uvidí.

Včera jsme také navštívili některé dotčené oblasti v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji, viděli jsme situaci v obcích Lipník nad Bečvou, Hranice na Moravě, Valašské Meziříčí, Zubří, Vsetín a na Ostravsku Karvinou, Bohumín, hovořili jsme i s hejtmany Zlínského a Moravskoslezského kraje, takže situace je, řekl bych, velmi dobře zvládána v rámci integrovaného záchranného systému, armáda je připravená a probíhá neustálá komunikace.

Za zmínku stojí, že včera byly telefonické konzultace a rozhovory s premiéry Polské republiky panem Donaldem Tuskem a slovenským premiérem Ficem. Situace na Slovensku snad není až tak závažná, nicméně v Polsku se očekává výrazný nárůst a výrazné problémy právě na dolních tocích řek, které jdou od nás, tzn. i pan premiér Tusk nás požádal o koordinaci. Já jsem ve spojení s panem ministrem Millerem, který je za polskou vládu určený jakožto zodpovědná osoba, a dnes by mělo dojít k nějaké další koordinaci. Očekáváme teď dopoledne telefonáty. Ráno proběhla videokonference na hejtmanstvích mezi krizovými štáby a hejtmany, takže předpokládáme, že výstup z toho bude v dohledné době.

Na základě vzniklé situace bych vás chtěl informovat, že předsedkyně Ústřední protipovodňové komise paní ministryně Bízková rozhodla o svolání Ústřední protipovodňové komise na dnes na 13 hodin na Úřadu vlády.

A co ještě možná vás bude zajímat, je aktuální informace z Ministerstva životního prostředí o hydrometeorologické a meteorologické situaci. V průběhu noci i aktuálně nadále v Moravskoslezském kraji pokračuje srážková činnost, intenzita zesílila po půlnoci a přesahovala až 5 mm za hodinu. Aktuální výskyty stupňů povodňové aktivity v jednotlivých úsecích jsou následující: na povodí Odry je třetí stupeň na Odře v oblasti Bohumína, Svinova a na Olši v oblasti Věřňovic a Českého Těšína a na povodí Moravy jsou třetí stupně na řece Bečva v oblasti Teplice nad Bečvou, Dluhonice a na řece Morava v oblasti Kroměříž, Spytihněv, Strážnice a Lanžhot. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP