(14.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Já jsem mluvil o tom, že do určité míry chápu, že vznikající koalice cítí, že má samozřejmě velkou odpovědnost za vládu. A pokud má strach, aby Sněmovna byla místem, kde se budou komplikovat její záměry, tak si říká: chceme mít i ve Sněmovně garanci fungování Sněmovny. A já jsem mluvil o tom, že možná - ten pocit odpovědnosti, to chápu, to je docela vážná věc. A já jsem říkal, že možná stojí za to tu odpovědnost rozšířit a dát ji i opozici. Já jsem se tady nedožadoval funkce předsedy Sněmovny. Já jsem říkal, že přece se možná vyplatí pro všechny, mluvil jsem o té dlouhodobosti platnosti reforem a zákonů, aby ta odpovědnost byla širší. A nemusíme to chápat prostě tak, že opozice tady chce vytvořit bojiště, ale také tak, že je zahrnuta do toho, co se v tomto státě děje a za co se musí sdílet odpovědnost širší než jenom jedné vládní koalice na čtyři roky.

Takže prosím ještě jednou - v žádném případě ne výměna funkce za schválení ústavního zákona, ale vytvoření prostoru pro to, abychom tady v širší alianci schvalovali věci, které by měly platit dvacet, padesát let. (Zatleskání.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Zaorálek. O slovo se přihlásil pan poslanec David Rath, poté pan kolega Miroslav Kalousek.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, ne nadarmo často platí "co kdo zasel, to pak sklízí". Čili když tady jeden předřečník hovoří o situaci ve středních Čechách, což není věc této Sněmovny, tak jenom chci připomenout, že tuto praxi tam zavedl pan Bendl a jeho ODS a my jsme neudělali nic jiného, než ji překlopili přes zrcadlo. A i vy tady měníte určitou zavedenou praxi.

Ta praxe doposud vypadala tak, že ve vedení Sněmovny byly strany zastoupeny paritně. Vy tu praxi chcete změnit tím způsobem, že vítěz bere vše a diktuje si podmínky. A ten poražený je v pozici - přitom tady je to ještě bizarní, že vlastně vítězem voleb je sociální demokracie, nicméně vy se k nám chováte jako ke sprostému poraženému a to nemá s parlamentní demokracií vůbec co do činění. Čili jaké zacházení dnes tady vy nastavujete, tak si zaděláváte na to, jak s vámi nejspíš bude zacházeno za pár let.

Demokracie má totiž ten půvab, že se to poměrně rychle otáčí. Rok se sejde s rokem a dnes objetí možné trojkoalice vystřídají pěsti. Další rok se sejde s rokem a budou volby. Já vás pak chci vidět, když voliči rozhodnou zase jinak, jak tady budete kňourat a dovolávat se demokratických principů, pokud na vás budeme aplikovat vaše chování, s kterým přicházíte dnes! Já jsem to zažil právě na tom Středočeském kraji, kde se panu Bendlovi vůbec nelíbilo, že se k němu chováme úplně jako přes kopírák. Já jsem mu říkal: "Jak jste kulturu nastavili, tak teď ochutnejte, jaké to je."

Čili dámy a pánové, tady dlouhodobě platilo, že ve vedení Sněmovny jsou strany zastoupené paritně. Dokonce po volbách jsem přivítal a velmi ocenil slova Karla Schwarzenberga, který dokonce řekl, a řekl to jasně, že místo předsedy Sněmovny náleží sociální demokracii. Já bych se ho chtěl zeptat při té příležitosti, proč také změnil svůj názor, jestli by nám to mohl vysvětlit, protože taková změna názoru o sto osmdesát stupňů během pár dní je tedy zvláštní a nevídaná.

Čili dámy a pánové, opět se vracím k tomu svému návrhu. Pokud je motiv změnit ustálené pravidlo ušetřit, tak skutečně šetřeme a mějme jen minimum místopředsedů, kterým jsou dva místopředsedové.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dalším přihlášeným je pan kolega Miroslav Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, já jsem k tomuto bodu vůbec nechtěl vystupovat, ale pokud je tu tolik reminiscencí na politickou tradici, tak nemohu neposloužit také jednou vzpomínkou, a sice rokem 2002, kdy se rodila velmi křehká koalice sociální demokracie, KDU-ČSL a Unie svobody, koalice s převahou jednoho hlasu, takzvaná stojednička. A já se vyznávám, že jsem byl tenkrát jeden z těch naivních, taky jsem byl mladší, který se domníval, že při takto křehké koaliční převaze bychom měli opozici nabídnout křeslo předsedy Sněmovny. V té době na tu pozici kandidoval Václav Klaus jako předseda ODS. A dostal jsem naprosto jasnou odpověď jak premiéra Špidly, tak pana Zaorálka, tak tenkrát místopředsedy Škromacha: "Ne, tvoříme-li většinu, musí být ve Sněmovně jasné z předsednického křesla, kdo je zástupce většiny." Já jsem tenkrát tedy ustoupil, uvěřil jsem tomuto názoru a všichni jsme zvolili předsedou Sněmovny pana Zaorálka. Svým způsobem vám, pane poslanče Zaorálku prostřednictvím paní předsedkyně, v této otázce věřím dodnes. Také se tak budu chovat.

K otázce pana doktora Ratha na změnu či nezměnu názoru našeho předsedy bych si dovolil jenom podotknout, že pan předseda Schwarzenberg říkal, že si dokáže představit, že zvolíme sociálního demokrata, který by dokázal funkci předsedy Sněmovny vrátit její důstojnost. I tady si dovolím tvrdit, že pan předseda Schwarzenberg svůj názor nezměnil. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane kolego. A hlásí se o slovo pan poslanec Vojtěch Filip, poté pan kolega Radek John.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, páni ministři, já jsem nechtěl vystupovat, ale právě proto, že jsem hovořil o slibu poslance a pan kolega Polčák tady použil určitou argumentaci, tak bych mu chtěl ocitovat z tohoto místa článek 3 Listiny základních práv a svobod, tedy součásti českého ústavního pořádku: Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.

Prosím, važme si té naší přísahy z úterka a držme se toho. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím nyní o slovo pana kolegu Radka Johna.

 

Poslanec Radek John: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, já jsem taky nechtěl vystupovat, ale nejde to vydržet, promiňte. Když je tady naznačováno, že jde o šetření - nejde o šetření. Tady jde také o nějaký výraz, o nějaký projev nějakého názoru. Když se tady řeklo, že v Bundestagu mají všechny frakce zastoupení ve vedení, já si nejsem vědom, že v Bundestagu je nějaká strana, která má přídomek nacistická v názvu. A byl by to asi veliký skandál. My tady mluvíme o straně, která se jmenuje komunistická. A komunistická strana tady udělala podobné věci jako v Německu jiná strana. Toto není o šetření. Toto je prostě o tom, že nechceme, aby ve vedení Sněmovny byla strana, která tady x let něco dělala (hluk v lavicích), a my jsme nebyli schopni se tomu bránit.

A Věci veřejné to prosazují proto, že žádný náš člen nesmí býti člen komunistické strany. Bylo by úplně absurdní, abychom teď volili za našeho šéfa komunistu. (Zatleskání.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. O slovo se přihlásil pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedkyně, paní a pánové, ani my nemáme možnost dvojího členství v politické straně, takže naši členové nemohou být současně například členy strany Věci veřejné, nebo dokonce snad Občanské demokratické strany, TOP 09 či jakékoliv jiné strany, prostě proto, že naše stanovy dvojí členství neumožňují.

Jestli tady někdo dvacet let po převratu, dnes už více než dvacet let po převratu, po zkušenostech, které zde v této Poslanecké sněmovně, v tomto sále, ale i v městských a obecních zastupitelstvech, v krajských zastupitelstvech, po několika rozhodnutích různých úrovní soudů, Senátu a kdekoli jinde na úrovni politického a veřejného života v České republice argumentuje právě tak, jak jsme teď slyšeli, tak já jen říkám, že Komunistická strana Čech a Moravy je standardní součástí politického spektra v České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP