(11.50 hodin)
(pokračuje Štětina)

A jenom maličkost ještě. Když jsem si četl volební programy všech stran, tak se mi strašně líbil volební program z roku 1998, tuším, teď mě berte jako nováčka, kde se mi líbil skutečně program, který chtěl v té době prosazovat pan doktor Ivan David. Bohužel se to nepodařilo Pan doktor Rath byl taky ministrem. Já bych byl rád, kdyby i pan doktor Rath měl nějakou reformu, která by konečně tomu zdravotnictví pomohla.

Skutečně nechme už ty regulační poplatky. Ono máme zase před volbami. Ony totiž ty volby jsou pořád, každé dva roky a já zrovna si vzpomínám na náš východočeský kraj, a nebudu to teď personifikovat, ale -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já se omlouvám, ale musím vás upozornit na čas.

 

Poslanec Jiří Štětina: Já vím, tak mi promiňte, minule jste mi taky vzali slovo, tak už jenom čtvrt minutky.

Minule jste volby do krajských zastupitelství vyhráli jen díky poplatkům. Nechme to, řešme to věcně a řešme to na výboru a pak s tím jděme do Sněmovny. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců strany Věci veřejné.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dalším přihlášeným je pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy a pánové, tady proběhlo hodně poznámek, ale přesto mě zaujal výrok pana ministra, jak rychle pacienti opouštějí nemocnice.

Pane ministře prostřednictvím předsedající, někdy tak rychle, že v nich zapomínají lékaři i své nástroje. To si nemyslím, že je zcela ideální stav, a samozřejmě že tak jak jde věda kupředu, tak je dobré, aby obložnost lůžek v nemocnicích byla co nejnižší.

Tady na rozdíl i od svého kolegy si nemyslím, že by lékaři v Česku byli nějak moc dobře placeni, ale myslím si, že je nevhodná forma, kdy vlastně toto se řeší poplatky u lékaře. Protože myslím si, že lékaři by měli být placeni důstojně, tak, aby skutečně za svoji práci dostali řádně zaplaceno, a to je věc samozřejmě i vlády. V této chvíli byly navrhovány změny tabulek, takže vlastně lékaři by šli naopak platově dolů, tak jak je to navrženo.

Ale to, co jsem hlavně chtěl, tak jsem chtěl poděkovat kolegyni poslankyni z Věcí veřejných z upřímné doznání toho, že vlastně nikdy nechtěli poplatky ve zdravotnictví zrušit. Myslím si, že to se v politice často nestává, protože vidím tady postávajícího pana premiéra Nečase, který obdobně tvrdil v roce 2006, že ODS nikdy poplatky nezavede. To je dokument, je to na internetu, koluje to jako z nějaké myslím že debaty s Moravcem. A nikdy se od té doby neomluvil ani neupřesnil, jak to vlastně tenkrát myslel. To už nehovořím o tisícikoruně, kterou sliboval pan Nečas ještě v rámci důchodového přidání. Samozřejmě tam potom říká, byl tam nějaký dohled, důchodci těch tisíc korun nikdy neviděli. Stejně tak jako říkal pan Nečas před těmito volbami, že nikdy nehovořil a nepřipravoval výpověď bez uvedení důvodu do zákoníku práce. Zajímavé, že po volbách panu Drábkovi doporučoval, aby takový institut zavedl.

Takže já myslím, že je dobré, že politické strany jasně deklarují a chlapsky se postaví ke svým požadavkům, ale bylo by dobré, kdyby tyto své postoje deklarovaly jasně před volbami. A tady já myslím, že pokud jde o Věci veřejné, tak vznikl obecný dojem, který prezentovali i mnozí novináři a mnohé noviny a nikdo to z Věcí veřejných nedementoval, že zkrátka například minimálně poplatky za položku na receptu chtějí Věci veřejné zrušit. Ale upřímně se omlouvám, pokud jsem se takto mýlil, a beru chlapské, byť ženské vystoupení poslankyně za Věci veřejné, že v jejich programu žádné zrušení poplatků ve zdravotnictví není. Přesto by bylo asi možná dobré, kdybyste zvážili, jestli by nebylo dobré, aby na půdě Poslanecké sněmovny se vedla širší diskuse k otázce i koncepce zdravotnictví, a to zda pouze poplatky, a myslím si, že je to trošku chyba, že se to soustředí jenom na poplatky, jsou skutečně tou změnou koncepce.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Teď je přihlášeným pan ministr Bárta.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Dámy a pánové, dobré poledne. Vážená veřejnosti, já chápu, že na tom bidýlku nahoře se v tuto chvíli nachází jenom velmi málo lidí, protože sledování Poslanecké sněmovny z tohoto hlediska pro normálního člověka musí býti opravdu tristním a smutným zážitkem.

Já jsem reprezentantem nově zvolené politické strany, která, ať se to panu doktoru Rathovi líbí, nebo ne, má přinášet novou politickou kulturu do české kotliny. A já si myslím, že za prvé je zapotřebí se zamyslet nad tím, proč ministr Bárta - a opovažuji se tvrdit, že můžu mluvit i za ostatní kolegy ve vládě, proč včera nereagovali na řadu výzev k diskusím se sociální demokracií na téma, která bezesporu byly zásadní. (Od poslanců levice výkřiky: Byla!) Ty témata nemělo cenu tady diskutovat prostě proto, že tady vidíte, že když se necháme vyprovokovat k té diskusi, tak že to vůbec k ničemu nevede.

Vážený pane doktore Rathe! Já jsem připraven vám na všechny vaše otázky odpovídat.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Prostřednictvím předsedající - pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Prosím? (Smích a potlesk v části sálu)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: K panu Rathovi, prosím, hovořte prostřednictvím mě.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Dobře, já to zobecním. Mluvím k podprůměrně vysokým odborným asistentům v oblasti medicíny, kterých tady naštěstí ve Sněmovně tolik není, obecně to říkám, promiňte paní úřadující místopředsedkyně. A vyzývám každého takovéhoto odborného asistenta, abysme si všechny tyhle věci chlapsky vyříkali. Ale ideálně za přítomnosti médií, a nikoliv na místě, kde se má pracovat, kde se má hlasovat.

Když mě pozvete do svý čtyřmilionový pracovny za účasti médií, já věřím, že všechny média přijmou vaše pozvání do vaší pracovny. Já se do tý čtyřmilionový pracovny velmi rád dostavím a tam budu odpovídat na všechny vaše otázky, klidně až do rána. (Potlesk poslanců strany Věci veřejné) Ale tady vyzývám, dámy a pánové, pojďme pracovat a přestaňme intelektuálně onanovat na neaktuální témata. (Potlesk poslanců strany Věci veřejné.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Prosím pana poslance Sobotku.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Člověk tady zažívá různé věci v Poslanecké sněmovně. Dostává i dopisy. Já jsem tady včera z jednoho citoval. A musím říci, paní místopředsedkyně, kolegové, kolegyně, že řada lidí žasne také nad tím, jací lidé dnes mohou být ministry a jací lidé dnes mohou být členy této vlády. (Potlesk z levé části sálu) Ale to je prostě výsledek voleb. To je demokracie, je to výsledek voleb, lidé o tom rozhodli, že se po volbách vytvořila koalice ODS, Věcí veřejných a strany TOP 09. A skutečně v této vládě jsou dvě úplně nové politické strany, nepolíbené tím, co se v této zemi v minulých letech dělo. Kdo chce, tak ten tomu určitě bude věřit.

Já myslím, že skutečně bychom měli pracovat. A my jsme jako sociální demokraté předložili návrhy zákonů, které jsou dnes předmětem jednání Poslanecké sněmovny, protože kdybychom je nepředložili, tak by dnes Poslanecká sněmovna neměla o čem jednat, protože vláda zatím žádné návrhy zákonů, které by něco skutečného řešily, nenavrhla.

Podívejte se na to, co je na programu. Na programu je návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění. Předkladatel: sociální demokracie. Obsah: zrušení poplatků ve zdravotnictví. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP