(12.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

My nejsme tak naivní, kolegyně a kolegové, abychom tento návrh předkládali, aniž bychom věděli, že v této Poslanecké sněmovně jsou politické strany, které voličům slibovaly, že poplatky zruší! My jsme si to jednoduše spočítali. Počítejte se mnou. Klub sociální demokracie - slibovali jsme před volbami zrušení poplatků, máme tyto hlasy. Klub KSČM - sliboval před volbami zrušení poplatků a určitě tento zákon podpoří. Pak tady máme ODS - ta bude proti, protože ta poplatky zavedla. Pak tady máme TOP 09 - ta bude proti, protože ta chce poplatky ještě zvýšit. Logicky, jestliže chce nějaká strana poplatky zvyšovat, tak těžko bude hlasovat pro jejich zrušení. A pak tady máme stranu Věci veřejné, která říkala před volbami, že některé poplatky zruší. To jsme si tady ověřili, nakonec jsme si to tady všichni odsouhlasili, že to je pravda. Přinesli jsme několik důkazů, že některé poplatky zruší - a to je přece ta příležitost k dohodě! V minulém volebním období tady byli lidovci, kteří také říkali, že některé poplatky zruší, a pak si to na poslední chvíli rozmysleli. Ale přesto jsme se snažili najít kompromis.

Jak tedy můžeme pracovat? Tento návrh zákona prosím pošleme do dalšího čtení. Dohodněme se na pozměňovacím návrhu - zrušme alespoň ty poplatky, na jejichž zrušení tady bude shoda. To přece musí vycházet! Klub sociální demokracie, KSČM a Věcí veřejných, určitě najdeme společný průnik, protože i Věci veřejné navrhovaly okamžitě hned po volbách některé poplatky zrušit, minimálně poplatky, které se platí v lékárnách.

A co máme dále na programu? Máme tam novelu Ústavy ČR. Předkladatel: poslanecký klub sociální demokracie. Obsah: přímá volba prezidenta republiky. Tak se na to podívejme. Kdo podporoval před volbami přímou volbu prezidenta republiky? Překvapivě zjistíme, že všichni. Domnívám se, že pokud máme pracovat, jak k tomu vyzval majitel strany Věci veřejné, tak bychom měli pracovat! (Smích a potlesk poslanců ČSSD.) Tento zákon pošleme do dalšího projednávání. Udělejme komisi, kde budou zástupci všech politických stran, dohodněme se na kompromisu a můžeme mít přímou volbu prezidenta schválenu ještě do konce tohoto roku. Myslím, že každý občan v této zemi by takovouto práci Poslanecké sněmovny uvítal. Kolegové a kolegyně, všechny naše strany slibovaly, že podpoří přímou volbu prezidenta republiky. Bod 15 - novela ústavy, přímá volba prezidenta republiky!

Co tam máme dál? Bod 16 - zavedení celostátního referenda. Předkladatel: poslanecký klub sociální demokracie. Kdo sliboval před volbami, že podpoří celostátní referendum? Klub sociální demokracie -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já vás musím volat k pořádku. Nemluvíte k věci. Prosím, hovořte k věci.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Velmi rád bych požádal, paní místopředsedkyně, abyste měřila všem stejným metrem! Předcházející vystoupení bylo obdobného charakteru, pokud jde o tematický záběr. (Poznámky mimo mikrofon, že ministr může vystoupit k čemukoliv.)

Máme zde zákon o referendu. Předkladatel: sociální demokracie. V této Sněmovně jsou minimálně tři politické strany, včetně strany Věci veřejné, která podporovala před volbami zákon o referendu. Takže pracujeme, schvalme tento zákon.

A konečně, já myslím, že zlatým hřebem dnešního programu je zrušení anonymních akcií. Kdo měl zrušení anonymních akcií jako klenot svého protikorupčního programu? Přece strana Věci veřejné! Tak se dohodněme a tento zákon schvalme! Jestliže my všichni tady nezapomeneme na to, co jsme slíbili voličům, a budeme plnit své volební programy, tak přece není možné, aby tato Poslanecká sněmovna měla nadále tak nízkou důvěru občanů, jakou má. Já myslím, že problém Poslanecké sněmovny je v tom, že řada lidí okamžikem, kdy na tomto místě složí poslanecký slib, zapomene na to, co slibovala voličům před volbami. Tohle sociální demokraté nedělají a dělat nebudou. Je nám jedno, jestli to budou dělat Věci veřejné. To je jejich věc. Je to věc pana Bárty a jeho podnikatelského rozhodování. Pro nás je důležité to, co jsme slibovali občanům, a budeme i v této Poslanecké sněmovně v tomto směru pracovat.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dámy a pánové, v souladu s tím, co jsme si schválili dopoledne, ráno, na začátku schůze, tento bod přerušuji a v tuto chvíli budeme projednávat sněmovní tisk 45, o kterém jsme se dohodli, že bude následovat za pevně zařazenými body a po 12. hodině... (Námitky ze sálu, že formulace zněla "nejdříve po 12. hodině".) Prosím, přistupme k tisku Návrh poslankyň Kristýny Kočí, Karolíny Peake na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb... (Námitky v sále a přihlášky k faktické poznámce.) Pardon, já jsem se radila s organizačním odborem. Bylo mi řečeno, že mám přerušit tento bod. Nebojte se, bude dost času dál vystoupit poté, co projednáme tento pevně zařazený bod. (Opětovné námitky.) Byl to pevně zařazený bod. (Námitky, že nešlo o pevně zařazený bod.) Prosím, bylo to po projednání pevně zařazených bodů. Myslím si, že tady bude dost prostoru k diskusi k tomuto bodu, jestli vás můžu poprosit! (O slovo se hlásil B. Sobotka.)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já se domnívám, že by bylo dobré zklidnit emoce. Vážená paní místopředsedkyně, navrhuji vám takovýto postup. Vyhlaste prosím krátkou přestávku na dobu pěti či deseti minut, ověřme ze stena, jaké rozhodnutí Sněmovna v této věci přijala, a pak si myslím, že můžeme v klidu pokračovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dobře, já souhlasím. Vyhlašuji přestávku na pět minut do 12.10 hodin. Prosím o svolání předsedů klubů, jestli byste sem mohli přijít, abychom se mohli poradit o postupu. Prosím předsedy klubů!

 

(Jednání přerušeno ve 12.05 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP