(11.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. K faktické poznámce je přihlášen poslanec Babák.

 

Poslanec Michal Babák: Dobrý den. Vážená paní předsedající, vládo, dámy a pánové, také jsem nechtěl, ale musím. Musím se ohradit tady oproti té demagogii. Nemrzí mě to ani na pana Ratha, protože to je nemocný člověk, ale mrzí mě to na pana Tejce, který vědomě lže. V žádné bublině nebylo napsáno: Poplatky ne. V žádné bublině. Děkuji. (Potlesk poslanců VV.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: K faktické poznámce je nyní přihlášen pan poslanec Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Já bych chtěl jen stručně poopravit vystoupení pana kolegy Michalíka. Všichni dobře víme, že všechny ty prostředky, které přece jdou - a říkám to spíš pro veřejnost, nikoli pro kolegy v sále, protože ti to určitě za tu dobu, za ta léta, už také vědí - jdou z regulačních poplatků jako příjem zdravotnických zařízení, přece znamenají, že jsou to prostředky navíc, které jsou následně kompenzovány v úhradách zdravotních pojišťoven. To znamená jestliže ty peníze přijdou od občanů, jejichž spoluúčast dnes je téměř nejnižší v zemích OECD v poměru k HDP, jsou kompenzovány potom v úhradách zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojišťovny ušetří, dají méně peněz, protože více peněz přijde tímto způsobem po drobných částkách v rámci regulační spoluúčasti.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Prosím paní poslankyni Markovou.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Chtěla bych se vyjádřit ke dvěma věcem, které tady zazněly. Ať už k diskusi ohledně toho, zda Věci veřejné měly ve svém programu, nebo neměly... Myslím, že to tady bylo jasně řečeno, že minimálně zrušení poplatků za recept ve svém programu, který byl veřejně přístupný, měli.

A druhá věc je: Já osobně jsem byla přítomna na několika kulatých stolech, kde se zúčastnili vrcholní zástupci Věcí veřejných, a všude deklarovali právě tuto snahu poplatky zrušit, nebo alespoň částečně. Takže skutečně to tak je. Myslím si, že je již zbytečné, abychom tady tuto diskusi dále asi rozvíjeli. Každý si udělá obrázek.

Druhá věc. Já bych chtěla upozornit ještě na jednu věc. Bavíme se tady o tom, zda zdravotnické poplatky jsou, nebo nejsou příjmem zdravotního pojištění. Samozřejmě, ze zákona nejsou, protože v zákoně to není explicitně napsáno. To víme všichni, kteří jsme při schvalování toho přílepku k zákonu o stabilizaci veřejných rozpočtů byli. Víme to všichni velmi dobře a vědí to všichni, kteří si ten zákon četli. To je jasné. A také víme, že současně s tím byla přijata další věc - že došlo k zavedení stropu pojistného na zdravotní pojištění pro nejbohatší občany v této zemi. Tím se ze systému sebralo téměř 9 mld. korun, aby se vzápětí nahradilo těmi 5 mld. vytaženými z kapes občanů České republiky, těch, kteří zdravotní péči nejvíce potřebují. Takže o tom bychom se tady měli bavit. (Potlesk poslanců ČSSD a KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Prosím pana poslance Rykalu.

 

Poslanec Adam Rykala: Dobrý den. Také jsem nechtěl vystupovat, ale arogance Věcí veřejných mě k tomu přinutila. Já jsem si našel na internetových stránkách informaci z 11. dubna 2010. Předpokládám, že Věci veřejné v Brně měly programovou konferenci, kde výstup z programové konference Věcí veřejných je, že chtějí okamžitě zrušit poplatky v lékárnách a následně u lékaře. Toto padlo na vaší konferenci před volbami. Hned po volbách pan John, předseda Věcí veřejných, v on-line rozhovoru na iDNES řekl: Navrhujeme zrušit okamžitě poplatky v lékárnách.

Já bych poprosil Věci veřejné: Když jste něco slíbili před volbami voličům, tak to prosím splňte. To od vás voliči očekávali a dnes jsou zklamáni. Bohužel. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Prosím pana poslance Ratha.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, je vidět, že Věci veřejné nám tady předvádějí, co je nový politický styl. A zatímco my vedeme debatu k věci, případně volebnímu programu, heslům, tak jejich poslanec Babák ji začal vést k osobám a prohlásil mě tady za nemocného člověka.

Já se na vás, pane kolego, poslanče, nezlobím, protože vy jste si podle informací z médií místo na kandidátce koupil za několik milionů. (Mohutný potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, teď máte příležitost obracet se právě prostřednictvím předsedající. Tak prosím tak učiňte.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Takže - prostřednictvím předsedající - ještě jednou: Vy jste známý tím, že jste si místo na kandidátce Věcí veřejných koupil za několik milionů. Čili vy asi nejste zrovna ten reprezentant toho nového stylu a té slušnosti v politice.

Já bych to tedy zase vrátil od debaty o osobách, abychom se tady nepřestřelovali, k debatě čistě věcné, tedy o poplatcích, co kdo sliboval a jak to voličům případně říkal nebo neříkal.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Teď je k faktické přihlášen pan poslanec Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, já bych chtěl členy strany Věci veřejné upozornit, že ještě stále visí na vašem webu v programu, že Věci veřejné usilují o zrušení poplatku za položku na receptu. Chtěl bych vás tedy jen poprosit, abyste ve druhém čtení předložili pozměňovací návrh v tomto směru a podpořili tento návrh zákona. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dále je k faktické přihlášen pan poslanec Michalík.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Děkuji, paní místopředsedkyně. Bohužel se z toho stává poker, flek-re-tutti kalhoty, a budeme se tady flekovat s panem zpravodajem. Asi chodí do jiných pojišťoven, asi si ověřuje čísla jinde. Já jsem z Moravskoslezského kraje a ověřil jsem si, jak jsou propočítávány úhrady smluvní u praktických doktorů, u odborných lékařů, v nemocnicích.

Prosím vás, kapitační platby se nezměnily a smlouvy pojišťovny nadále dělají ze skutečnosti minulých let. Žádné slevy, žádné úpravy na základě poplatků jsem nikde neviděl.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dalším přihlášeným k faktické je pan poslanec Štětina. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Štětina: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, já jsem nechtěl, ale já musím také. (Smích v sále.) Já jsem si říkal, že do té doby, dokud to nebudou slova taková, která nejsou hodna, aby se na to lidé dívali, budu mlčet.

Já souhlasím s panem doktorem Rathem, že naše zdravotnictví je skutečně na vysoké úrovni. A to je hrozně dlouho. To bylo i za minulého režimu. A já se ptám: Jak je to možné? Samozřejmě. Protože vždycky ty platy... A teď ať se na mě nezlobí pan kolega Michalík. Já jsem se cítil trošku jako desperát, já jsem ještě do 25. května pracoval jako lékař. Za žádné horentní sumy, které byly z regulačních poplatků.

Když jsem si ověřoval, jestli skutečně ty peníze v lékárnách jdou jenom lékárníkům a jak je to s maržemi, bylo mi řečeno v několika lékárnách, že o to se snižuje marže. Ale prosím vás, já se domnívám, že o tom se tady bavit nebudeme. To bychom všichni, kteří děláme ve zdravotnictví, a pan kolega Rath jistě dělal, měli vědět.

Ale mně se opravdu nelíbí už takové ty osobní invektivy a některé i demagogické řeči. Já nevím, jestli ví pan dr. Rath, že jsem dělal záchranku 22 let a že vím, co to je neodkladná péče. Někteří kolegové říkají, že se bude platit neodkladná péče. To nikdy nebylo a myslím si, že ani nová vláda nehodlá neodkladnou péči jakkoli zpoplatnit. Samozřejmě je zneužívaná, to víme všichni. Za 22 let vám můžu říct stovky případů, kdy to bylo zneužito. Ale to zase nepatří na půdu Sněmovny, to spíš na výbor. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP