(17.30 hodin)
(pokračuje Heger)

Jistě jste zaregistrovali, že pan předseda Sobotka řekl, že již nyní se některé operace odkládají. Čili že již nyní máme nedostatek peněz v systému a musíme nějakým způsobem šetřit. Čili chtít zreformovat zároveň s tím platy lékařů je opravdu, pane předsedo prostřednictvím paní předsedající, velmi, velmi obtížný problém, ve kterém by měl parlament spíše pomáhat nežli kritizovat jakýkoliv krok, který k jeho řešení vede.

Můžeme se znovu podívat do projevů, které zde zazněly. Pan předseda Kováčik zde řekl, že by se nedej bože mohlo stát, že některé nemocnice budou zrušeny. Já celé Poslanecké sněmovně říkám, že to zdaleka není žádný první, druhý ani třetí plán na řešení stávající krize, která přichází, ale téměř všechny zprávy o našem zdravotnictví, které byly kdy předloženy z kterékoliv politické strany, možná ne ze strany KSČM, to si nejsem jistý, ale naprostá převaha zpráv říkala, že u nás je nemocniční síť přebujelá, a že jestli mají existovat malé nemocnice v malých obcích v tom počtu, v kterém zde jsou, že to musejí být právě nemocnice následné péče, které jsou efektivní i malé, které jsou efektivní, když jsou co nejblíže komunitě.

Prosím, nepolitizujte tu věc takovým způsobem, že my chceme zneužít krize, anebo to, co tady zaznělo a co je přímo obludné, musím říct: Jestliže někdo řekne, že krize je plánovitě eskalována, že z ní chce někdo těžit, že v krizi se dělají změny príma a spousta lidí na ní vydělá, to prosím je osočování, které opravdu je na hranici unfér postupů!

Dámy a pánové, já nechci mluvit dlouho předtím, než bude hlasováno o programu této schůze, a jestli program projde, tak budu postupně zodpovídat všechny detaily, o kterých se zde mluvilo. A kdybych měl odpovědět na všechny výpady, které byly provedeny, tak tady opravdu budeme déle než do půlnoci.

Ale přeci jenom musím odpovědět na jednu otázku, která zazněla naprosto pregnantně. Myslím, že to bylo od pana předsedy Sobotky. Co v této situaci hodláte dělat? Ministerstvo zdravotnictví i celá vláda monitorují situaci velmi pečlivě. Nikdo nemůže vyčítat v této chvíli ministrovi zdravotnictví, že se snaží s rebelujícími lékaři jednat. Já jsem s nimi jednal nesčíslněkrát, jednal jsem s jejich jednotlivými frakcemi, které mají zájmy trochu rozdílné. Jednal jsem s mladými lékaři, kteří si opravdu stěžují na vzdělávací systém, které se téměř rozpadl. Znovu musím připomenout, že vzdělávací zákon, který je všeho toho nešťastným základem, vznikl v roce 2004! Prosím, položte si otázku sami pro sebe, kdo zde byl u vlády v roce 2004, když byl tento zákon prosazen a když začal být realizován!

My jsme připravili v mezidobí, ve kterém říkáte, že jsme nic nedělali, velmi výrazné změny v zákoně o vzdělávání a já vás ujišťuji, že ty změny v příštím roce začnou fungovat a že již dnes je s nimi velmi výrazný souhlas. Vy z vás, kdo jste mluvili s rebelujícími lékaři, jistě jste našli aspoň některé, kteří si na to stěžovali, že ten systém je strašný, ale museli jste slyšet i to, že Ministerstvo zdravotnictví koná, a koná velmi podstatným způsobem!

Co dále hodláme dělat. Já jsem začal mluvit o možnosti havarijního stavu nebo krizového stavu. Samozřejmě je zde celé spektrum možností a je zde i možnost, že žádná havárie ani žádné narušování organizace poskytování péče nebude. Výpovědi stále nejsou podány v definitivní formě na personální oddělení nemocnic, a až budou podány, doufáme, že budeme mít konečné údaje začátkem ledna, tak celou situaci důkladně zmapujeme geograficky a po oborech. V současnosti se zdá, že vyhrožuje asi 20 % lékařů. Když odejde 20 % lékařů, tak to bude jistě svým způsobem nepříjemný stav. Každý primář na oddělení je rád, má-li o 20 % lékařů více než méně, ale každý slušný primář si s tím bez problémů poradí. Jenom finanční zdroje, které na lékaře má, přesune trošku jinam, do jiných lidí a poradí si s tím.

Je tu samozřejmě problém oborový. Mluvilo se mnoho o anesteziolozích. Tam nespokojenost je velká, a bude-li anesteziologů více, budou muset být opatření razantnější. Ale to všechno připravujeme a přijdeme s tím během ledna, protože máme signály od lékařů, že oni neodejdou do konce února! Oni nejsou přes to všechno, co vyvádějí, tak neseriózní, aby podali výpověď a zmizeli jako člověk, který prostě jednoho dne nepřijde do práce, nechá se mu napsat absence a on už není. Takovíhle lékaři nejsou, přestože jsou mezi nimi lidé, kteří říkají dnes strašné věci.

Ptali jste se, proč jsme neudělali razantní opatření, když jsou peníze na účtech zdravotních pojišťoven. Ty účty jsou bohužel velmi nerovnoměrně rozděleny a ve VZP už je téměř nula, nebo se blíží situace, kdy by mohlo dojít i k negativnímu hospodaření. My jsme napsali úhradovou vyhlášku, která je lehce restriktivní. Odpovídá situaci a dává nemocnicím velký prostor, jak reorganizovat péči. Jednali jsme s ambulantními specialisty, aby přejali péči, která se poskytuje v nemocnicích a která se může poskytovat v ambulancích, protože ambulantní specialisté neodcházejí a jsou připraveni, pokud s pacienty přejdou i jejich úhrady, jejich regulace na recepty, tak jsou připraveni konat a řadu péče poskytnout. Dnes se poskytuje v nemocnicích mezi 20-30 % objemu ambulantní péče. Jestliže tato péče bude přesunuta do našeho celkem bohatě založeného systému ambulantních specialistů, nemocnicím se velmi odlehčí. Dál se jim může velmi odlehčit tím, že přesunou další péči do ambulancí, která se již dvacet třicet let dělá v rozvinutých zemích ambulantně, ale u nás se stále dělá jako hospitalizační. Proč, o tom bychom mohli mluvit déle!

My prosím konáme, my situaci velmi pečlivě monitorujeme. Jsme velmi rozzlobení na to, že lékaři se chovají takovýmto nátlakovým způsobem v době, kdy dobře vědí, že finanční zdroje, které se restringují, aby rozpočet byl zachován tím, že se tato vláda chová rozpočtově odpovědně a nehodlá přivést tuto zemi k záhubě a dlouhodobému propadu. Všichni se smáli, že Řecko je fenomén, který byl vymyšlen proto, abychom s ním mohli strašit. Ale vzpomeňte si, co se děje v Irsku, a sledujte, co se děje nebo bude dít v Portugalsku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP