(12.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Takovýto nepořádek v našem lékovém systému neexistoval nikdy! Takovýto nepořádek neexistuje v lékovém systému nikde na světě. Díky tomuto nepořádku platí naše zdravotní pojišťovny miliardy úplně zbytečně a díky takovému nepořádku platí stovky tisíce pacientů zbytečně vysoké doplatky, které by jinde nemuseli vůbec platit. Místo toho, abychom tento obludný systém, který je ve prospěch některých farmaceutických firem, které se v tom neuvěřitelném chaosu se naučily žít a lovit jak štiky v nepřehledném a neprůhledném rybníce a vydělávají na tom skutečně miliardy a mohou být vděčné panu ministru Julínkovi a panu náměstkovi Šnajdrovi, protože tak nikdy nevydělávaly a tak nikde na světě nevydělávají díky takovému chaosu, který tady pánové zavedli, tak místo toho, aby tady Ministerstvo zdravotnictví dnes stálo jako nové vedení Ministerstva zdravotnictví po mnoha měsících s jasnou komplexní novelou tohoto zákona a zavedlo do tohoto neuvěřitelného, chaotického, nepřehledného a prokorupčního systému pořádek, tak jsme svědky jen toho, že ten, kdo to způsobil, přichází s maličkou náplastí na obrovskou ránu, z které krvácí české zdravotnictví. Někomu ta náplast možná přijde účelná, ale jak opět říkám, náplast na jednu stranu, když bude přilepena, tak znamená, že pacienti budou platit víc, když tam přilepena nebude, bude znamenat, že o něco více budou krvácet zdravotní pojišťovny.

Já se tady na tomto místě důrazně ptám pana ministra a současně ho velmi žádám, aby konečně Ministerstvo zdravotnictví začalo konat a nespalo jako Šípková Růženka.

Pane ministře, už jste tam skoro stejně tak dlouho, jak jsem na ministerstvu byl já. Za tu dobu tam není jediný výsledek, jediný výsledek, prostě za tu dobu už jsme tady mohli mít skutečně rozumný návrh, jak tento neuvěřitelný chaos v lékové politice, který nás skutečně zbytečně stojí miliardy a miliardy ročně, ale stojí i nemocné lidi zbytečně na doplatcích, tak místo toho, aby tady dneska jsme debatovali o tom, jak tento zoufalý systém změnit a jestli ten recept, se kterým přicházíte, je ten pravý recept, jak zavést do tohoto nepřehledného chaosu pořádek, tak bohužel tady zase jenom přicházíme s tím, že prodloužíme jakési provizorium, které bylo přitlučeno jen proto, že ten chaos byl způsoben prostě neuvěřitelných rozměrů.

Dámy a pánové, bohužel to je v českém zdravotnictví stále. Pro někoho tam peníze nejsou nikdy, tím někým jsou pacienti, zdravotní sestry a lékaři. Dvacet let se všem těmto třem skupinám říká: musíte být trpěliví, vezmi chlup na dlani, když není, musíte počkat, až se provede reforma, pak bude lépe. Ale vidíte, že i v takovéto v podstatě banální záležitosti dát do pořádku ten obludný nepořádek v lékové politice je záležitost, kterou kompetentní ministerstvo zdravotnictví dokáže zhruba za dva, za tři měsíce.

Uběhlo skoro tři čtvrtě roku a není nic. Bohužel tak je to se vším, protože v našem zdravotnictví pro někoho jsou peníze stále, to jsou například farmaceutické firmy, ty 20 let vydělávají, ty 20 let každoročně rostou, s jediným rokem, kdy byla výjimka, a to rokem 2006, a pan ministr dobře ví, kdo byl tehdy ministrem. To byla jediná výjimka za 20 let v historii, kdy se podařilo náklady na léky zabrzdit. Jinak každoročně rostou, někdy 7 %, někdy 8 %, někdy dokonce dvojciferným číslem, a to v situaci, kdy příjmy do zdravotnictví vždycky rostou sotva někde kolem 2, 3, 4 %. V těch nejlepších letech to bylo nějakých 5 %. Teď prostě stagnují. Takže zatímco příjmy nám stagnují, tak samozřejmě náklady na léky a to, co zaplatí zdravotní pojišťovny prostě na léky a co skončí ve farmaceutických firmách, každoročně roste.

Když se podíváte, jestli to má nějaký efekt třeba na přežívání, tak zjistíte, že tam žádný ve většině případů bohužel hmatatelný, jednoznačný, statisticky prokazatelný efekt často vůbec nedokážeme. Čili vynakládáme a utrácíme každoročně čím dál tím víc na léky, ale prostě ze statistik ve většině případů nemůžeme konstatovat, že jsme zdravější a nebo se naši pacienti vyléčí rychleji.

Takže, dámy a pánové, sociální demokracie nehlasovala pro Janotův balíček z mnoha důvodů a ani tentokrát se nechceme zahnat do toho, že budeme tady rozhodovat o dvou zlech a říkat: to je menší, nebo to je větší. Kdybychom podpořili tento návrh, poškodíme sta tisíce českých pacientů, zbytečně budou doplácet víc na léky. Když by tento návrh neprošel, samozřejmě zaplatí víc zdravotní pojišťovny. Tady my se držíme hesla: Kdo si to navařil, kdo si to způsobil, tedy pan kolega poslanec Šnajdr, tak ať ten si to také sní. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já se zeptám, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pan kolega Šnajdr, prosím.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Dámy a pánové, já samozřejmě bych teď mohl reagovat asi čtvrt hodiny, nicméně zkušenost mi velí nenechat se vtáhnout do politické pasti, že se tady rozhádáme na tak nové téma, jako je léková politika.

Já si dovolím nicméně jednu anonci a jednu upoutávku. Kdo z poslanců a zainteresovaných bude chtít vědět, jak to skutečně s lékovou politikou v České republice je, co pravda o rostoucích nebo o klesajících nákladech je, co odpovídá evropskému právu a jestli jsme v této chvíli synchronní s tímto evropským právem nebo jsme byli synchronní dříve, tak pokud dobře vím, tak zdravotní výbor k tomu pořádá zítra odborný seminář, kde jsou pozvaní všichni klíčoví kompetentní lidé, kteří se lékovou politikou zaobírají, a já pevně věřím, že každý, kdo si otázku bude chtít nechat zodpovědět odborně a fakticky podloženě vyložit, tak že se toho semináře zúčastní.

Já mohu konstatovat, že české zdravotnictví stejně jako v roce 2009 tuto právní úpravu potřebuje. V roce 2010 se ukázalo, že českému zdravotnictví pomohla, 3  mld. ušetřila, to prosím vás, dámy a pánové, není málo. Můžeme si hodiny říkat, jestli to mohlo být více, nebo méně, ale 3  mld. to ušetřilo a já vás moc žádám, abyste ve stejné filozofii a ve stejném duchu pomohli, aby tato právní úprava pomohla českému zdravotnictví i v roce 2011. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se na další. Pan ministr Leoš Heger se hlásí též do této rozpravy.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Paní předsedkyně, dámy a pánové, já bych si vás dovolil požádat, abyste s předloženým návrhem novely zákona 48 vyjádřili souhlas. Mně je zcela jasné, že zdravotnictví je vynikající platformou pro to, jak vést politické spory. Já uznávám, že Ministerstvo zdravotnictví ještě ne za tři čtvrtě roku, ale za půl roku nebylo schopno udělat reformu zdravotnictví a převést ji do praxe. Zdravotnický systém jako jiné společenské systémy je nesmírně setrvačný, a jestliže se v systému hromadí celá řada problémů dlouhá léta, a nakonec jsme o tom mluvili při předcházejícím bodu o vzdělávání sester, tak je velmi obtížné zadání ty problémy rozplést velmi rychle. Já jsem hovořil o tom, že zákon o vzdělávání nezdravotnických pracovníků je složitý, cenotvorba a úhradotvorba léků je ještě o jeden řád složitější. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP