(9.30 hodin)
(pokračuje Váňa)

Bác! Přichází rok 2006. Bác! A je tady vláda obou Mirků. Mirka Topolánka, Mirka Kalouska. Přichází smlouva ODS s občany. Přichází smlouva s voliči. ODS slíbila, že daně klesnou všem, ne jenom nejbohatším. ODS slíbila, že všem porostou jejich příjmy. Že firmám porostou zisky. ODS slíbila, že úprava daně z přidané hodnoty, čili růst nepřímých daní, nebude tak bolet, že to nebude tak vážné, a dokonce slíbila, že u 70 % zboží růstem nepřímých daní ceny spadnou. Někteří tomu i uvěřili. ODS slíbila důchodcům, že jim přidá tisícikorunu k jejich důchodům, aby kompenzovala růst cen. ODS slíbila že nezavede školné, že zastaví propad snižování životní úrovně rodin, že zvýší životní úroveň pracujících, že všichni se budou mít líp. To všechno ODS slibovala.

První kabinet Mirka Topolánka byl kabinet bez důvěry. Druhý kabinet, který Mirek Topolánek sestavil, byl kabinet, který zde pracoval, ale dlužno říci, byl postaven na zradě, na lži, na korupci, na podvodu. To nebylo hezké a viděla to a cítila to celá společnost.

Víte, já si pamatuji, jak celá země byla poseta velkými modrými bodrými billboarďáky, těmi nažehlenými, vyretušovanými, opálenými důchodci s bílými zuby, kteří se smáli na ty naše utrápené důchodce a slibovali jim růst důchodů, lepší prosperitu, zahraniční dovolené, slibovali růst blaha. Ale je logické, že ti utrápení důchodci v terénu, na chodnících, v té životní praxi tomu nevěřili, protože oni dennodenně byli konfrontováni s úplně jinou realitou. A tak pro sliby ODS si lidé přiřadili ke značce ODS značku sliby-chyby. ODS rovná se sliby-chyby.

V polovině roku 2007 přichází vláda Mirka Topolánka s děravým batohem reformních zákonů sem do Poslanecké sněmovny. Zavádí, když obrací tento batůžek, tak zavádí a z batůžku padá rovná daň. Z batůžku padá snižování přímých daní, čili výhodné pouze pro ty nejbohatší, pro finanční elity. Z batůžku padá snižování daní právnickým a fyzickým osobám. A tak se tady jako náhodou dělá daňový ráj pro ty nejbohatší. Ale z batůžku taky padá to B, to, co už tak příliš optimistické není, a to padá na široké masy, a to je daňová zátěž čili růst nepřímých daní. A to dopadá na záda a na bedra širokých mas celé veřejnosti.

Tehdy vláda Mirka Topolánka pracovala tak rychle, tak rychle, taky volila takový kvapík, že zapomněla ten svůj reformní batoh projednat i se svými vlastními a skoro se z toho někteří poslanci utopili i ve vířivce. Protože nic nevěděli, nevěděli, jaký je reformní batoh zákonů. Tato vláda tehdy, a to si pamatuji, ten reformní batoh zákonů zapomněla projednat i se svými koaličními partnery.

A tak, pane premiére, předchůdkyně, vláda Mirka Topolánka, je tolik totožná - děkuji, kolego, položte to sem, děkuji za vaši vstřícnost, děkuji (kolega poslanec donesl poslanci Váňovi k pultíku podložku pro zraněnou ruku) - je tolik totožná, tak vám příbuzná a tak blízká vaší vládě, a ta vaše vláda z naprosto nepochopitelných důvodů na nemoc zadluženosti země, poučena předchozí vaší vládou ODS, přichází a opakuje stejnou chybu. Přichází se zázračným lékem a to je lék vypustit příjmy státního rozpočtu, snížit příjmy státního rozpočtu, nacpat a napěchovat kapsy nejbohatším a korunku ke korunce vytahat z rozpočtů širokých mas, rodin, mladých manželství, seniorů, širokých vrstev.

Vážený pane premiére, celá politika, kterou volila předchozí vláda, tak je velmi nespravedlivá. Víte, já o tom nehovořím proto, abych marnil váš drahocenný čas, ale hovořím o tom proto zcela záměrně, že se nedá pochopit filozofie a počínání vaší vlády, že se nedají pochopit reformní kroky vaší vlády, aniž bychom nevzpomněli na to, co dělala předchozí vláda. Protože, a tím nechci vaši vládu ospravedlňovat, ale ona zapříčinila i to, že vy se chováte tak, jak se chováte. Ona vám vtiskla punc toho, že vy se dnes chováte, jak se chováte. Když vypustí rybník příjmů o 100 miliard korun ročně, no to si moc dnes vy vyskakovat nemůžete. To je jasné. A proto já o tom tady hovořím.

Jenom připomenu, že tehdy na zázračné reformě vydělali opravdu ti nejbohatší. Na reformě Mirka Topolánka vydělali všichni ti, kteří měli více než 40 tisíc za měsíc. Ti na ní vydělali. Vydělaly na ní rodiny, kde oba dva kupříkladu podnikali - to je ze statistických údajů, to není vybájené a vysněné - a jejich příjem měsíčně činil 200 tisíc korun. To nejsou špatné peníze. A představte si, na reformě vydělali plus 32 tisíc. Opak, kde rodina, kde jeden pracoval za 20 tisíc a druhý či druhá byla na mateřské a bylo tam dítě 3,5 roku, tak ti na reformě prodělali 4,5 tisíce za měsíc. Opět statistické údaje, ne vybájeno.

A škrtem pera k 1. 1. 2008, čili razantním snížením daní nejbohatším, vláda Mirka Topolánka, vaše předchůdkyně, posílá do kapes sedmi manažerům z ČEZu plus 300 milionů korun navíc. Plus 300 milionů korun navíc je, že tito manažeři ČEZu škrtem pera formou snížení daní do svých rachitických vyhublých příjmů rodinných rozpočtů dostávají korunku ke korunce plus 300 milionů. A já si nejsem tak úplně jistý, zdali to potřebují. Já si vážně nejsem jistý, jsem skoro na pochybách. Tak taková je spravedlnost politiky vlády předchůdkyně ODS. Ale i tato vláda jde věrně v jejích šlépějích.

Pane premiére, pojďme se podívat, kdo vážně zemi zadlužuje. Vlády sociálních demokratů předaly zemi s veřejným dluhem z hrubého domácího produktu 29 %. Vláda ODS Mirka Topolánka předala zemi s veřejným dluhem přes 40 %. Roční deficit rozpočtu sociálně demokratické vlády představoval částku 2,9 % z hrubého domácího produktu, kdežto roční deficit rozpočtu Topolánkovy vlády představoval 7 % z hrubého domácího produktu. Za vlád sociálních demokratů rostla dynamika ekonomiky. Hrubý domácí produkt přesahoval plus 4 %, za vlád pravicových tomu byl pravý opak.

Vážený pane premiére, vaše současná vláda připravovanými plošnými vládními škrty je připravena opravdu ztížit pozici a postavení statisícům českých, moravských a slezských rodin. Viděno optikou této vlády, stát je zázračný lékař. Proč to říkám? Na sklonku minulého roku, roku 2010, kdy začala působil nová vyhláška, tak se nám uzdravil každý desátý důchodce, který pobíral částečný a invalidní důchod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP