(18.10 hodin)
(pokračuje Řápková)

Dámy a pánové, je nutné si uvědomit, že každý člověk, pokud je svéprávný, je zodpovědný, plně zodpovědný, za svůj život a všechny jeho aktivity by měly směřovat k tomu, aby zabezpečil sebe i svoji rodinu, samozřejmě za předpokladu, že bude dodržovat platné zákony ČR. Teprve v případě, že vyčerpá všechny možnosti a zůstane v těžké životní situaci, je tady stát, který je připraven se svým zavedeným sociálním systémem mu pomoci. Dnes už ale nejde o to, jestli pomáháme těm sociálně potřebným, neboť to se děje, ale o to, kdo a jak se systém naučil zneužívat. A právě dávky pomoci v hmotné nouzi jsou toho příkladem, neboť jejich příjemci jsou v současné době zcela nepostižitelní, a to právě na rozdíl od těch, kteří pobírají důchod, invalidní důchod, rodičovský příspěvek, peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenskou. Prakticky, i když tito lidé dávku zneužijí, ze systému sociální pomoci vyřazeni nebudou.

Ráda bych ještě reagovala na některé připomínky, které tady byly vzneseny už minule, to znamená v rámci obecné rozpravy. V souvislosti s předkládaným návrhem je nutné si uvědomit, že nemluvíme o všech, kteří pobírají dávky hmotné nouze, ale mluvíme o lidech, kteří nejenže nepracují a pobírají peníze, ale ještě dělají další dluhy, které vůbec neřeší. Nemají žádné povinnosti a nic je nemotivuje k tomu, aby svůj styl života změnili. Navíc, když tyto dávky pobírají, často je zneužívají. A co je na tom nejhorší? Tímto svým přístupem k životu negativně ovlivňují budoucnost a život svých dětí.

Někteří z vás také tvrdí, že se zvýší kriminalita, že tito lidé nebudou mít z čeho žít, anebo že se dostali do situace ne vlastní vinou. Tyto připomínky lze samozřejmě vzít v úvahu. Ale nabízí se otázka, proč se již dnes tito lidé dopouštějí drobné kriminality a proč nemají žádný zájem hradit své závazky? Odpověď je zcela jednoduchá: jsou nepostižitelní. Ovšem ne tak docela. Pokud dluží například lichváři, tak ten si své pohledávky vymůže vždy. Na rozdíl od státu nebo od obcí! Ty podle současné legislativy mají velmi omezené možnosti. Tím, co říkáte, jako byste říkali: chovejte se, jak chcete, nechoďte do práce, vám se to stejně nevyplatí. Neneste žádnou odpovědnost za svůj život. Nesnažte se nic dokázat.

Také tu zaznělo, že někteří lidé nebudou nikdy pracovat. Ano, ale vy se tváříte, že to je úplně normální, a říkáte jim, že kvůli našemu návrhu budou páchat další trestnou činnost, aby se uživili. Vy v podstatě jinými slovy říkáte: Kradete? Tak to jste chudáci a je vidět, že máte nedostatek peněz. A tak vám dáme ještě víc. Samozřejmě, jak jinak než v rámci sociálních dávek. S takovým přístupem se rozhodně nelze ztotožnit!

Dámy a pánové, pojďme si říci jednoduše, komu mají dávky pomoci v hmotné nouzi sloužit. Mají sloužit opravdu těm sociálně potřebným, anebo těm, kteří systém zneužívají? Myslím, že odpověď je zcela jasná. Ti, kteří se nedopouštšjí přestupků a snaží se svoji situaci řešit, těch se předkládaná novela nijak negativně nedotkne. Proto bych si vás dovolila ještě jednou požádat o propuštění tohoto návrhu do druhého čtení tak, abychom měli dostatek prostoru pro další diskusi ve výborech a na půdě Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: A ještě závěrečné slovo pana zpravodaje.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já bych pouze zopakoval, že budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, které podal pan poslanec Roman Sklenák. Dále pak, pokud tento návrh přijat nebude, budeme hlasovat o tom, zda ho přikážeme výborům k projednání, a to konkrétně na návrh organizačního výboru bychom hlasovali o postoupení do jednání ústavněprávního výboru a na návrh pana poslance Čechlovského potom výboru pro sociální politiku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji pěkně. Na žádost z pléna vás nyní odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme hlasovat nejprve o návrhu, který přednesl pan poslanec Sklenák a zopakoval ho pan zpravodaj Tejc, tj. návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 105 z přihlášených 155 poslanců pro 77, proti 65. Návrh nebyl přijat.

 

Má někdo námitky? Chce si někdo ověřit hlasování? (Ano.) Prosím, počkáme, až se ověří sjetina. A máme zde pravděpodobně přihlášení se - prosím pan poslanec Šincl má slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Já se omlouvám. Já jsem hlasoval pro, a na sjetině mám křížek. Žádám o nové hlasování. Děkuji. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pan poslanec zpochybňuje hlasování. Budeme nejdříve hlasovat o tom, zda souhlasíme s námitkou pana poslance. O tomto dávám hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby námitka pana poslance byla přijata. Kdo je proti?

V hlasování číslo 106 z přihlášených 158 poslanců pro 150, proti 2. Tento návrh byl přijat. Námitka byla přijata.

 

A budeme tedy opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zamítnutí, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 107 z přihlášených 160 pro 79, proti 72. Návrh na zamítnutí přijat nebyl.

 

Budeme postupovat dál. Budeme se zabývat návrhy na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru ústavněprávnímu. Prosím o klid! Dalším návrhem bylo přikázat tento tisk výboru pro sociální politiku. Ptám se, zda někdo má ještě nějaký jiný návrh. (Nikdo se nehlásil.)

 

Pokud tomu tak není, budeme nyní hlasovat o přikázání předloženého návrhu k projednání výboru ústavně právnímu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti, stiskněte tlačítko ne.

V hlasování číslo 108 z přihlášených 160 poslanců pro 139, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Budeme hlasovat o druhém návrhu a tím je návrh na přikázání výboru pro sociální politiku.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Prosím, stiskněte tlačítko ano a zvedněte ruku. Kdo je proti, stiskne tlačítko ne.

V hlasování číslo 109 z přihlášených 160 poslanců pro 155, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Mohu tedy konstatovat, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání výboru ústavněprávnímu a výboru pro sociální politiku. Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji paní navrhovatelce i panu zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP