(15.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Nyní je prostor pro závěrečné slovo pana zpravodaje. Prosím o shrnutí rozpravy a o zopakování návrhů, jimž se budeme nyní věnovat.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych shrnul celkové projednávání tohoto zákona, a pokud mohu, vás seznámil s návrhem procedury hlasování.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, prosím.

 

Poslanec Boris Šťastný: První, co je potřeba uvést, že padlo dnes několik návrhů na vrácení tohoto zákona do druhého čtení. Současně jsem nezaznamenal ve druhém čtení návrh na zamítnutí.

Dále bych vás rád seznámil s procedurou, kterou bych si dovolil navrhnout takto:

Jako první bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích uvedených pod písmenem B a čísly 1 až 5. Jde o návrh poslankyně Dany Váhalové, původní návrh poslance Alfréda Michalíka. - Vždy si dovolím během hlasování stručně vás seznámit s tím, o čem hlasujeme.

Dále bych navrhoval, abychom hlasovali i písmenu C1 a 2 poslance Václava Votavy, dále o písmenu D arabská čísla 1 až 11, které navrhla poslankyně Soňa Marková, dále pod písmenem E1 až 3 poslance Jaroslava Krákory, samostatný návrh je na hlasování pod písmenem E4, což byl pozměňovací návrh poslankyně Milady Emmerové načtený taktéž poslancem Jaroslavem Krákorou, dále bychom hlasovali o návrhu písmeno F poslankyně Lenky Andrýsové a následně bychom hlasovali o písmenu G, což je skupinový soubor pozměňovacích návrhů k usnesení výboru pro zdravotnictví. Pokud by tento návrh byl přijat, tak usnesení výboru pro zdravotnictví by bylo nehlasovatelné, pokud by přijat nebyl, museli bychom ještě hlasovat samostatně usnesení výboru pro zdravotnictví pod písmenem A.

Tolik návrh procedury, já bych poprosil paní předsedkyni, zda by případně vyzvala kolegyně poslankyně a kolegy poslance, kteří mají nějaký jiný návrh, aby ho předložili. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji panu zpravodaji. Slyšeli jsme návrh procedury s tím, že první hlasování se bude týkat návrhu na vrácení do druhého čtení, nebo na opakování druhého čtení. Nyní ještě k proceduře - pan poslanec Krákora.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych měl návrh, aby bod E, vlastně je to bod, který jsem podal já, byl rozdělen na čtyři části, a sice na E1 - to je rušení poplatků 100 Kč, E2 - to je ekonomicky náročnější péče - také jejich rušení, E3 se týká invalidů a E4 je bezlepková dieta u potravin pro zvláštní lékařské účely. To znamená, že každý ten bod se týká úplně něčeho jiného, proto bych to nerad směšoval a chtěl bych požádat ctihodnou Sněmovnu, aby bylo umožněno hlasování E1, E2, E3 a E4. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pan zpravodaj si zaznamenal. Paní poslankyně Marková ještě k proceduře.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Já bych v podobném duchu požádala o hlasování zvlášť bodu 8 a 9 z mého pozměňovacího návrhu pod bodem D, a to proto, že právě pod těmito dvěma body se skrývá návrh na zrušení maximálního vyměřovacího základu u pojistného na všeobecné zdravotní pojištění. Je to návrh, který přináší do systému potřebné miliardy - ne všechny, ale pár ano. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Dál prosím k proceduře? Pan zpravodaj se vyjádří k návrhům, které zazněly.

 

Poslanec Boris Šťastný: Ano, čili máme dva pozměňovací návrhy k proceduře, čili já se domnívám, že budeme nejprve hlasovat o vrácení do druhého čtení, potom pokud by toto neprošlo, hlasovali bychom o protinávrhu poslance Krákory o samostatném hlasování jednotlivých bodů E1 až 3 a poté bychom hlasovali o protinávrhu poslankyně Markové o samostatném hlasování D8 a D9. Potom bychom hlasovali o proceduře jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Krákora ještě k tomu něco chce? (Poslanec Krákora mimo mikrofon - že chce hlasovat ještě o bodu E4.)

 

Poslanec Boris Šťastný: Já upozorňuji, že v mém návrhu procedury se E4 hlasuje již samostatně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak, je nějaká námitka proti postupu, který nám navrhuje pan zpravodaj? Pokud není, budeme hlasovat nejprve o návrhu na vrácení tohoto návrhu na opakování druhého čtení. Doufám, že jsou všichni přítomni, snažila jsem se všechny povolat do jednacího sálu.

 

Zahajuji hlasování číslo 208. Táži se kdo souhlasí s návrhem na opakování druhého čtení. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 208. Přítomno 182, pro 77, proti 103. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o změně, kterou navrhuje pan poslanec Krákora směrem k proceduře, to znamená, abychom hlasovali zvlášť o bodech E1, E2 a E3, protože E4 už pan zpravodaj měl jako zvlášť zařazené hlasování.

Zahajuji hlasování číslo 209. Kdo souhlasí s tímto protinávrhem pana poslance Krákory směrem k proceduře? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 209. Přítomno 182, pro 79, proti 77. Nebyl přijat tento návrh změny procedury.

 

Paní poslankyně Marková navrhuje změnu procedury v písmeně D, pokud se nemýlím, a hlasování by tedy vypadalo D1 až 7, potom zvlášť D8, zvlášť D9 (zpravodaj souhlasně kývá) a potom D10 a 11. (Zpravodaj říká mimo mikrofon, že ne.) Tak prosím, paní poslankyně Marková. Já jsem si to poznamenala tak, jak vy jste to říkala.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji, já jsem to možná špatně vysvětlila - zvlášť 8 a 9, ale to 8 a 9 dohromady.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Aha, dobře, takže o této změně - to znamená, že písmeno D by bylo hlasováno D1 až 7, D8 a 9, D10 a 11, tak o tomto protinávrhu k proceduře rozhodneme nyní.

Zahajuji hlasování 210. Kdo je pro návrh paní poslankyně Markové, jímž bychom se vyrovnali s hlasováním o písmenu D? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 210. Přítomno 182, pro 78, proti 93. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o proceduře tak, jak ji přednesl pan zpravodaj.

Zahajuji hlasování číslo 211. Táži se, kdo souhlasí s tím, abychom se řídili ve třetím čtení touto procedurou. Kdo je pro? A proti?

Hlasování pořadové číslo 211. Přítomno 180, pro 103, proti 49. Procedura byla schválena.

 

Požádám pana zpravodaje o první návrh, zároveň vás požádám, pane zpravodaji, abyste říkal stanovisko k tomuto návrhu, o totéž požádám pana ministra. Prosím první návrh.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji, paní předsedkyně. Takže podle schválené procedury první budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod číslem B1 až 5 poslankyně Dany Váhalové. Jde o návrh na vypuštění ustanovení, která vyřazují léčivé přípravky do 50 korun z úhrad, zavádějí úhradovou soutěž na léčivé přípravky a která přesunují povinnost zajištění očkovacích látek pro své pojištěnce na zdravotní pojišťovny. Stanovisko zpravodaje - nesouhlas s celým písmenem B1 až 5. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP