(10.50 hodin)
(pokračuje Svoboda)

Zavedení trestní odpovědnosti právnických osob za předmětné delikty by nezvýšilo efektivitu jejich vyšetřování. Orgány činné v trestním řízení nemají s touto oblastí prakticky žádné zkušenosti, jak už jsem řekl, zatímco ÚOHS vede stovky řízení ročně. Navrhuje se proto do tohoto zákona o trestní odpovědnosti právnických osob výslovně zakotvit, že i v případě, kdy řízení povedou orgány činné v trestním řízení a ÚOHS tedy nebude oprávněn rozhodnout o vině a trestu, je zachována působnost ÚOHSu o těchto předběžných opatřeních rozhodnout.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec David Šeich.

 

Poslanec David Šeich: Paní předsedající, chci se přihlásit s řádnou přihláškou do podrobné rozpravy, jestli je to možné.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: V tom případě musím respektovat pořadí přihlášených a slovo dostane pan poslanec Tancoš.

 

Poslanec Josef Tancoš: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu o trestní odpovědnosti právnických osob a je to v bodě § 358, je tam rozšíření o bod 6. A budu citovat: V bodě 1. Kdo se dopustí veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti nebo výtržnosti zejména tím, že v bodě a) napadne jiného, hanobí hrob, historickou nebo kulturní památku nebo v bodě b) hrubým způsobem ruší přípravu nebo průběh organizovaného sportovního utkání, shromáždění nebo obřadu lidí nebo v bodě c) neoprávněně vstoupí po skončení organizovaného sportovního utkání na hrací plochu anebo v bodě d) jako návštěvník před zahájením organizovaného sportovního utkání, v jeho průběhu nebo po jeho skončení má obličej zakrytý způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím jeho identifikaci, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. A nyní vystoupí v podrobné rozpravě pan poslanec David Šeich.

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, chci se jen přihlásit k pozměňujícím návrhům, které jsou rozdány na vašich lavicích. A jsou to pozměňující návrhy, které se snaží vypustit dvě ze sankcí uvedených v tomto právním předpisu, a to sankce pod písmenem A a písmenem H. První ze sankcí je sankcí zrušení právnické osoby, jak jsem zmínil, ten výše zmíněný trest smrti pro právnickou osobu. A pod písmenem H je to sankce zveřejnění na svůj náklad rozsudku o právnické osobě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Ptám se, zda ještě někdo chce vystoupit v podrobné rozpravě. Nevidím nikoho, končím podrobnou rozpravu.

Dříve než se zeptám na zájem o závěrečná slova, tak vás ještě seznámím s další písemnou omluvou. Od 12 hodin do konce jednacího dne se omlouvá pan poslanec Otto Chaloupka.

Nyní se ptám pana ministra a paní zpravodajky, zda si přejí vystoupit se závěrečným slovem po ukončené rozpravě. Pan ministr.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Chci pouze konstatovat k probíhající rozpravě přesně to, co jsem řekl ve svém úvodním slově, že bude třeba na velmi citlivém politickém posouzení jednotlivých poslanců, jak má celkový výčet trestných činů, které mohou spadat pod trestní odpovědnost právnických osob, vypadat. A kde je řekněme hranice správněprávního trestání, a tedy působnosti správních orgánů, jako je například Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, vidím, že se hlásí pan poslanec Tancoš, ale rozprava je uzavřena. Toto již bylo závěrečné slovo pana ministra. Leda, že by pan ministr znovu otevřel rozpravu.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Dobře, otevírám rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Tak, pan poslanec Tancoš v podrobné rozpravě, která byla znovu otevřena. Prosím.

 

Poslanec Josef Tancoš: Děkuji. Já jen v krátkosti. Popletl jsem si sněmovní tisk. Dával jsem pozměňující návrh na číslo 286, tohle bylo 285. Takže stahuji pozměňovací návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Jinými slovy, váš přednes se vztahoval k jinému tisku a berete zpět vše, co jste zde přednesl.

 

Poslanec Josef Tancoš: Ano, a načtu ho hned následně v dalším bodě.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Bylo to srozumitelné. Já znovu uzavřu podrobnou rozpravu. Závěrečná slova - jedno bylo předneseno, paní zpravodajka nemíní už vystoupit. Žádný návrh nebyl podán. Paní zpravodajko, je tomu tak, není o čem hlasovat? Děkuji a končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Přistoupíme k bodu číslo

 

3.
Vládní návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím
zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim
/sněmovní tisk 286/ - druhé čtení

Z pověření vlády i tento návrh uvede ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a já prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, paní předsedající. Zde mé úvodní slovo ve druhém čtení bude velmi stručné, protože jde v zásadě o technickou doprovodnou normu, která novelizuje cca kolem 50 právních předpisů tak, aby mohl být v případě přijetí zákona o trestní odpovědnosti právnických osob tento nový institut implementován do celého právního řádu. To znamená, je to jakási implementační novela, která má umožnit, aby trestní odpovědnost navazovala a splynula s ostatními právními předpisy.

Tolik tedy mé stanovisko. Chci konstatovat, že návrh byl podrobně projednán ústavněprávním výborem a usnesení, které bylo přijato, obsahuje pouze technické formulace, reaguje na aktuální podobu právního řádu, není tam žádná v zásadě věc, která by vyvolala větší problémy či větší politickou debatu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 286/1 a paní zpravodajka poslankyně Jana Suchá už je připravena ke svému vystoupení. Prosím.

 

Poslankyně Jana Suchá: Děkuji, paní předsedající. Ústavněprávní výbor projednával návrh zákona na své schůzi dne 13. července a doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Hlásí se někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak, obecnou rozpravu proto končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Do ní je písemně přihlášen pan poslanec Zdeněk Boháč a já mu dávám slovo.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, vážená vládo, pěkné dopoledne. Já bych si dovolil načíst malou technickou novelu, která se týká zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti. Zpracovatelé přišli za mnou s tím, že došlo k určité sice technické, ale chybě při schvalování tohoto zákona. Věřím, že přiznání v tuto chvíli bude spíše polehčující okolností a že budeme shovívaví a velkorysí a zpracovatelům tohoto zákona promineme tuto chybu.

Takže si dovolím načíst tuto technickou novelu. V části 38., tedy Změna zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, se za bod 3 vkládá nový bod 4, který zní: 4. V § 113 odst. 3 se slova "§ 67 odst. 1 písmeno g)" nahrazují slovy "§ 67 odst. 1 písmeno f)".

Odůvodnění: Jedná se o technickou novelu spočívající v odstranění nesprávného zpětného odkazu v zákoně, který byl realizován zákonem č. 255/2011 Sb. Novela odstraní neodůvodněné rozdíly v důvodech, z jakých je oprávněn Národní bezpečnostní úřad na základě oznámení odpovědné osoby zastavit bezpečnostní řízení o vydání osvědčení fyzické osoby a na základě oznámení právnické osoby, podnikající fyzické osoby a orgány státu zastavit bezpečnostní řízení o vydání dokladu o bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby.

Tolik asi tato technická novela. Já věřím, že budeme shovívaví a zpracovatelům tento malý nedostatek promineme. Děkuji za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Hlásí se pan poslanec Tancoš.

 

Poslanec Josef Tancoš: Dámy a pánové, ještě jednou, já už jsem to tady před chviličkou přečetl. Takže už jenom se přihlašuji k tomu pozměňovacímu návrhu, který -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane poslanče, prosím, nemůžete se přihlašovat, protože šlo o jiné projednávání jiného tisku. Je třeba návrhy přednést, anebo odkázat na písemné vyhotovení. Nikoli na to, co bylo předneseno omylem. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP