(9.50 hodin)
(pokračuje Heger)

Ale případy, na které vy ukazujete a tak jak jste je teď postupně vyspecifikovaly, ukazují, že v tomhle případě jestliže centrum neví, na kolik pacientů má peníze, je jednoznačný problém na straně managementu nemocnice. Protože ta nemocnice ví, kolik dostává peněz od pojišťovny, kolik dostávala loni, může se s tou pojišťovnou bavit, jak je rozpočet zkonstruován, a musí ze svých dat a jednání z pojišťoven umět rozklíčovat, co do kterého centra jde. To, že to pojišťovna má možnost dát jako jeden celek, je určité zjednodušení platebního styku. Ale jednoznačně je možno dospět na této úrovni - konkrétní pojišťovna, konkrétní nemocnice - k řešení té situace.

Znovu na vás apeluji, abyste nám konkrétně řekly, o které centrum se jedná, o kterém centru a o které nemocnici mluvíte, a my se s tím budeme zabývat konkrétně. Ale hned na začátku obecně blamovat, že celý systém je špatně, je podle mě jednoznačná zkratka. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Paní poslankyně Konečná, prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Pane ministře, po tom, co jste tady řekl, mám pro vás jednu radu: RS centra jsou většinou ve fakultních nemocnicích. Odvolejte své managementy ve fakultních nemocnicích, protože jsou to právě vaše managementy ve fakultních nemocnicích, které to těm RS centrům prostě neumějí říct. Ale není to vina, já bych neřekla, že je to vina ani těch managementů, ani RS center. Je to vina Všeobecné zdravotní pojišťovny, která se rozhodla, že si usnadní práci v roce 2010 a začala do nemocnic posílat balíky peněz pro všechna specializovaná centra. Ať si je tedy ty managementy údajně přerozdělí. Ale takhle to prostě nejde a nefunguje.

A pořád ještě mi tady chybí odpověď na otázku, na kterou se ptala kolegyně Hubáčková - kde vezmeme na těch 16 % pacientů, to znamená zhruba 160 lidí, kteří dneska nemají léčbu, přestože jsou na ni indikováni, diagnostikováni a měli by na ni mít nárok a prostě jim není hrazena, protože - a musím se přidat ke kolegyni, děkuji za to, jak jste nakonec změnil úhradovou vyhlášku ve prospěch center. Ano, byl to váš velký zásah, protože ta původní byla hrozná. Hrozná. Ale pořád těch 110 % prostě nestačí. Ne u této léčby a ne u těchto pacientů.

Takže jenom si řekněme upřímně, že prostě fajn, jestli si tady jako poslanci řekneme, že víme o skupině lidí kteří jsou neléčeni, přestože by měli být léčeni, a že jim nejsme schopni pomoct, respektive nejsme ochotni pomoct, tak si to přiznejme. Ale přiznejte si to, prosím, vy, protože já tohle odmítám. Protože na léčbu má právo podle ústavy každý. A znovu opakuji, jedná se o mladé ženy, o ženy v produktivním věku, o ženy většinou, které chtějí založit rodiny, a tahle ta léčba jim to může umožnit. Cokoliv jiného pro většinu těch lidí znamená invalidní vozík - abychom si to, kolegové, uvědomili.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr Leoš Heger, prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Tak já už o tom nebudu dál diskutovat, protože bychom přinášeli podobné argumenty. Jenom zopakuji to, co jsem tady řekl, kde se vezmou peníze. Pro ty případy, kde je léčba naprosto prioritní a naprosto indikovaná, se peníze prostě musí vzít z pojišťovenského rozpočtu. To, jestli si myslíte, že se vymlouvám, že pojišťovenský rozpočet je zastropovaný a že budeme muset peníze někde ušetřit - to je prosím pravda. To takhle funguje. Každý systém veřejného zdravotního pojištění ve všech zemích, i v takových zemích, ve kterých, přestože si myslíte, že tady ten systém je nedokonalý, má velké vazby, je špatně založen, špatně koncipován, tak tyhle ty problémy jsou v každém systému. Každý systém s výběrem pojistného je zastropován a peníze se musí přelívat. Musí se ale taky dávat na priority. A jasně říkám, že je to povinnost pojišťoven, a jasně se hlásím k tomu, že tam, kde ta povinnost nebude plněna v takovýchto flagrantních případech, o kterých mluvíte, je ministerstvo připraveno to řešit ve zcela konkrétní nemocnici, se zcela konkrétní pojišťovnou, a to nejen VZP. Máme tady sedm dalších pojišťoven a řešit to budeme. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministru Hegrovi. Prosím o další přihlášku do rozpravy. Paní poslankyně Soňa Marková.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, mám jenom takový skromný dotaz. Ptám se proč, když tady hovoříme o nedostatku finančních prostředků ve veřejném zdravotním pojištění, a tím musíme omezovat, tedy podle pana ministra, léčbu těch, kteří to opravdu hodně potřebují a jsou to skutečně především mladé ženy, které přicházejí o možnost žít normální život, proč vláda dala zamítavé stanovisko k mému návrhu zákona o odstropování odvodu na zdravotní pojištění.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím, zda se někdo ještě hlásí. Pan ministr, prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já bych na tenhle poslední dotaz paní poslankyni Markové odpověděl takhle: Není na světě systém, který by o sobě řekl, že má dost peněz na zdravotní pojištění nebo na placení všeho, co by mohl zdravotnický systém v dané zemi poskytovat. Ten systém se nemusí kvalifikovat jenom podle toho, jak je bohatý a kolik má peněz, ale také podle toho, jak s těmi penězi umí zacházet. Jenom bych připomněl četné diskuse, které tady byly na toto téma, a které říkaly: Probůh, jen nekopírujme americký systém! Takový systém tady nechceme mít! To je přesně ten příklad, který se na tohle to hodí. Je to systém, který má nejvíc peněz na světě, a jsou tam lidé, kterým nelze pomoct. Jsou naopak systémy, které jsou daleko úspornější a s těmi penězi dokážou zacházet dobře.

Snažil jsem se vám tady říci, že my jsme systém nastavili tak, aby pro případy roztroušené sklerózy mohla být léčba zajištěna úplně plně, tak jak bude potřeba. Úhradová vyhláška má prostor na to, že kde pacientky nejsou uspokojené, je možno peníze navyšovat. Jestli se to tak podle vašich poznatků neděje, budeme hledat vadu a ty případy vyřešíme a napravíme. A napravíme je velmi brzy.

Je to zcela jiná otázka než otázka, kolik do systému přitéká peněz. A samozřejmě znovu říkám, peněz nebude nikdy dost a budeme se stále muset snažit, abych jich přibývalo.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. A paní poslankyně Marková.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za odpovědi. Já bych potom v tom případě měla ještě další doplňující otázky. Například: Proč tato vláda dopustila, aby se zvedla DPH na léky? Proč pan ministr slíbil zvýšení platů lékařům a nedal do systému žádné finanční prostředky právě na toto zvýšení, a všemi těmito opatřeními se způsobilo, že nemocnice nemají dostatek finančních prostředků třeba i na to, aby mohly léčit pacienty, kteří to potřebují? A už vůbec se nebudu ptát, proč přivádí zdravotní pojišťovny do problému tím, že tato vláda i minulá vláda odmítají zvýšit platby za státní pojištěnce, když víme, že právě tito pojištěnci čerpají 80 % veškeré zdravotní péče. Ne vlastní vinou, ale protože prostě jsou to staří lidé nebo chronicky nemocní nebo jsou to děti. A tato vláda trvale podřezává příjmy do zdravotního pojištění a potom odpírá léčbu těm, kteří to potřebují. (Potlesk z řad poslanců KSČM.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP