(21.30 hodin)
(pokračuje Hašek)

Každá z koaličních stran čelí skandálům, z nichž každý jeden by automaticky v západní Evropě znamenal pád celé vlády. Naproti tomu jsme nuceni my a především občané České republiky, lidé frustrovaní současným stavem demokracie, frustrovaní vládními opatřeními, přihlížet tomu, jak se jedna z koaličních vládních stran v přímém přenosu u soudu dohaduje, jestli se v jejím poslaneckém klubu uplácí, anebo se poslanci jenom kupují formou bezúročných půjček. V další koaliční straně je pak místopředsedou člověk, pod jehož vedením bylo před zraky celé Evropy o stovky milionů korun předraženo výběrové řízení na organizaci evropského předsednictví. Tento člověk stále sedí v české vládě a je jejím ministrem obrany. A další z koaličních stran, která donedávna udělovala ostatním morální lekce, má také ve svém vedení jednoho z ministrů, který vedle toho, že velmi problematickým způsobem, který byl na hranici kolapsu systému sociálních dávek, a vystavil tak možným existenčním problémům řadu občanů, má, alespoň podle informací, které přinesly sdělovací prostředky, také další problém - podezřelé výběrové řízení na software, který byl a je nově používán právě v rámci administrace sociálních dávek. A ještě pan ministr, když o této věci hovořil před příslušným výborem Poslanecké sněmovny, tak neuvedl pravdivé argumenty.

To byl jen zlomek z toho, dámy a pánové, co tato vláda za minulé měsíce dokázala v oblasti boje s korupcí předvést. A tak mimo jiné byla Česká republika přivedena na pomyslné dno důvěry veřejnosti v politický systém. Pokud vás o nutnosti vyjádřit vládě Petra Nečase nedůvěru nepřesvědčil ani jeden z předcházejících bodů, tento by vás neměl nechat na pochybách o tom, že vláda nemá kompetenci stát v čele naší země. Myslím, že zazněly jasné argumenty, které zpochybňují nutnost a hlavně efektivitu reformních kroků této vlády.

Sociální demokracie vyvolala dnešní hlasování o nedůvěře v přesvědčení, že ani některým poslankyním a poslancům vládní koalice není lhostejný stav naší země. Svým dnešním hlasováním má každý možnost dostát slibu poslance. A ten jsme skládali, dámy a pánové, všichni. Tady na začátku volebního období. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Myslím, že je objektivním faktem, že kroky této vlády nejsou v zájmu všeho lidu, ale naopak v zájmu pouze úzké skupiny lidí v České republice. Svým dnešním hlasováním, a teď se obracím především na kolegyně a kolegy z vládní koalice, se buď přihlásíte k této úzké skupině vyvolených, anebo naopak dáte lidem v České republice šanci na změnu. Dáte jim šanci, aby si zvolili novou vládu.

A pokud dnes vláda to hlasování ustojí, tak věřte, že už určitě jejím mottem nebude moci být ani rozpočtová odpovědnost, ani boj s korupcí. Novým mottem této vlády v případě, že dnes ještě naposled důvěru uhájí, bude následující věta: Díky za každé nové ráno.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S přednostním právem nyní vystoupí předseda a poslanec Petr Gazdík.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezký dobrý večer, vážené kolegyně, vážení kolegové. Slyšeli jsme zde od opozičních kolegů na levici a ještě asi uslyšíme celou řadu důvodů, pro které by podle nich tato vláda neměla dostat důvěru Poslanecké sněmovny a měla by skončit. Mohl bych je tu spolu se svými kolegy z koalice mlčky poslouchat, myslet si o nich své a čekat na hlasování, jehož výsledek je vzhledem k rozložení sil ve sněmovně poměrně očekávatelný. Rád bych, aby tu ale kromě výtek opozice, a rovnou říkám, že ne vždy zcela neoprávněných, zazněly i důvody, pro které podle mě má smysl tuto vládu podpořit, které podle mě vedou k tomu, že to udělám.

Vstupoval jsem do parlamentní politiky ne proto, abych si z ní udělal pohodlné a pokud možno celoživotní živobytí, ale protože jsem v každodenním životě komunálního politika narážel na věci, které jsem jiným způsobem nedokázal změnit. Proto jsem neváhal stát se součástí koalice, o které bylo odpočátku jasné, že musí udělat zásadní, a tedy potenciálně velmi nepopulární změny, za které si jen těžko vyslouží celonárodní oblibu. Čím déle se odkládaly takové věci, jako je reforma penzijního systému, sociálního systému nebo zdravotnictví, tím nepříjemnější je pak pro někoho zjištění, že se týká i jeho, že i on se musí vzdát takových věcí jako například patnácti set korun z příspěvku na stavební spoření nebo se o něco aktivněji starat o své zajištění na stáří.

Nemohu souhlasit s tím, s čím se občas setkávám a co bezpochyby uslyším a slyšel jsem dnes tady, s takovým černočerným viděním reality, které absolutně ignoruje a neguje vše, co ta vláda udělala. Vládě se podařilo prosadit mnohé. Mimo jiné například zásadní zpřísnění zákona o zadávání veřejných zakázek. Díky rozpočtové zodpovědné politice ekonomických rozhodnutí vlády došlo loni ke zvýšení ratingu České republiky. Ušetřilo se tak několik desítek miliard na správě státního dluhu. Byl přijat moderní občanský zákoník. Po dlouhých dvaceti letech byl uznán statut takzvaného třetího odboje. Změna na postu vrchního státního zástupce je pozitivním signálem změn v justici. Zdanění hazardu a také transparentnější rozdělování z výnosů z něj jsou velmi důležitým mezníkem, který se vládě podařilo prosadit. Zlepšila se i politická kultura, byť se mnou asi mnozí nebudete souhlasit. Ministři až na výjimky samozřejmě odstupují, pokud pochybí. To tu dříve nebylo úplně zvykem.

Vůbec nezastírám, že jsem si sám představoval, že řada věcí půjde rychleji a snáze. V tomto ohledu úplně chápu narůstající rozladění mnohých lidí. Není to ale pro mě důvodem k tomu, aby tato vláda skončila. Je to důvodem k tomu, aby zvýšila své úsilí a pokusila se dokončit práci, byť v nepříznivé společenské atmosféře poznamenané třeba líčením s představiteli jedné z koaličních stran. Věřím, že vládě se v zemi podaří zajistit prosperitu a stabilitu nejen na jedno volební období, nejen pro některé, ale pro dlouhodobý výhled.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tato vláda není tak dobrá, jak by mohla být. Není ale zas v žádném případě tak špatná, jak se ji snaží vylíčit někteří představitelé opozice. Proto dnes moji kolegové z poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové vyjádří svým hlasováním vládě důvěru a dáme jí tak možnost pokračovat v práci. Žádám ty zodpovědné z vás, aby udělali totéž. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: K faktické poznámce se hlásí pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já jsem velmi pozorně poslouchal, co tady říkal pan Gazdík. Nejdříve jsem si myslel, že si z nás i z většiny nespokojených občanů, těch osmdesáti, pětaosmdesáti procent, dělá legraci. Ale já se mu musím omluvit. On to skutečně, ale skutečně myslí vážně a věří tomu, co tady říká.

Já jsem si vzpomněl na tu dobrou ženu, která vzala to polínko, odnesla k hranici toho zlého kacíře Husa, aby přiložila tu otýpku pod jeho hranici, a Hus se na ní podíval a řekl: Sancta simplicitas. To platí také pro vás. Budiž toto pro vás omluvou. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další řádně přihlášený je pan poslanec Michal Doktor.***




Přihlásit/registrovat se do ISP