(18.20 hodin)
(pokračuje Braný)

Druhé, a to mě víc trápí. Na tuto roztomilou skutečnost, že ženy se dožívají více, přišli, a Evropský soud jim dal zapravdu, již v minulém roce někdy v březnu. A teď najednou vláda zase to dává podle devadesátky. Takže buď je to zase málo úředníků a slabá činnost předkladatelů, anebo je to chytrý tah, aby se neplašily zbytečně naše dámy, a vrhneme to těsně před termínem do účinnosti. Jedno ani druhé se mi asi nezdá, že je úplně pravdivé. Tady spíš nám je to jedno.

A moje otázka je na pana ministra, protože dneska je dobře ve formě, tak mi určitě odpoví, a to je otázka, co činila vláda v této věci. Nejde toto řešit výjimkou? Nejde se těmto věcem postavit taky čelem, než to vzít trpně? Anebo, jestli je možné - a to by asi spíš pan ministr spravedlnosti a právníci -, že tedy pojišťovnám řekneme, že srovnáváme to pojištění mužům na ceny žen. I to je možné. Anebo je třetí, že tam dáme doprovodné, že se to netýká těch žen, které jsou podprůměrně placeny proti mužům. To by také bylo možná korektní. Takže jestli, pane ministře, jste o tom uvažovali a jestli vidíte cestu tímto směrem.

Děkuji vám za pozornost a já nemůžu tuto normu zatím podpořit. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane ministře, máte v rozpravě slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Jenom velmi stručně. Výjimkou to řešit není možné, protože právě tu výjimku Evropský soudní dvůr zrušil, a nejenom v ČR, ale i v řadě jiných zemí.

Já bych za normální situace měl jisté pochopení pro ironii ve vašem hlase, pane poslanče. Obávám se, že v mém vystoupení jsem jí také nebyl zcela prost. Ale možná že bychom měli každý uvážit, co říkáme, když to říkáme zrovna my. Protože já si dobře vzpomínám, v letech, kdy jsem absolvoval základní vojenskou službu, to tuším, že vy jste záklaďáky školil, tak soudružky na Donbase fáraly a soudružky na stavbách tahaly padesátikilové pytle s cementem a to byly ty soudružky, které vy jste nám dávali tenkrát za příklad! Tak pokud jste je nám tenkrát dávali za příklad, tak teď se nevysmívejte Evropské unii! Děkuji. (Potlesk některých poslanců v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pan poslanec Babák se hlásí o slovo.

 

Poslanec Michal Babák: Pane předsedající, dámy a pánové, já taktéž nechci zdržovat ctihodnou Sněmovnu (pobavení), takže opravdu jen velice racionálně. Ona ta implementace, ten vládní návrh zákona o změně v zákonu v oblasti pojišťovnictví, ono to totiž povede jenom k tomu, že to v podstatě podraží všechna ta pojistná těch pánů. A já si opravdu nejsem úplně jist, jestli musíme za každou cenu implementovat jistý rozsudek soudního dvora, a v tuto chvíli, kdy ještě nám ta ekonomika trošku pokulhává. Takže opravdu velice rychle jenom, chtěl bych dát návrh na zamítnutí této normy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: (O slovo se hlásí ministr Kalousek.) Já tady jenom upozorňuji, že tady mám paní poslankyni Markovou s faktickou, kde tedy není přednost, takže bych jí požádal, aby nejdřív vystoupila ona. Prosím, paní poslankyně jako první.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Já bych si chtěla jenom povzdechnout nahlas nad aktivitou vlády v této věci, protože vzpomínám si velice dobře, jak jsme v minulém volebním období horko těžko schvalovali antidiskriminační zákon, který měl být přijat už před naším vstupem do EU, a my jsme v pohodě několik let nad ním dumali velmi, velmi dlouho, jestli vůbec ho máme přijmout. Takže já si myslím, že tady je asi třeba pochválit vládu, že se polepšila a zaktivizovala.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Kalousek nyní s faktickou. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Jenom pro férovost argumentace k tomu, co tady řekl pan poslanec Babák. Pojišťovny budou mít zakázáno rozlišovat podle pohlaví, náboženství, barvy pleti a počtu vyražených zubů (smích v sále), ale jinak se pohybujeme v tržním prostředí. To znamená, říct, že se to všem zdraží, ve vší hluboké úctě, je prostě nesmysl. Jenom se to srovná mezi muži a ženami. Ano, budeme platit všichni stejně. A kolik budeme platit, určí trh.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A nyní pan poslanec Boris Šťastný, který se hlásí do rozpravy řádně. Prosím.

 

Poslanec Boris Šťastný: Ano, děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych chtěl nejdřív nahlásit střet zájmů, protože není v tomto případě skutečně... (Poznámky ze sálu: Jste muž, ne žena. Smích.) Skutečně nejsem žena, ale v tomto ohledu snad není věci, které bych pro ženu neudělal. (Pobavení.) Proto ten střet zájmů.

Ale já chci říci, vždyť to je úplný nesmysl! Vždyť se podívejte třeba v oblasti zdravotnictví - jak budeme řešit, nebo jak pojišťovny nebohé budou řešit rakovinu prsu! To je přeci naprosto věc - já vím, že to je tragédie, ale dávám typicky pojišťovnický problém. Pojišťovnický problém je, že prostě pojišťovny budou do budoucna muset v určitých případech přeci vypočítávat určité parametry u věcí, které se vyskytují u osob rozdílného pohlaví. Stejně tak jako nebudou moct vypočítávat problematiku z hlediska kouření. Výskyt kouření u žen je jiný než u mužů. A tak bych mohl pokračovat. Stejně tak jsou parametry při řízení motorových vozidel. A naopak muži, jak dobře vidím tady pana Kalouska, ministra, mohou mít určité jiné problémy - zdravotní. (Smích v sále.) To nebylo osobní, to jenom, že jsem vás viděl! (Smích.) Takže v tomto ohledu já tento evropský návrh pokládám za naprosto nerealizovatelný v praxi a já bych chtěl pana ministra, aniž bych se ho chtěl jakkoliv dotknout, zkusit, jestli by těm pojišťovnám mohl vysvětlit, jak budou prostě u těch parametrů, kdy například muž a žena má odlišné pohlavní orgány, což všichni víme, postupovat. (Pobavení.) A v tomto případě prostě tam zdravotní rizika jsou odlišná. Jak na to, pane ministře?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane ministře. Jak na to?

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já pravděpodobně nezareaguji tak pikantně, jak si představoval pan doktor Šťastný, když formuloval tu otázku. Tam se necítím být dostatečně odpovědný nebo poučený nebo kompetentní. Nicméně co hrozí ČR, když to nepřijmeme. Kromě infringementu, který logicky hrozí každé zemi, která nerespektuje nález Evropského soudního dvora, je tady nezpochybnitelný nárok každého, kdo je diskriminován, dožadovat se odškodnění. V okamžiku, kdy to nepřijmeme, tak svým vyšším pojištěním budou diskriminováni muži. A já už vidím ty party velmi poučených advokátů, které organizují celé ulice mužů, a jak na tomto státě vysuzují odškodnění za to, že svou legislativou je diskriminuje a musí platit vyšší odškodnění. Vedeme tuhle diskusi v žertovném tónu a já si myslím, že si jistý žertovný tón zaslouží, nicméně důsledky by mohly být velmi dramatické a to si musíme uvědomit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pan poslanec Braný. Ten chtěl faktickou.

 

Poslanec Petr Braný: Já jenom na adresu vystoupení pana ministra. Za prvé se mu omlouvám, že jsem ho ohodnotil, že je v dobré kondici. V té odpovědi předvedl spíš tradiční úroveň. Dobře. Já jsem školil vojáky. Pane ministře, ale my jsme nefárali na Donbase nikdy, ani jsme nedávali vzor a jedinou soudružku já si pamatuji Korabelnikovou, kterou jsme propagovali, že pracuje na více stavech a z ušetřeného materiálu. Ale abych byl ve vašich šlépějích trošku, možná vy jste v té Národní frontě studoval některé vzory jiné, ale ty k nám do armády nepronikly, jako je Donbas a jejich údernice. (Pobavení a potlesk poslanců KSČM.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP