(11.50 hodin)
(pokračuje Rykala)

Vážení kolegové, ani ne dva měsíce nás dělí od začátku nového roku a ani poslanci, natož podnikatelé a lidé v této zemi ještě stále nevědí, jaké budeme mít daně příští rok, jestli začne platit předem schválená daň z přidané hodnoty ve výši 17,5 %, či zda vládní koalice stihne do konce roku proválcovat Kalouskovy zákony, a nejenom přes naši Sněmovnu, ale přes Senát i přes prezidenta, tak aby začaly platit od začátku nového roku, a vůbec vlastně nevíme, jestli bude DPH 14 a 20 %, nebo 15 a 21 %, nebo 17,5 %. Takový marast tady snad ještě nikdy v životě nebyl. Vláda se tady zaštiťuje tím, že pracuje pro podnikatele, že na prvním místě mají podnikatele, ale to, co tady předvádí, tak jde právě proti zájmům podniků a podnikatelů v této zemi.

Vážený pane Kalousku, vážení koaliční poslanci, uvědomujete si vůbec, že vytvářením nejistého klimatu nutíte tuzemské firmy ke krajním krokům? A ty kroky jsou například přesun do daňových rájů, anebo když ne do daňových rájů, tak pouze do politicky stabilních zemí, kde se nemění daně několikrát za rok, kde se nemění daně, a lidé a podniky paradoxně mohou lépe podnikat v zemích, kde funguje stabilní prostředí. Dokonce naše firmy uvažují přesun do Maďarska, do země, kde byly nejhorší důsledky finanční krize ve střední a východní Evropě. Přesto vaše firmy, nebo firmy, které působí v České republice, věří, že mohou podnikat lépe v Maďarsku, že je tam lepší podnikatelské prostředí. Maďarsko nabízí menší daně. Maďarsko má prostě lepší podmínky pro podnikání. Skvěle. A to ve chvíli, kdy tady vládne pravicová vláda, a to ve chvíli, kdy tady vládne vláda, která říká, že podpora podnikání v této zemi je pro ně to nejdůležitější. No víte, když vám ty podniky utečou ze země, tak pak můžete zvýšit daně třeba na 50 %, ale bude to zcela k ničemu.

A když už mluvím o tom absurdním zvyšování daní, které tady dnes probíráme, tak vám jenom chci připomenout, že 76 % občanů naší země si myslí, že vládní reformy jdou proti zájmům české ekonomiky a jdou proti zájmům českých občanů.

Nakonec to tedy bude opět sociální demokracie, která bude muset převzít po pravicových vládách spálenou zemi a zachránit naši ekonomiku.

Víte, to není jediná věc, která mě štve dneska na tom projednávání. Druhá věc, která mě štve na současné situaci, je neustálé strašení našich občanů, našich českých spotřebitelů, s teoriemi, vy to nazýváte řecká cesta. Vláda Petra Nečase a Miroslava Kalouska za poslední dva a půl roku nebyla schopna najít jiný argument proti sociální demokracii, než je strašení řeckou krizí. Očividně se vám to, pánové z vládní koalice, stále vyplácí. Lidé mají opravdu strach. Lidé mají strach z budoucnosti v naší zemi. Šetří, kde se dá, omezují se ve spotřebě, a to vše kvůli krokům současné vlády ODS a TOP 09. Já a mí kolegové ze sociální demokracie však nikdy na tuto vlnu strašení nenastoupíme. Nebudeme občany strašit živou možnou budoucností ve vzoru Řecka.

Asi sledujete v médiích, že ve Spojených státech amerických byl dnes v noci zvolen znovu do úřadu prezidenta Barack Obama. Okamžitá reakce republikánů, tedy pravicových zástupců v USA, byla, že v USA vyhrál socialismus a že Obama povede USA řeckou cestou. Vy pravičáci, vy snad máte nějaké meziplanetární školení, jak strašit ve všech částech světa lidi, a lidi strašíte Řeckem. V Americe, v České republice, na Slovensku, já myslím, že aby za chvíli nezačali v Číně strašit Řeckem. Nestačí snad, že lidé mají strach o svou budoucnost? Nestačí snad, že lidé kvůli krokům ODS a TOP 09 mají strach o to, co s nimi bude, co bude v této zemi? Já bych chtěl poprosit poslance ODS a TOP 09, aby přestali svou politikou zvyšování cen potravin, zvyšování cen léků a zvyšování cen energií strašit lidi a aby lidé vůbec mohli žít v této zemi. Přestaňme snižovat životní úroveň občanů České republiky a přestaňte vyhánět podniky z naší země. Čím víc naše spotřebitele zaškrtíte, tím víc naše ekonomika potrpí, a tím si můžete zvyšovat daně. Pak si je zvyšte, ještě si je zvyšte výš, ale asi těžko něco vyberete navíc podle odhadů, které máte, když tady ty daně nebude nikdo platit.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, já se neztotožňuji s kroky vlády, nesouhlasím s nimi a společně se mnou nesouhlasí většina českého národa. Sociální demokracie zná recept na současnou situaci. Sociální demokracie říká, že fungování státu a společnosti nelze založit na sobectví, na hamižnosti a nespravedlnosti. Česká republika nemůže být státem, který myslí pouze na bohaté a úspěšné. Občan, který se snaží pracovat a platit poctivě daně v České republice, musí mít právo na garantovanou životní úroveň, na úroveň zdravotnictví a sociálních služeb. Musí mít právo na dostupné vzdělání, zabezpečení v nemoci a zaslouží si jistotu, že ten, kdo zneužívá sociální systém, a ten, kdo se dopouští korupce, bude spravedlivě potrestán. V této zemi je potřeba obnovit sociální smír, nastolit efektivní a spravedlivou daňovou soustavu a vyhlásit nemilosrdný boj jakémukoliv parazitování na veřejných penězích - jakémukoli. Problémy této země nejsou často způsobeny světovou krizí, jak vy říkáte, jako spíš vlastní špatnou hospodářskou politikou vlády a tolerancí vůči korupci.

Není nadále možné, aby se na boji s veřejným dluhem podíleli pouze důchodci a průměrně a podprůměrně vydělávající rodiny. Nemůžeme se jen vrhat lidem do kapes a brát jim, co tam najdeme.

Pokud v příštích volbách zvítězí sociální demokracie, prosadíme zákon o majetkových přiznáních včetně výrazných sankcí za nelegálně nabytý majetek. Není možné dále krást v této zemi. Není možné krást z veřejných rozpočtů. Potom vám chybějí peníze v rozpočtu, potom máte stomiliardový deficit. Ale pokud se ukradne 100 miliard korun ročně ve veřejných rozpočtech, tak přece nemusíme mít žádný deficit. Stačí, aby se v této zemi nekradlo.

Dnes asi pan Kalousek prosadí svou. Nemůžeme tak pomoci ani české ekonomice ani českým občanům. My, zástupci sociální demokracie, budeme dnes hlasovat proti škrticímu Kalouskovu balíčku a doufáme, že lidé tento experiment, experiment Miroslava Kalouska, přežijí ve zdraví. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Tak to byl kolega Rykala. Dalším přihlášeným bude kolega Dolejš, ale předtím faktická poznámka pana kolegy Jandáka. Prosím pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji. Dámy a pánové. To, co chci říct, platí mému předřečníkovi. Je to mladý kolega a neví.

Pane kolego, moje máma vždycky říkala, když chceš od vola srnčí, tak jsi vůl sám. Bez urážky.

Ale uvědomme si, že tato vláda to nedělá o vlastní vůli, její předešlá vláda, a oni jsou následovníci, slíbila přece to, co udělají. Největší transfer majetku v historii.




Přihlásit/registrovat se do ISP