(16.40 hodin)
(pokračuje Paggio)

Jenom bych si dovolil připomenout, že rozpočet Poslanecké sněmovny na rok 2012 je 1 102 500 korun. My také peníze šetříme. My jako poslanci LIDEM. Já jsem například navrhoval sjednocení monitoringu médií pro výbor pro evropské záležitosti, kolegyně Andrýsová zase oroduje, abychom přestali zbytečně distribuovat cédéčka se stenoprotokolem, která nikdo nečte a nepoužívá. Není to samozřejmě jenom o nás. Znám i poslance z jiných stran, kteří se snaží šetřit. A myslím, že jsme těmito svými návrhy ušetřili nemalé prostředky.

Debata o přeběhlících. Jakkoliv si uvědomuji, že je to velmi citlivé téma, zvlášť pro sociální demokraty, které v pravidelných intervalech opouštějí bývalí předsedové a zakládají si vlastní strany. Tamhle kousek sedí bývalý předseda ČSSD pan Paroubek, nyní předseda LEV 21. Další bývalý předseda ČSSD pan Zeman si také založil svou stranu. Chápu, že je to citlivé pro sociální demokraty. Neumějí se postarat o své předsedy. Nerozumějí jim, nechávají je odcházet, aby je pak zpětně poškozovali. Ale prosím, aby nás s tímto svým mindrákem neobtěžovali tady v Poslanecké sněmovně. Jestli chcete navrhnout vázaný mandát, prosím, učiňte tak. Přijďte sem k tomu stolku, dejte návrh na vázaný mandát. Ústava nyní dává mandát volný. Jestli máte pocit, že by to mělo být jinak, přijďte sem, navrhněte to. Můžeme to tady úplně rozpustit. Pak se prostě sejdou předsedové politických stran, každý bude mít na papírku, kolik má poslanců, a budou se domlouvat. A my můžeme zůstat doma, my tu vůbec nemusíme být. Já prosím běžné poslance, řadové poslance, aby nenaskakovali na ten útok stranických sekretariátů na jejich svědomí. A doufám, že se tomu nepoddají.

Přistoupím-li na ten slabomyslný model, že přeběhlík je ten, kdo přestoupil ze strany A do strany B, pak jediným přeběhlíkem v Poslanecké sněmovně je kolega Huml, jehož mandátu a jehož hlasu sociální demokracie vesele využívá. Takže podle této slabomyslné logiky já i mí kolegové, kteří jsme odešli z politické strany - a strana, ve které jsme nyní ani ještě neexistovala - podle tohoto modelu jsme horší než kolega Huml, který přeskočil do strany již existující. To je naprosto absurdní. A já říkám všem sociálním demokratům v sále: Donuťte pana kolegu Humla, aby složil mandát. A pak vám začnu věřit vyprávky o přeběhlictví.

Děkuju. (Potlesk poslanců LIDEM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak teď jsem tady měl přihlášeného pana poslance Hamáčka, ale do toho se mi vrazila série faktických poznámek. (Od zpravodajského stolku se ozývá poslanec Chvojka, že i on měl poznámku.) Ale to je s jakou poznámkou? Faktickou? Nebo řádně? (Poslanec Chvojka odpovídá: S mojí.) To jo, ale já tady mám řádně přihlášeného poslance Hamáčka. Ten je taky přednostní. A faktické nemají přednostní. To ne. Faktická má přednost a je i před přednostmi. Takže já teď musím dát prostor faktickým. A přiznám se, že tu mám sérii Pavel Kováčik, Vít Bárta, Jeroným Tejc, Otto Chaloupka. Takhle jsou přihlášeni. Takže nejdřív faktické.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Dobrý den všem, i vám, pane předsedající.

Chtěl bych osvěžit paměť předřečníku - když tady před několika málo měsíci plamenně hovořil o tom, že jistá část této demokraticky zvolené Poslanecké sněmovny má právo akorát tak mlčet a teď se dožaduje podpory, aby oni mohli více mluvit. Ale to nechci rozmazávat. Je to spíše mladická nerozvážnost než cokoliv jiného. Ale připomenu něco ještě dalšího.

Ledacos tady mnozí pamatujeme. A víme, jaké to bylo třeba v minulém nebo předminulém volebním období, kdy jsme stáli před podobným problémem se Stranou zelených, jejichž počet poslanců a poslankyň také nesplňoval minimální hranici pro vznik poslaneckého klubu. Tam jsme hlasovali pro. Hlasovali jsme zejména proto, že prošli řádným volebním soubojem, že byli řádně zvoleni jako zelení, a vznikl tedy poslanecký klub Strany zelených. Tady mám pocit, že je to trošičku jiná písnička a že se postupovalo účelově. Leckdy. Doložím i na jiném příkladu, kdy jsme v souvislosti se vznikem poslaneckého klubu Strany zelených uplatnili úplně stejnou poznámku nebo úplně stejný požadavek na změnu jednacího řádu Senátu, který by rovněž snižoval počet senátorů možných pro vznik senátorského klubu v Senátu. Ty poměry byly naprosto stejné. Okolnosti byly naprosto stejné. Nicméně zeleným se vyhovělo, ale komunistům v Senátu se tehdy nevyhovělo. A to byli do Senátu zvoleni demokraticky, dokonce většinovou volbou, to znamená v ještě ostřejším volebním souboji.

Já si nejsem jist, jestli případ, který tady dnes řešíme, je zrovna ten, který by měl rovněž vyústit ve vznik poslaneckého klubu. A věřte, určitě to není o penězích. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Vít Bárta. Dvě minuty. Také pan poslanec Kováčik čas dodržel. Tak teď prosím pana poslance Bártu. Dvě minuty.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, já bych jenom rád fakticky připomněl ten rozpor, nebojím se říci tu lež, kterou tady řekl pan poslanec Paggio. Pan poslanec Paggio řekl, že chce klub proto, aby mohl diskutovat. Ale rád bych připomněl, že ta norma, která se tady teď projednává, je přesně z opačného důvodu koalicí prosazována. Je prosazována proto, aby se nemohlo diskutovat. Protože se kupříkladu dnes má jednat o tom, aby nebylo možné předkládat konkrétní poslanecké body na začátku jednání Sněmovny. To znamená, že kupříkladu to, že díky bodu, který předkládal David Kádner, aby se tady mluvilo o nemocnicích, v prosinci, když se je chaoticky a prokorupčně pan ministr Heger rozhodl rušit, tak to je přesně to, čemu je zapotřebí nyní zabránit, a to je to, co tady v tomto kontextu je ambice řešit tímto konkrétním návrhem: Naopak nediskutovat. Naopak nepřipustit to, aby bylo jasné, že když David Kádner navrhne, aby pan ministr Heger vysvětlil, proč ruší jednu z nejlevnějších českých nemocnic, nemocnici v Roudnici nad Labem, tak aby se nehlasovalo o tom, jestli se o tomto bodu bude, nebo nebude jednat, aby se nekompromitovali koaliční poslanci, kteří odmítnou projednávat tento bod, aby musel pan ministr vysvětlovat své kroky. Jinými slovy řečeno, to samé když tady pan Marek Benda hovořil o tom, aby se ve třetím čtení nevedla debata. Jako že naopak. Před tím klíčovým a závěrečným hlasováním je zapotřebí zdůraznit všechny ty změny, které tam jednotliví kmotři a lobbisté pobíhající tady po Poslanecké sněmovně na poslední chvilku do těch posledních větiček dostanou, aby se na tyto věty jednoznačně upozornilo - tak aby se o nich nediskutovalo!

To znamená - pravý opak je pravdou (předsedající upozorňuje na čas), než je lež Viktora Paggia. (Potlesk poslanců VV.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan poslanec Jeroným Tejc je další přihlášený fakticky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Pan poslanec Paggio tady hovořil o bývalých předsedech sociální demokracie. Já jsem naznal, a už na to nemá smysl reagovat, že z něj mluvila tak trošku závist. Já rozumím tomu, že žádný bývalý předseda strany LIDEM na Hradě neskončí, takže rozumím tomu, že to tady musel říct. Ale to, co je podstatné, je, že tady jde o princip. Nejde o to, jestli tady v tuto chvíli vyhraje názor sociální demokracie, nebo ODS. Jde o to, že každý z nás jednou byl opozicí, možná bude koalicí, a naopak. Jenom strana LIDEM to nechce pochopit, protože je na jedno použití.

Děkuju. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Otto Chaloupka je další s faktickou poznámkou přihlášený. Prosím. Dvě minuty.

 

Poslanec Otto Chaloupka: Pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych jenom rád tady této příležitosti využil k tomu, abych možná upozornil na to, že tady skupina lidí, z nichž některým jsem věřil a měl jsem je rád, se tady sdružila do nějaké strany LIDEM, která nebyla do této Sněmovny zvolena. Podpořila církevní restituce, podpořila zvýšení DPH a podobné neřesti. A teď tady vidíme za co. Za změnu v zasedacím pořádku, za možnost vytvoření poslaneckého klubu. A já bych se chtěl zeptat: Bylo tam ještě něco víc?

Děkuju. (Potlesk poslanců VV.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Požádám pana poslance Michala Babáka. Ne? A pan poslanec Štětina. Tak to budou ještě poslední dvě minuty. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Štětina: Dobré odpoledne. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, když jsem byl zvolen do této Sněmovny, aniž jsem s tím počítal, byl jsem zvolen za stranu Věci veřejné. Do dneška se za to nestydím, protože kdybych se za to styděl, tak samozřejmě odstoupím a v této Sněmovně prostě nebudu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP