(18.10 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Mám zde ještě avizováno, že pana poslance Rykalu, který má také přečíst stanovisko, nahradí případně pan poslanec Ploc. Je tomu tak. Výborně. Ještě budu konstatovat, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 875/4.

Nyní již otevřu rozpravu. Paní poslankyně Bohdalová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Vážení kolegové, nacházíme se ve třetím čtení tisku 875. Pro oživení paměti, je to ten tisk, který zachovává status studenta pro frekventanty jednoročních pomaturitních kurzů na jazykových školách zřizovaných kraji a soukromých jazykových školách registrovaných u Ministerstva školství České republiky. Jde o to, že často studenti na tyto školy nastupují, protože se nedostanou na převisové vysoké školy, a hlavně také proto, že někteří maturanti chtějí dále studovat v zahraničí nebo jít pracovat do zahraničí a chtějí si ještě ročním studiem rozšířit studium jazyků.

To je asi na úvod vše. Toto bylo projednáno ve výboru sociálním a ve výboru školském. Já bych se s dovolením potom přihlásila do rozpravy, protože musím načíst jednu drobnou legislativně technickou záležitost.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Jsme stále v rozpravě. Kdo se dále hlásí. Paní poslankyně Putnová. Prosím.

 

Poslankyně Anna Putnová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nebudu opakovat svoje námitky a výhrady, které jsem vůči této novele uplatnila už ve druhém čtení. Nicméně nemohu mlčet k tomu, abych znovu připomněla, že řešíme výsadní školskou problematiku novelou zákona o státní sociální podpoře. Takovou úpravu považuji za nepřijatelnou a nemohu ji podpořit. Jsem zvyklá i v negativních situacích hledat pozitivní rysy. A pozitivní rys celé této novely spatřuji v tom, že se otevřela diskuse o podpoře jazykového vzdělávání. Myslím, že je na čase, abychom se zamysleli nad tím, jak budeme podporovat pomaturitní vzdělávání na veřejných jazykových školách, a apeluji na všechny z vás, kteří pracujete v kraji, a jste tedy součástí instituce zřizovatelů a máte možnost ovlivnit podporu veřejných jazykových škol, abyste se zasadili o to, aby podpora jazykového vzdělání byla řešena prostřednictvím příspěvků zřizovatelům veřejných jazykových škol tak, aby to byla cesta naprosto korektní a systémová. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Dál se přihlásila paní poslankyně Bohdalová. Prosím.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Já si dovolím načíst legislativně technickou změnu. V části druhé článek II - za prvé. V novelizačním bodu 2 § 108 odst. 3 zní: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v dohodě s Ministerstvem práce a sociálních věcí stanoví prováděcím právním předpisem náležitosti a termíny předložení žádosti o zápis do seznamu, doklady k žádosti, obsah, rozsah a organizaci studií, podmínky odborné a pedagogické způsobilosti osob, které se budou podílet na zajišťování studia podle § 21 odst. 1 písm. c), materiálně technické podmínky prostor, ve kterých se bude uskutečňovat studium, podmínky ukončování studia, obsah a způsob vedení dokumentace, způsob a termíny předávání údajů z dokumentace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. To byla legislativně technická. Jsme v rozpravě. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova jak navrhovatelky, tak případně zpravodajů. Nikdo. Pan zpravodaj nechce vystoupit.

Takže přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Pane poslanče, prosím, máte slovo. Poprosím o klid v sále. Budeme hlasovat.

 

Poslanec Miroslav Bernášek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, pozměňovací a jiné návrhy jsou celkem tři. Je to za prvé tato legislativně technická úprava, kterou přednesla paní poslankyně Vlasta Bohdalová. To je za prvé. A pak jsou tu dva pozměňovací návrhy. První, který je pod bodem A, je to pozměňovací návrh obsažený v usnesení výboru pro sociální politiku. A pod bodem B je to pozměňovací návrh poslankyně Vlasty Bohdalové.

Takže budeme hlasovat jednotlivě. První o legislativně technické úpravě, potom o bodě A a B. Pak o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Jsou nějaké námitky proti této proceduře? Není tomu tak.

 

Přistoupíme k hlasování o prvním návrhu. Pane zpravodaji, prosím, stanovisko. (Kladné.) Paní navrhovatelka? (Kladné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 68, přihlášeno 142 poslanců, pro 99, proti 24. Návrh byl přijat.

 

Pane zpravodaji, prosím, pokračujeme.

 

Poslanec Miroslav Bernášek: Teď budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu obsaženém v usnesení výboru pro sociální politiku, je to bod A. Stanovisko kladné. (Navrhovatelka: Kladné.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 69, přihlášeno 142 poslanců, pro návrh 95, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miroslav Bernášek: Teď budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu poslankyně Vlasty Bohdalové pod bodem B. Kladné stanovisko. (Navrhovatelka: Také kladné.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh?

hlasování pořadové číslo 70 přihlášeno 142 poslanců, pro návrh 96, proti 23. Návrh byl přijat.

 

O všech návrzích bylo hlasováno. Tím pádem můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Vlasty Bohdalové, Ivana Ohlídala, Ivany Levé a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 875, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Poprosím o stanoviska. (Zpravodaj i navrhovatelka kladné stanovisko.) Děkuji pěkně.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 71, přihlášeno 140 poslanců, pro návrh 93, proti 25. Konstatuji, že návrh byl přijat a že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Děkuji pěkně. Mám zde ještě faktickou poznámku. Paní poslankyně Langšádlová? Nikoliv.

Dámy a pánové, budu tedy konstatovat, že jsme tímto vyčerpali program 56. schůze, a já tímto tuto schůzi končím. Děkuji vám za pozornost.

 

(Schůze skončila v 18.20 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP