(11.10 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak abychom se k tomu mohli vrátit, tak my se fakt potřebujeme poradit. Sice nám to můžete zakázat hlasováním, jak už avizoval předseda Poslanecké sněmovny, ale máme připravené naše nominace ve výboru, vycházeli jsme z toho, že náš pan předseda, protože přece bude dodržen systém poměrného zastoupení, nemůže být v žádném výboru, tak se prostě musíme poradit. Za chvilku tady bude Martin Kolovratník žádat, ať ty nominace dáme do pondělní deváté hodiny ráno, že úředníci pak potřebují nějaký čas, ale my jako politici taky potřebujeme čas, abychom se poradili, co s touto situací.

Takže ano, můžeme pokračovat, ale respektujte prosím, anebo taky ne, to je na vás, že se potřebujeme poradit a potřebujeme na to 90 minut. Mohl jsem říct 120, 90 by nám mělo stačit. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan ministr Jurečka s přednostním právem.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji. Dobré dopoledne, vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové. Jen musím říct, že mám sám za sebe smutný smíšený pocit při pohledu na výsledky volby místopředsedů Sněmovny, a budu stručný. Jenom těm, kteří dali těch 102 hlasů pro Tomia Okamuru, tak doporučuji: Podívejte se na server Demagog.cz. Tam je krásně zdokumentováno mnoho výroků, které tento současný vysoký ústavní představitel této Sněmovny a této země řekl. Ze 106 výroků, které tam jsou, je 68 nepravda a 49 je zavádějících. Když se podívám na kandidáta, který neprošel ani ve dvou kolech, profesor Petr Fiala, tak na stejném serveru má 137 výroků, které byly ověřovány, a z nich bylo 14 nepravda a 21 zavádějících. To je jen tak jako pro mě na zamyšlení, jaká kritéria, když tady volíme lidi, kteří tady slibují, něco takového tady říkají, nakolik jim to věříme a proč jim ten hlas vlastně dáváme.

K tomu, co tady řekl pan předseda klubu Fiala. Když váš pan předseda Tomio Okamura před asi čtrnácti dny říkal, že je potřeba veřejnoprávní média zestátnit, Český rozhlas i Českou televizi - to je docela varovný signál! V okamžiku, kdy něco zestátním, tak nemohu mluvit o tom, že je tady svoboda slova a že tady je veřejnoprávní médium, které má plnit - se všemi nedokonalostmi, které občas má, se nemusí líbit vám i nám. Ale já se potom ptám, kolikrát jste vy, vaši poslanci, podali stížnost na radu v nějakém konkrétním podnětu? Navíc tu radu tato Sněmovna volí. Takže ono jenom tak jednoduše říkat a kritizovat a kopat je strašně jednoduché. A tato Sněmovna to má v rukou. Takže zamysleme se nad tím, když volíme, koho volíme, jak ten člověk je věrohodný. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane ministře. S přednostním právem pan předseda klubu SPD Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji, pane ministře, skutečně za vaše vystoupení, protože tady se přesně ukazuje, jak novináři o nás píší a naše profily stahují z různých sociálních sítí, z objektivních i neobjektivních, z oficiálních i neoficiálních, z různých jiných serverů, které zčásti mohou být účelové, které jsou politicky zaměřené a kdo ví, kdo je provozuje. Takže chápu, rozumím tomu, je to argument proti nám, tak ho použijete. Z toho důvodu my také právě říkáme, že se budeme vyjadřovat jenom médiím, u kterých máme alespoň pocit, že jsou minimálně trochu objektivní, a s těmi ostatními nebudeme spolupracovat, ale můžou samozřejmě psát to, co chtějí, a píší.

Co se týče České televize, tak my s Českou televizí samozřejmě nemáme žádný problém. A já bych vůbec to téma nechtěl teď otevírat, ale samozřejmě bychom si přáli, aby aspoň někdo sledoval hospodaření takové velké organizace, jako je Česká televize, to je jedna věc.

Druhá věc. Vy jste se ptal, kolikrát jsme podali stížnost na radu. No mnohokrát, mockrát. Neumím to ani teď spočítat a nechci to číslo říkat, abyste mě nechytali za slovo, ale mockrát jsme podali stížnost na Radu České televize a Českého rozhlasu. Ale taky si uvědomte jednu věc, že tu radu, na kterou my podáváme stížnosti, volí tato Sněmovna a většinou ji volí vládní většina, takže i vy jste volil, pane ministře, Radu České televize, a samozřejmě tam sedí lidé, tady jsou různé nominace, ale ti, kteří se do té rady dostanou, tak to jsou většinou nominanti vládní většiny v Poslanecké sněmovně, v parlamentu. Takže asi sami cítíte, jak je složité posílat nějaké stížnosti na Radu České televize, kam nás odkazuje pan ministr. Ale já myslím, že tato debata sem dnes vůbec nepatří.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo. Už nevidím nikoho, kdo by se hlásil s přednostním právem... S přednostním právem pan místopředseda Okamura.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, chtěl bych jen říci, že my v SPD plně respektujeme výsledek demokratických voleb, to, jak občané rozdělili nové politické karty v Poslanecké sněmovně, tzn. my jsme počtem mandátů, a rozhodli to občané, nikoli KDU-ČSL, ano, u vás rozhodli také, že máte 5,5 % nebo kolik to je, ale u nás rozhodli, ale to neberte nějak osobně, to není žádná narážka, u nás rozhodli, že jsme počtem mandátů na třetím místě spolu s Piráty. Takže my, ano, chceme a držíme tu demokracii, možná jsou tady jiní, kteří by rádi určovali ta pravidla jinak, než občané rozhodli ve volbách, a my bychom jenom rádi jedinou věc. Proto od začátku říkáme, že jsme usilovali o poměrné zastoupení, a také jsme říkali, že kdo z vás, z jiných, nás požádá veřejně o podporu, abychom podpořili jeho kandidáta, řekli jsme to i před chvílí tady u kandidáta ODS, kdybyste nás požádali veřejně o podporu, že stojíte o naše hlasy, tak ale vy jste to na tiskové konferenci neudělali, přestože náš předseda poslaneckého klubu Fiala, takto ta debata proběhla, tak mi v rámci toho, přestože našim voličům by se to nelíbilo, v rámci toho, že ctíme poměrné zastoupení, tak bychom klidně kandidáta ODS podpořili, protože je to prostě poměrné zastoupení a voliči rozhodli, že jste ve volbách druzí. A my to nechceme rozhodovat, kolikátí máte být. To znamená, jediné, co chceme, aby bylo poměrné zastoupení na základě voleb do Poslanecké sněmovny. Rozhodli občané, já vím, že se to někomu nelíbí. A mluvíme tady o ustavení orgánů Sněmovny. O ničem jiném. My nejsme domluveni na žádném bloku, my nejsme domluveni na žádné hlasovací koalici, nás nikdo s diskusí o vládě neoslovil, nikdo s námi o tom nehovořil. Jenom chceme, aby Sněmovna začala pracovat, abychom mohli začít jednat o rozpočtu, což určitě bude zase tady parketa třeba pana Kalouska, protože byl ministrem financí, ale i dalších lidí, i my se vyjádříme, a nechceme, aby bylo nějaké třeba provizorium, abychom mohli přidat už lidem od ledna, abychom mohli začít pracovat. A to je vše a nic jiného v tom prosím nehledejte. A kdo v tom hledá něco jiného, tak už je to politika a už je to politikaření. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane místopředsedo. Nyní pan vicepremiér s přednostním právem.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, ano, takže ctíte v SPD poměrné zastoupení, pokud vám někdo políbí prsten. Děkuji, že jste nám to tady jasně řekl a že ho ctíte tedy jenom někdy, jenom za nějakých podmínek - a ta hlavní podmínka je přijít, poklonit se a políbit prsten. Jsem tomu rád, že jste to tady řekl přímo. Je vidět, že jste opravdu demokrat, jak má být. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji a doufám, že tentokrát už se nebudu mýlit, když řeknu, že nevidím nikoho s dalším přednostním právem. Nyní k řešení celé situace.

Já tu situaci samozřejmě nechci nijak zlehčovat, že je banální, určitě je vážná, ale musíme najít nějaké řešení a nejlépe nějakou dohodou. Diskutoval jsem s panem předsedou Stanjurou, říkal jsem mu, že na ustavující schůzi to nepovažuji za danou zvyklost, že by se automaticky dávala přestávka, taky jsem ji nevyhlásil a umožnil jsem tuhle debatu a myslím si, že je to dobře, že ty příspěvky zazněly. A teď jak z toho. Taky jsem ho upozornil, že nejlogičtější postup by byl podle § 54 odst. 9, abychom o přestávce hlasovali. Ale není to dohodnuto předem opět mezi všemi předsedy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP