(15.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Další faktická poznámka, paní poslankyně Langšádlová, po ní pan poslanec Radim Fiala. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Tady bylo celou dobu argumentováno kulturní, někdy i náboženskou blízkostí. Mně jsou známa geografická fakta. Ale opravdu ti lidé, kteří sem přicházeli celá 90. léta, a dokonce přicházeli ještě okolo roku 2000, tak to byli lidé, kteří opravdu byli z Čečenska, byli z Bosny a Hercegoviny, z Kosova. A opravdu, byť na území Evropy jsou to velmi často lidé, kteří mají úplně jiné hodnotové zázemí - vy ostatně velmi často, promiňte, ale manipulujete, protože když byste měli varovat, jak to rádi děláte, např. před islámem, tak prosím, uvědomte si, že např. v Bulharsku jako v blízkém státě žije téměř, a historicky, milion muslimů.

Zkuste se opravdu bavit o té otázce migrace trochu věcněji. Zkusme si dát na stůl fakta, zkusme si opravdu věcně říct, co se odehrálo, co na tom bylo špatně, a na tom, co se odehrálo, bylo mnohé špatně, to nikdo nepopírá, a jaká jsou dlouhodobá věcná řešení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Radim Fiala a jeho faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Já bych prostřednictvím předsedajícího chtěl k Heleně Langšádlové, ale i k tomu jejímu předcházejícímu vystoupení, které podle mě bylo velmi důležité, protože řekla, že přece Evropská unie má řešení, že to prostě musí vyřešit, že jí musíme věřit, nebo že bychom jí měli věřit, ale já prostě - pokud jsem to necitoval úplně přesně, tak se omlouvám, ale bylo to v tomto pozitivním smyslu. Já prostě tvrdím, že Evropská unie nemá řešení, protože Evropská unie řeší přece imigraci, migraci do Evropy už velmi dlouho. Teď nechci říct přesně, jak dlouho, ale žádné řešení není. Existuje pohraniční stráž Frontex, která na svých lodích vozí imigranty do Itálie a do Řecka. Evropská unie tam posílá peníze a jediné, co Evropská unie vlastně řeší, je až ten důsledek, to znamená to, proč jsme se my dneska sešli a proč nechceme Dublin. Protože Dublin ohrožuje především Českou republiku tím, že bude Evropská unie relokovat ty běžence, které nasbírali v Itálii, v Řecku, kteří odcházeli do Německa, a budou je relokovat do dalších středoevropských a východoevropských zemí. A o to přece jde.

Takže já tvrdím, že Evropská unie nemá řešení, že řeší jenom důsledek. Důsledek je nahromadění těchto imigrantů v Německu a v některých dalších zemích, jako je Itálie a Řecko, a ten důsledek je právě relokace těch imigrantů do středoevropských zemí. Takže mrzí mě, že spousta lidí věří tomu, že Evropská unie říká, že má řešení. Já tvrdím, že nemá řešení, a dokonce si dovolím i tvrdit, že posílá peníze těm běžencům, eura, posílá do Itálie, do Řecka a že svým způsobem tento projekt podporuje.

Na druhou stranu bych se ještě chtěl prostřednictvím předsedajícího vyjádřit k panu Benešíkovi, který tady říkal, že to, co tady teď děláme a o čem mluvíme -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Uplynul váš čas, pane poslanče, pro faktickou poznámku.

Poslední v tuto chvíli přihlášený s faktickou poznámkou je pan poslanec Lubomír Volný. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedo. Chtěl bych se prostřednictvím pana předsedy důrazně ohradit vůči paní kolegyni Langšádlové, že tady nediskutujeme věcně a že nějakým způsobem manipulujeme.

Tady zaznělo, že v době vlády pana Miloše Zemana prošlo přes naše území 50 tisíc uprchlíků, a já jsem na to řekl, že to byli skuteční uprchlíci před skutečnými evropskými vojenskými konflikty. Takže jsem nic nemanipuloval, nic jsem nezamlčel a věcně jsem argumentoval na ten předcházející argument mých předřečníků.

Ano, za vlády současného prezidenta pana Miloše Zemana prošlo přes naše území 50 tisíc skutečných uprchlíků před skutečnými evropskými vojenskými konflikty a neporušovali v té době žádnou Dublinskou smlouvu, protože v té době neexistovala. Jejich cílovou zemí bylo Německo, většina z nich se tam zřejmě nedostala. Nicméně mě by opravdu zajímalo konkrétní číslo, kolik těch lidí tedy zůstalo žít na území České republiky, abychom si věcně toto číslo porovnali s číslem, kolik nových zlegalizovaných, původně nelegálních ekonomických imigrantů nám tady pošle povinně Evropská unie, až našeho pana premiéra přehlasují kvalifikovanou většinou, což je jedna z možností, jak tento spor bude zakončen, což bylo potvrzeno na zasedání výboru pro evropské záležitosti, kterého jsem se zúčastnil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ještě máme s faktickou poznámkou přihlášeného pana předsedu Benešíka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Já bych jen trochu oponoval tomu, že byli skuteční váleční uprchlíci. Oni možná byli, ale českým azylovým systémem takhle nebyli vyhodnoceni, protože když se dívám na statistiku z roku např. 1998, počátek vlády Miloše Zemana, tak jich tady bylo registrováno nebo požádalo o azyl, jich bylo daleko víc, ale těch, co požádali o azyl, bylo 4 085 a žádostem bylo vyhověno 78. V roce 2001, to byl totální vrchol, jich požádalo o azyl 18 094 a žádostem o azyl bylo vyhověno 83. Čili tehdejší azylový systém, který je v podstatě stejný dneska, jak byl tehdy v České republice, tyto lidi nevyhodnotil jako skutečné uprchlíky před válečným konfliktem, ale vašimi slovy jako migranty, možná ekonomické migranty.

Čili toto jsou jasná čísla, to je statistika Ministerstva vnitra. Já vám tady nelžu. Čili neříkejme, že... Prostě drtivé většině z nich nebyl přiznán status uprchlíka. Prostě nebyl. Možná jim byla přiznána doplňková ochrana, to je možné, ta čísla nemám, ale z těch čísel je jasné, že to byly naprosté zlomky. Takže držme se faktů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana poslance Lubomíra Volného.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji panu předsedovi prostřednictvím pana předsedy, panu předsedovi výboru pro evropské záležitosti, za přesná čísla. V tom případě opravuji své tvrzení. Byli to uprchlíci, kteří prchali z evropských zemí, kde skutečně probíhal ozbrojený konflikt. Jsem rád, že je vidět, že vláda pana současného prezidenta Miloše Zemana se nenechala ošálit desetitisíci falešnými žadateli - současného prezidenta, který v té době předsedal vládě - se nenechala ošálit těmi desetitisíci falešnými žadateli o azyl a o nějaký stupeň ochrany, což jenom potvrzuje mé předchozí domněnky v tom smyslu, že jich tady zůstal opravdu jenom zlomek z těch 50 tisíc, a řekl bych, že naopak jste to vy, kteří to číslo 50 tisíc imigrantů, kteří v té době prošli přes Českou republiku, používáte zavádějícím a manipulativním způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Benešík s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Já se opravdu snažím argumentovat. To není žádný zavádějící způsob. Máte i legální migraci. Pokud prostě někdo z Ukrajiny tady požádal o trvalý pobyt a po nějakých letech ho dostal, tak je tady. My se bavíme o azylové politice, tzn. o lidech, o kterých si myslíme, a oni si myslí, někdy, že jsou v ohrožení života nebo že jim hrozí perzekuce, a proto požádají o azyl. Prosím, rozlišujme to. Jako když se sem nastěhuje někdo z Ameriky nebo z Austrálie, tak je taky migrant a dostane nějaký status a třeba časem se může stát českým občanem. Ale já se bavím o těch, kteří skutečně potřebují mezinárodní právní ochranu, a ten azylový systém toto vyhodnocuje. A on to vyhodnocuje procentuálně zhruba plus minus stejně.

Ale já na tom čísle ukazuji něco jiného. My mluvíme o ekonomické migraci. Pokud ten systém tehdy vyhodnotil, že 50 tisíc lidí, kteří tady fyzicky byli a požádali o azyl, že drtivá většina z nich není hodna mezinárodní právní ochrany, tak prostě není, to znamená, byli to obyčejní migranti, zřejmě tedy ekonomičtí migranti. No a já se ptám, co nám pomůže, když vystoupíme z Unie? Tehdy jsme v Unii nebyli a ty hranice jsme byli schopni ochránit tak, že jsme jich tady měli prostě několikanásobně víc, než jich máme dnes. V tomto se já snažím argumentovat. Rozumíme si? Ale opravdu, já se nesnažím používat zavádějící fakta. Děkuji za pochopení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP