(15.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Další faktická poznámka - paní poslankyně Langšádlová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Já musím reagovat už na to, co tady padlo od mého předřečníka. Bylo to několikrát řečeno i na výboru pro evropské záležitosti. V době, kdy jsme nebyli v Evropské unii, v době, kdy jsme nebyli součástí Schengenu, Českou republikou prošlo, a kolega to tady říkal a říkal to i na výboru, prosím, poslouchejme se, 50 tisíc lidí. To nebyli lidé z Jugoslávie, to nebyli lidé z Evropy, to byli převážně lidé z Čečenska. Opravdu moc prosím zkusme... Dublin je opravdu - Dublin IV právě proto, že má přerozdělovací mechanismus, který víme, že nefunguje, tak je nepřijatelný. Je nepřijatelný i pro nás. Ale na druhou stranu zkusme se o tomto komplexním problému bavit věcně. Řekněme si, co všechno se na úrovni Evropy povedlo. A já jsem přesvědčena, že řešení migrace není na žádné národní úrovni, že je jenom na evropské úrovni, protože jenom Evropská unie jako celek může vyjednávat například s těmi africkými státy. Jenom Evropská unie jako celek může vyjednávat - a vyjednala dobře - s Tureckem.

Vždyť bavme se o tom, co už se tady za ty roky, kdy tady vypukla migrační krize, a byl to problém, byla to krize, co všechno se už podařilo. Nezavírejme před problémy oči, ale také nezkreslujme - nezkreslujme! - ta fakta. Vždyť to, co tady je neustále opakováno, neleží na faktech. Zkrátka neleží! Zkuste se s tím seznámit. Zkuste se s tím seznámit! Vždyť těch kroků, které se udělaly, jako společná pobřežní pohraniční stráž a další věci, těch už je celá řada. A opravdu, věřte mi, neexistuje jednoduché české řešení. Řešení je společné na evropské úrovni a řešení migrace je mimo hranice Evropy. Tam se musíme zaměřit.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Váš čas, paní poslankyně, uplynul. Děkuji. Další faktická poznámka - pan poslanec Kobza. Po něm s faktickou poznámkou pan poslanec Kopřiva, po něm pan předseda Benešík. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Rád bych vaším prostřednictvím reagoval na kolegu Peksu v otázce rozvojové pomoci. Já nevím, kolika projektů rozvojové pomoci se pan Peksa zúčastnil. Já několika osobně, několik jsem jich řídil. Je taková premisa: budeme pomáhat tam, kde to bude mít smysl, a tam, kde prostředky, které na to budou vynaloženy, budou vynaloženy účelně. Takže pokud budeme podporovat na úkor našich invalidů výrobu tradičních sýrů v Bosně a Hercegovině, to pro mne není smysluplný projekt. Takže v první řadě se chceme postarat o vlastní lidi, o vlastní bezpečnost, a pokud budeme například stavět učňovská střediska pro výuku v dotyčných zemích, v Africe, kde jsem také strávil dost času, tak samozřejmě to smysl má. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Kopřiva a jeho faktická poznámka.

 

Poslanec František Kopřiva: Pane předsedající, díky za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych tak trochu navázal na pana kolegu Veselého a pozval bych kolegy ze SPD na výbor pro evropské záležitosti, protože já mám z těch výstupů pocit, že vytvářejí dojem, že jsou jediní, kdo tu problematiku řeší. Ale my jsme například 11. a 12. ledna měli výjezdní zasedání výboru pro evropské záležitosti a neviděli jsme tam kolegy z SPD. Tak bych tady také chtěl zalobbovat trochu za to, ať to jdeme řešit věcně na výbor a nezatěžujeme tady několikahodinou rozpravou plénum. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: K faktické poznámce se přihlásil také pan předseda Radim Fiala, ale přednost mají elektronické přihlášky. Takže pan předseda Benešík. Po něm s faktickou poznámkou pan poslanec Volný a pan poslanec Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji, pane místopředsedo. Ty statistiky se dají dohledat. Procento udělených žádostí, resp. vyhověných žádostí je v České republice dlouhodobě velmi malé. To znamená, že opravdu Česká republika dlouhodobě, a to i v době Miloše Zemana, to přiznávám, vyhodnocovala tyto lidi jako ekonomické migranty nebo jako ty, kteří si nezaslouží mezinárodní právní ochranu, a tomu je tak dodnes. Ale my se bavíme o nelegální migraci, že vlastně v té době, pokud vezmu množství těch utečenců, kteří mířili do České republiky nebo procházeli Českou republikou a kterým byl udělen azyl, které bylo velmi malé, tak z toho si můžeme velmi jednoduše odvodit, že tady byla daleko větší nelegální migrace v té době. Prostě byla, jenom z těch čísel.

Takže nepřeme se o to, ti lidé byli různí, tam, kde je válečný konflikt, tak číslo těch národností se zvyšuje, to je pravda, ale struktura zůstala víceméně stejná. Prostě nejvíc a opravdu žadatelů o azyl tady máme z Ukrajiny, Ruska a těchto zemí. Pokud byla válka v Čečensku nebo v Bosně, a tam moc katolíků nebo pravoslavných nenajdete, v Čečensku už vůbec ne, tak tady byli lidé z těchto zemí. Samozřejmě že ty válečné konflikty se do toho odrážejí. Ale český azylový systém podle mého názoru funguje dobře. Já jsem o tom přesvědčen. Myslím si, že vláda České republiky v tom má naprosto jasno. Ta předešlá i tato. A myslím si, že tato dnešní tato diskuse je spíše méně velký píárko. Ale dobrá, když si ho chceme dělat, tak ho dělejme. Možná trochu ztrácíme čas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já bych chtěl jenom s paní kolegyní Langšádlovou možná potom odborně probrat, jestli Čečensko je součástí Evropy, nebo není, protože podle informací, které jsem teď získal od odborníků v této Poslanecké sněmovně, Čečensko je evropskou zemí, a tím pádem uprchlíci z Čečenska jsou uprchlíci z Evropy. To je jedna věc.

A druhá věc. Pro více kolegů z výboru pro evropské záležitosti si dovolím poznamenat, že jsem společně s kolegou Kobzou byl řádně omluven z výjezdního zasedání tohoto výboru, protože jsme měli dlouhodobě plánovanou stranickou akci. Děkuji. Takže řekl bych, že považuji za velice nesportovní a nefér něco takového tady říkat na mikrofón.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Další faktická poznámka - pan poslanec Jurečka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, milé kolegyně, kolegové, protože se tady začalo mluvit o české rozvojové spolupráci a o tom, jak Česká republika se snaží pomáhat v zemích, kde právě jsou problémy, které mohou ústit potom v migraci a v to, že ti lidé odcházejí z těchto zemí například i do Evropy, tak tady zaznělo pohrdavě, že nechápe někdo z poslanců, samozřejmě to tady přímo řekl, ze strany SPD, proč někde podporujeme v Bosně a Hercegovině projekt výroby sýrů.

Tak prosím pěkně, milé kolegyně a poslanci SPD, rozvojová spolupráce je o tom, že se snažíme v té zemi budovat zázemí pro to, aby lidé v té zemi mohli dlouhodobě žít. To znamená, pomáháme jak v oblasti školství, zdravotnictví, tak v oblasti budování základních sociálních potřeb a služeb, ale také pomáháme v tom, aby ti lidé tam mohli mít práci a pracovní příležitosti. Proto v mnoha zemích máme kromě škol také právě i tyto projekty, kde je učíme věcem, které třeba my považujeme za naprosto samozřejmé, ale díky tomu, že přineseme technologie a know-how, tak ti lidé mohou být v komoditách, ve kterých třeba nejsou soběstační, tak mohou si budovat svou soběstačnost, mohou mít své pracovní příležitosti, mohou mít životní perspektivu, aby nemuseli právě odcházet do Evropské unie, potažmo do České republiky. A toto všechno děláme.

Musím říci, že když jsem před dvěma lety na vládě podporoval návrh na zvýšení rozpočtu České rozvojové agentury o 200 milionů korun, tak bohužel to tehdy bylo odmítnuto hlasy kolegů ministrů a ministryň za hnutí ANO. Myslím, že tato spolupráce rozvojová má velký efekt. Mimochodem má i také jeden efekt v tom, že dost často ty kontakty, které se navážou v rámci této spolupráce, ústí třeba i v byznysové kontakty, že potom tam české firmy dodávají technologie, dodávají tam i své produkty do části těch výrobních procesů. Zeptejte se na to lidí, kteří v těch firmách pracují a těchto projektů se v rámci B2B účastní. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP