(18.30 hodin)
(pokračuje Okamura)

Takže já jsem vám chtěl na závěr všem poděkovat a doufám, že tímto způsobem na různých konkrétních tématech, i když se třeba celkově neshodneme na hlavních programových bodech, byť zrovna toto je jeden z klíčových programových bodů hnutí SPD, zásadní postoj k problému migrace, tak doufám, že budeme spolupracovat se všemi stranami dále na dalších tématech a rádi i my se budeme bavit nad vašimi programovými body a rádi podpoříme dobré body.

Děkuji a přeji hezký večer. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji panu místopředsedovi a dovolím si podotknout, že závěr toto ještě nebude. Nyní tu mám s faktickou poznámkou pana poslance Kalouska. Dvě minuty.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, bude to kratší, pane předsedající. Jen velmi krátce. Když tady znělo to osobní laudatio pana předsedy Okamury na pány poslance Foldynu, Klause, Nachera a Luzara, tak dovolte, abych i já pochválil pana předsedu Okamuru za to, že nepochválil nikoho z TOP 09. Děkuji pěkně. (Pobavení.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní mám opět s přednostním právem pana poslance Bělobrádka.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, doufám, že se už konečně dostaneme k hlasování. Dovolte mi, abych i já zhodnotil průběh dnešního dne.

Zejména bych chtěl poděkovat všem těm, kteří hlasovali pro to, abychom počkali až na to, kdy pan předseda vlády bude skutečně moci seznámit výbor pro evropské záležitosti s tím, jak probíhala Evropská rada, a i přesto, že to nevyšlo, tak děkuji vám všem, kteří jste pro to hlasovali, protože to dávalo logiku, aby i výbor pro evropské záležitosti před projednáním tohoto závažného a klíčového bodu také mohl slyšet i to, jak to probíhalo konkrétně na Evropské radě, od pana premiéra. Takže těm bych chtěl poděkovat.

Chtěl bych poděkovat i jmenovitě předsedovi evropského výboru Ondřeji Benešíkovi za to, že tady uváděl na správnou míru spoustu mýtů, nepravd. A doufám, že i pro poslance SPD bylo poučné, že se tady dozvěděli spoustu reálií o tom, jak to funguje v Evropské komisi, že se dozvěděli spoustu zajímavých věcí, že směšovat některá čísla je opravdu poněkud řekl bych nešťastné. Stejně tak ale děkuji všem, kteří se zdrželi některých detailů, například rozdělovat mikroby a viry nedává příliš smysl, ale dala by se najít i spousta dalších věcí.

Ale chtěl bych poděkovat i za určitou zdrženlivost, že jsme tady neslyšeli reakci úplně na všechno.

Děkuji, že jsme si měli možnost za celý tento večer, vlastně i dopoledne, prohlédnout snad celý poslanecký klub SPD. Já jsem za to velice rád, protože opravdu bylo to pro mě velmi zajímavé. Vy jste se připravovali možná i měsíc na toto dnešní vystoupení (smích v sále) a myslím si, že to byla poctivě odvedená práce. Děkuji vám za to, protože si myslím, že to byl vynikající zážitek, a doufám, že si ho brzy zopakujeme, protože pro nás všechny, i když jsme tady třeba už druhé volební období, to bylo něco mimořádného. Takže chtěl bych vám za to poděkovat a těším se i na to, že pan místopředseda Tomio Okamura nám po každém takovémto zásadním bodu udělá takový souhrn, nějak nám to celé podtrhne, sečte a my si to budeme potom moci ještě po večerech na Parlamentních listech přečíst (smích v sále), protože to bude určitě pro nás pro všechny velký zážitek. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. V tuhle chvíli nemám už nikoho přihlášeného do všeobecné rozpravy a nemám žádné faktické poznámky, takže končím všeobecnou rozpravu. Chtěl bych se zeptat navrhovatele a zpravodaje, jestli mají závěrečná slova k všeobecné rozpravě, nebo jestli se přesuneme k rozpravě podrobné.

 

Poslanec Radim Fiala: Mně to nedá, jenom poslední reakce. Já myslím, že to je mimořádně závažný bod. Strávili jsme tady nad tím celý den a myslím, že to, co tady zaznělo přede mnou, je zesměšnění práce celé Sněmovny. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: S přednostním právem pan Bělobrádek.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, já jsem velmi rád, že tady bylo další zhodnocení, a moc si ho vážím, protože když to řekne taková autorita, je to pro mě skutečně něco, čeho si budu do konce života vážit, takže děkuji. Doufám, že lidé jako můj předřečník jsou schopni sebereflexe a že si tato slova vezmou k srdci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych chtěl poprosit, abychom se snažili dále hovořit k věci a případně se na sebe obraceli skrze předsedajícího.

Nyní bych tedy konstatoval, že nemáme žádné aktuálně načtené procedurální návrhy, o kterých bychom měli hlasovat, takže přistoupíme k rozpravě podrobné, do které mám pět přihlášek. První je na řadě pan poslanec Benešík. Připomínám, že podrobná rozprava slouží k tomu, abychom... (Připomínky z pléna.)

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, na základě dohody všech poslaneckých klubů bych měl vystoupit jako poslední, pardon, předposlední, s návrhem společného usnesení, nebo společných usnesení všech poslaneckých klubů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, tak já si vás odmažu a pak si vás napíšu. Nyní tedy pan poslanec Peksa bude vystupovat kdy? (Nesrozumitelné hlasy ze sálu.) Takže si také odmažu. Nyní pan poslanec Luzar.

 

Poslanec Leo Luzar: Pane předsedající, děkuji za slovo. Touto kouzelnou administrativní zkratkou jsem se dostal k mikrofonu velice rychle. Jak jsem avizoval v rozpravě, klub KSČM připravil návrh, který vychází z návrhu stanoviska českých europoslanců, které přednesli v Evropském parlamentu.

Ten návrh zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyjadřuje jasné negativní stanovisko k navrhovanému automatickému nápravnému mechanismu v podobě automatického relokování žadatelů o mezinárodní ochranu napříč členskými státy; odmítá balík změn, které odstraňují ustanovení, jež by do určité míry mohla mít pozitivní vliv na omezení nežádoucích druhotných pohybů v rámci členských států; odmítá balík změn, které by představovaly další administrativní zátěž zejména pro správní orgány členských států; odmítá podmiňování zachování příspěvků z unijních fondů pro realizaci návratu státních příslušníků třetích zemí.

Jak už tady bylo avizováno, na jednání jsme došli ke kompromisnímu návrhu, který bude přečten. Proto tento návrh k hlasování stahuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Poprosím, jestli tedy návrh se bude předávat panu zpravodaji? Je stažen, dobře. Nyní pan poslanec Klaus.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý večer, dámy a pánové, dnes naposledy. Já nebudu zneužívat tohoto slova, abych útočil na nějaké ostatní poslance nebo někoho urážel, protože jde o vážnou věc, ke které - čemuž jsem velice rád - došlo ke shodě všech, nebo takřka všech politických subjektů této Sněmovny. Já bych poděkoval zejména poslancům ODS, kteří byli stranou 18 podpisů, která skutečně pomohla vyvinout tlak na to, že se to dostalo na jednání Sněmovny. Děkuji panu Stanjurovi, který velice přispěl k tomu, že jednání klubů úspěšně skončilo. Tím skončím s děkováním

Mně se samozřejmě můj vlastní návrh usnesení, který jsem sepisoval s kolegou Skopečkem a Bauerem, zdál velice dobrý a kvalitní, nicméně toto není o souboji politických stran, toto je o hájení zájmů České republiky. Čili já se daleko raději vzdám, stahuji toto své usnesení, abychom mohli my všichni jako Češi dát silný mandát vládě, že má hájit stanoviska, na kterých jsme se tady všichni usnesli, to znamená rozhodovat si sami o migrační politice jako Česká republika. Tím se k tomu také připojuji a všem děkuji. Na shledanou. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Nyní pan poslanec Bžoch. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP