(10.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Dám přednostní reakci panu ministrovi. Prosím, abychom se drželi věci, kdy je projednáván případ, nikoliv stav policie v této zemi.

 

Ministr spravedlnosti ČR Robert Pelikán Děkuji. Musím ovšem reagovat na to, co řekl pan kolega Stanjura. Nevím, jestli on chce žít v zemi, kde ministr spravedlnosti zastavuje trestní stíhání. Ale vy říkáte, že celou tu dobu byl ministr spravedlnosti z této strany a nic s tím neudělal. (Zvýšeným hlasem.) Tak co s tím, pane, kolego, měl ministr spravedlnosti dělat? (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Nyní paní zpravodajka s krátkou reakcí.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Prostřednictvím předsedajícího k panu předsedovi klubu ODS. Já jsem reagovala na oba příspěvky, samozřejmě. (Důrazně.) Protože se držím práva a jsem nestranná.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Blažek.

 

Poslanec Pavel Blažek: Myslím, že za státní zastupitelství odpovídá vláda. Vláda odpovídá Poslanecké sněmovně. Jestli se v této Sněmovně nesmí ani použít málem slovo státní zástupce, neboť je to útok na státní zastupitelství, je to absolutně absurdní. A pokud slovo státní zástupce nemůže říct ani premiér, tak možná, pane Babiši, jsme aspoň chviličku na jedné lodi, protože my to samozřejmě říkat můžeme a právo vyjadřovat se k činnosti státního zastupitelství samozřejmě máme, protože je to represivní složka státu a není možné se k činnosti nevyjadřovat. A jestli zde můžu, jak řekla kolegyně Valachová, útočit na ministra spravedlnosti a nemohl bych, kdybych použil tento termín, útočit na v uvozovkách jemu podřízenou, byť to slovo je nepřesné, soustavu, tak to tady za chvilku nebudeme říkat vůbec nic.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Znovu bych nás chtěl volat k věci. A nyní pan poslanec Stanjura. (Poslankyně Černochová z místa opravuje na předseda Stanjura.) Pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pane místopředsedo Sněmovny, nevolejte nás k věci, když mluvíme k věci. Podle jednacího řádu ve faktické připomínce můžete reagovat na vystoupení předřečníků. Myslím si, že já i pan kolega Blažek, ostatní poslance ať si chrání jejich předsedové klubů, mluvíme k věci, protože reagujeme na vystoupení, které zaznělo v rozpravě jako první. To za prvé.

Za druhé. Pan ministr spravedlnosti mi vložil do úst něco, co jsem neřekl. Já jsem neříkal, že jste vy měl něco zastavit v konkrétním případě. Ale vy tu sedíte tak spokojeně a váš premiér říká: u nás v České republice se dá objednat trestní stíhání. Pokud budete věřit svému předsedovi, vždycky slyším, že hnutí stojí za svým předsedou, tak musíte věřit, že to tak je. Kdo má politickou odpovědnost za celou soustavu státního zastupitelství? Mohl byste nám to na mikrofon zopakovat? A je to ten člověk, který je tedy zodpovědný za to, že se u nás dá objednat trestní stíhání, nebo kdo za to může? Anebo se předseda vašeho hnutí mýlí. Myslím, že platí jedno, nebo druhé. Tak si vyberte. Pokud má předseda hnutí ANO pravdu, já si to nemyslím, tak politickou odpovědnost za tento stav nesete už čtyři roky vy. A neudělal jste nic. Tam mi tady řekněte, co pro to uděláte, aby pan předseda Babiš za rok nemusel přijít a říkat: po roce od svého zásadního projevu v lednu 2018 musím konstatovat, že i nadále v České republice lze objednat trestní stíhání. Co s tím uděláte? Já jsem po vás nechtěl, abyste zastavoval vy osobně nějaké trestní řízení. Já se ptám, jak ty věty vnímáte, jestli cítíte odpovědnost, anebo zda vyvrátíte panu předsedovi Babišovi, že nemá pravdu. Kdo má pravdu? Má pravdu?

Tak mi odpovězte. Dá se v České republice objednat trestní stíhání? A pokud ano, kdo za to nese politickou odpovědnost? (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Než budeme pokračovat dál, mám tady dvě omluvy. Z dnešního dne je omluven pan poslanec Staněk bez udání důvodu a paní poslankyně Levová z pracovních důvodů od 9 do 10 hodin. Děkuji.

A nyní se mi hlásil ze sálu s přednostním právem pan předseda Bartošek. (Poslanec Birke z lavice upozorňuje, že se přihlásil s faktickou poznámkou.) S přednostním právem? S faktickou, tak tady mám nejdřív pana poslance Birkeho.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji mockrát, pane předsedající. Já bych poprosil o čas, aby mi nikdo neřekl, že mluvím dlouho. (Předsedající: Dvě minuty.) Děkuji.

Nejsem v žebříčku oblíbenosti u pana premiéra v TOP 10, možná ani v TOP 100, takže asi určitě pochopíte, že můj výstup, který tady bude (reakce poslance Faltýnka z lavice), nebude až tak...

Pane kolego Faltýnku, nepokřikujte na mě, prostřednictvím pana předsedajícího, nechte mě dokončit zásadní myšlenku, kterou budu mít.

Chci jenom říci, že to, co jsme tady slyšeli od pana premiéra, já mu rozumím. Já jsem zažil Královéhradecký kraj, kdy měsíc před volbami si pro dva papíry přijelo 300 policistů. Zapečetili kanceláře a večer odjeli a řekli: my se vám ozveme. Dodneška se nikdo neozval, nikdo není obžalovaný, obviněný a tak dále. Já sám jako starosta jsem strávil osmihodinové výslechy, že jsem otrávil půlku republiky arzénem. Dneska je prostě národním sportem, kdokoliv večer sedne k počítači, napíše trestní oznámení a na nás to takhle spadne, na všechny, co tady sedíme, a na všechny komunální politiky, kteří sedí a jsou v této zemi. Čemu se divíte?

Já dneska vystupuji možná i proto, že rozumím panu premiérovi, co zažívá. Že je to mnohdy do rodin, do jejich osobních rodin, že se to týká všech. A pak je to likvidace. A kdo si pak všimne toho, jestli za půl roku, za rok, za tři roky vyjde nějaký malinký článeček, kde napíšou: my se vám omlouváme, nebo to není pravda! Nikdo si toho nevšimne. (Důrazně.) Ten člověk je zlikvidovaný, nikdo si od něj nevezme ani kůrku, dokonce ho ani nepozdraví a nedej bože, když ještě bydlí na malé vesnici! Mě najednou z ničeho nic museli dokonce ne snad ani hlídat, ale zásadně mi házeli pytle s olejem na fasádu. (Předsedající upozorňuje na čas.)

Už budu končit. Jenom vám chci říci, že je devastující a šílené, v čem žijeme. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní tedy s faktickou pan poslanec Bartošek. Dvě minuty.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Popravdě řečeno, pane premiére, já jsem byl taky zaskočen a částečně šokován tím, že zde veřejně vystoupíte a řeknete, že je možné si objednat obvinění, stíhání, možná odsouzení.

Moje otázka zní, a je to otázka férová. Byl jste členem Bezpečnostní rady státu předchozí čtyři roky. Jestliže jste měl toto povědomí, co jste pro to udělal? Jaké jste udělal konkrétní kroky? Kdy jste konkrétně toto téma řešil? Komu jste zadal nějaký úkol, aby se tato situace v České republice změnila? S kým jste o tom mluvil? Protože buď je to o tom, že dlouhodobě o této situaci víte a aktivně ze své pozice vicepremiéra jste ji před čtyřmi roky řešil, anebo to dneska používáte pouze jako argument, který se vám hodí. Tak to prostě je.

A také jste zaútočil na Tomáše Zdechovského, nazval jste ho, že je největší udavač. A já vám říkám, pane premiére, abyste se omluvil. Protože jestliže se neomluvíte Tomáši Zdechovskému, tak pro mě budete zbabělec!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní prosím s faktickou pana poslance Ondráčka. Dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Vážení páni ministři, kolegyně a kolegové, zejména kolegové z takzvaného Demokratického bloku, ono není zas takový problém, aby policie nebo jiné orgány činné v trestném řízení někoho trestně obvinily, respektive zahájily trestní stíhání konkrétní osoby. Pokud budete někdy chtít, takové případy existují, můžete se zeptat řady policistů. Ale vy se bojíte, demokraticky se bojíte, protože pokud bych mohl vykonávat činnost v kontrolní komisi na kontrolu GIBS, tak bych vám takové případy dokázal. Takže takové případy v České republice bohužel opravdu existují.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Koníček s faktickou. Dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP