(15.20 hodin)

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Možná ani ne tak o otázku, jako spíš o poznámku k tomu, že vy často argumentujete tabákem a alkoholem, ale to jsou legální drogy, takže ona ta problematika přece jenom je trošičku jiná pak v řešení těch třeba nelegálních drog, kde už je opravdu trošku jiný i vliv vnitra. Myslím si, že opravdu v této věci by bylo velmi dobré se poradit právě s odborníky, kteří tu problematiku řeší, a dát na jejich doporučení, protože oni se v tom pohybují už třeba 20 let a jejich názor, pokud vím, je zřejmě jednotný, a to ten, že by nemělo docházet k té změně. Takže mělo by to zůstat tak, jak to je dnes. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano. Zeptám se pana ministra, jestli má zájem reagovat. Nemá zájem reagovat. Děkuji.

Posuneme se dále. Nyní vyzývám paní poslankyni Věru Kovářovou, která bude interpelovat pana ministra Adama Vojtěcha, a připraví se pan poslanec Dominik Feri. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane ministře, díky ústavní změně, ke které došlo před pěti lety, není možné, aby hlava státu rozhodla o udělení takzvané aboliční milosti, která znamená konec trestního stíhání, bez kontrasignace premiéra nebo jím pověřeného člena vlády. Vyjádřeno srozumitelněji - prezident Zeman už nemůže sám o sobě rozhodnout, že něčí trestní stíhání bude zastaveno. Vždy k tomu potřebuje podpis některého z členů vlády. Prakticky jde o vyjádření odpovědnosti, kterou vláda za zastavení už zahájeného trestního stíhání přebírá. Vychází se z toho, že pokud už se odpověď na otázku, zda a kým byl spáchán trestný čin, nemáme dozvědět od soudu, pokud má být smetena ze stolu práce policie a státního zastupitelství, musí se na zastavení trestního stíhání shodnout vláda s prezidentem. Takový trestně stíhaný se totiž vlastně postaví mimo právo, nad právo. A právě o něčem takovém se v poslední době hodně mluví a mluví se o tom v souvislosti s kauzou Čapího hnízda.

Prezident Zeman a premiér Babiš k sobě mají blízko, to není tajemství, a projevem jejich mocenského paktu je riziko udělení milosti právě trestně stíhanému premiérovi a jeho nejbližším, kteří jsou kvůli 50milionovému podvodu stíháni. V takovém případě by ovšem musela na sebe odpovědnost za tento akt celá vláda. Jak jistě chápete, to není maličkost.

Já se vás proto ptám, pane ministře, jak byste v takovém případě hlasoval. Zda byste v kauze Čapího hnízda milost pro premiéra Babiše a jeho nejbližší podpořil, nebo nepodpořil. A zajímá mě také, jaké důvody vás k převzetí nebo nepřevzetí odpovědnosti za udělení takové milosti vedou. Ve hře je přece zásada rovnosti před zákonem. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji paní poslankyni a slovo má ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, musím říct, že nevím úplně, jak na tuto interpelaci odpovědět, protože si myslím, že interpelace mají sloužit především k tomu, aby ministr konkrétnímu poslanci nebo poslankyni zodpověděl dotazy týkající se aktuální problematiky a problémů souvisejících s resortem, který daný ministr řídí. Vy víte, že já jsem ochoten skutečně odpovídat na všechny dotazy a připomínky, které se týkají ministerstva a oblasti zdravotnictví, velmi poctivě a s maximální pokorou. Nejsem ale ochoten odpovídat, a myslím, že ani ne povinen, odpovídat na dotazy, které jsou skutečně bulvární, spekulativní.

Prostě nevím o žádném záměru pana prezidenta komukoli udělit aboliční milost. Nevím, že by to vůbec avizoval. Takže tady skutečně nebudu rozvíjet takovéto ničím nepodložené spekulace. A myslím si, že to je spíše někde do hospody, že se o tom můžeme bavit, můžeme spekulovat, ale nikoli na půdu Poslanecké sněmovny. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji panu ministrovi a táži se, zdali paní poslankyně má zájem o doplňující otázku. Ano, vidím, že má zájem. Paní poslankyně, vaše jedna minuta, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za odpověď, pane ministře. Každopádně pokud by taková situace nastala a vy byste ji na vládě museli řešit, tak byste vládu a jednání vlády považoval za jednání v hospodě?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji paní poslankyni a táži se... Ano, vidím, že pan ministr má zájem reagovat. Pane ministře, máte dvě minuty. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jak říkám, toto jsou skutečně naprosto absurdní spekulace. Kdyby, coby kdyby. Prostě já nemám žádnou informaci o tom, že by se cokoli v tomto směru mělo dít, že by nějaká aboliční milost měla být udělena. Takže prostě tady se můžeme skutečně bavit o spekulacích, pokud jako máte o to zájem, tak skutečně to můžeme diskutovat hodiny. Ale myslím, že bychom měli řešit trošku věcnou problematiku. A myslím si, že ani vláda závazně neschvaluje ani neodsouhlasuje tuto aboliční milost. Tam kontrasignuje premiér nebo jím pověřený člen vlády. To znamená, o tom nerozhoduje vláda jako celek. Takže si myslím, že v tomto směru skutečně ta vaše otázka na ministra zdravotnictví je, mám pocit, spíše možná nějaká provokující, pravděpodobně se to asi někde bude vysílat, takže to chcete takto řešit. Ale já si myslím, že jsem odpověděl, a nechci to dále rozebírat. Je to prostě spekulace. Chápu, že tady děláme politiku. Ale já bych se rád bavil o těch věcných problémech v oblasti zdravotnictví. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji panu ministrovi. Vyzývám dalšího v pořadí, pana poslance Dominika Feriho, který bude interpelovat nepřítomného pana ministra Roberta Pelikána, a připraví se pan poslanec Radek Holomčík, který bude interpelovat paní ministryni financí Alenu Schillerovou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jistě si ještě vzpomínáte na minulý týden, kdy zde Andrej Babiš prohlásil následující: "Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení." Po pronesení tohoto výroku byl pan ministr spravedlnosti Pelikán dvakrát vyzván, aby se k tomuto výroku vyjádřil, to znamená, buď aby ho potvrdil, nebo aby ho dementoval. Pan ministr této příležitosti nevyužil. A myslím si, že jistě všichni víte také, co znamená mlčení.

Vážený pane ministře, pokud se opravdu domníváte, že žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání, tak bych se vás velmi rád zeptal na ceník. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr spravedlnosti Robert Pelikán není přítomen, odpoví vám v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní vyzývám dalšího v pořadí pana poslance Radka Holomčíka, který bude interpelovat paní ministryni financí Alenu Schillerovou, a připraví se pan poslanec Jiří Valenta, který bude interpelovat pana ministra Tomáše Hünera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, vážená paní ministryně, médii před pár dny proběhla informace, že Celní správa zabavila oblečení v hodnotě 6 milionů z důvodu padělání ochranné známky. Tyto případy jsou poměrně časté. Jen v roce 2017 zabavili celníci při celním řízení i na vnitřním trhu oblečení a doplňky v hodnotě přes 82 milionů korun, obuv v hodnotě přes 46 milionů korun či hygienické potřeby v hodnotě téměř 4 milionů korun.

A zde pokládám první dotaz. Kolik vlastně takto zabaveného zboží je zničeno? Protože tento údaj se mi nepodařilo dohledat na rozdíl od těch čísel, která jsem zde citoval.

Zákon č. 355/2014 Sb. totiž umožňuje za určitých okolností věnovat zabavené zboží na humanitární účely. Vím, že se nejedná o nejpalčivější problém současnosti, ale je to plýtvání, a to jak ekologicky - dochází ke spotřebě zdrojů bez jakéhokoli užitku -, tak i humanitárně. Toto zboží by mohlo pomoci například ohroženým dětem a rodinám. Samozřejmě ctím právo majitelů ochranných značek. Na druhou stranu bych rád vybídl k nějakému hledání elegantního řešení, které nepoškodí jejich právo a zároveň zamezí zbytečnému plýtvání a umožní využít již vyrobené zboží k řešení humanitárních problémů.

A zde druhý dotaz na paní ministryni. Hodláte se touto problematikou vy, potažmo Ministerstvo financí zabývat?

A ať jenom nekladu otázky. Chtěl bych touto cestou, pokud se rozhodnete tento problém řešit, nabídnout pomocnou ruku pirátských poslankyň a poslanců. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji, pane poslanče. A slovo má paní ministryně financí Alena Schillerová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně financí ČR Alena Schillerová Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane poslanče, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nejprve by bylo vhodné uvést, že Celní správa České republiky, která spadá do gesce Ministerstva financí, není jediným orgánem státní správy, který zajišťuje a následně ničí zboží porušující práva duševního vlastnictví. Čili resort Ministerstva financí není jediným kompetentním orgánem pro boj s padělky. Dalšími jsou například Česká obchodní inspekce, Policie České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP