(23.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Michálek, který je přihlášený do rozpravy. Připraví se pan poslanec Profant.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl jsem navázat na jeden ze svých předchozích projevů, kdy jsem mluvil o nominačním zákonu a mluvil jsem o nominantech KSČM v Dozorčí radě České pošty, o panu Krejsovi. Zaznamenal jsem informace v médiích, kde pan ministr vnitra přislíbil, že tuto věc dá prověřit, proč pan Krejsa, poradce předsedy KSČM pana Filipa, bere 160 tisíc v Dozorčí radě České pošty a jejích dceřinkách. Tak jsem chtěl poprosit pana ministra vnitra, který už není ministrem, takže pana bývalého ministra vnitra, pokud to tedy prověřil, nebo jestli to tedy neprověřil a jestli to předal svému nástupci panu Hamáčkovi, jak to vlastně dopadlo, abychom se dozvěděli tuto informaci předtím, než se bude hlasovat o důvěře Poslanecké sněmovny vládě. Děkuju předem za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Nyní prosím pana poslance Profanta. Připraví se paní poslankyně Richterová.

 

Poslanec Ondřej Profant: Dobrý podvečer opět. Chtěl jsem se zeptat pana poslance Petra Dolínka prostřednictvím pana předsedajícího, jestli i po zkušenostech z Prahy opravdu chce vyjádřit důvěru vládě ANO a jestli věří panu Andreji Babišovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím paní poslankyni... Ne. Pan poslanec Veselý se přihlásil s faktickou poznámkou, tak mu dáme přednost. (Potlesk z lavic Pirátů.) Dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo. Musím se přiznat, že jsem byl do osmi hodin připraven se přihlásit do diskuse, abych svoje postoje vysvětlil. Nicméně diskuse kolem půlnoci už není něco, co by se dalo lidsky normálně zvládat, takže odpovím Mikuláši Peksovi prostřednictvím pana předsedajícího velmi stručně.

Má pozice je velmi těžká. O mně je všeobecně známo, že jsem nepodporoval vstup ČSSD do vlády, snažil jsem se kolegy z ČSSD přesvědčit, abychom tento krok nečinili z mnoha důvodů. Nicméně jsem neuspěl. A bohužel součástí politiky je i to, že když někdo neuspěje, tak porážku musí uznat. Já ji uznávám. Můj názor prohrál v rámci mé mateřské strany. A já si vážím jednak kolegů, kteří přišli v hojném počtu k referendu a odhlasovali vstup do vlády, i přes mé osobní přesvědčení. A vážím si obrovsky lidsky člověka, který celou tu věc domlouval, Honzy Hamáčka. A tyto dvě věci mě nakonec vedly k tomu, že dneska pro vládu i přes své osobní hluboké přesvědčení hlas zvednu. Takto jednoduše. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou tady mám pana poslance Peksu, takže má slovo. Dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Peksa: Já bych chtěl poděkovat prostřednictvím pana předsedajícího svému předřečníkovi a ocenit, že aspoň někdo tady má odvahu vylézt a říct, proč dělá to, co dělá, i když s ním nesouhlasím. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Prosím paní poslankyni Richterovou, která je řádně přihlášena do rozpravy. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, na podobnou věc, jaká právě zazněla, a sice to, jaké jsou vaše osobní důvody, jak vy se vyrovnáváte s dáváním důvěry vládě pana Andreje Babiše, na toto bych se ráda zeptala paní poslankyně prostřednictvím pana předsedajícího, paní poslankyně Kateřiny Valachové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A prosím pana poslance Holomčíka. Připraví se pan poslanec Bartoň.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dobrý večer. Taky bych rád využil této možnosti a prostřednictvím pana předsedajícího bych se rád zeptal svého kolegy z Jihomoravského kraje, pana Romana Onderky, protože se vždycky spolu bavíme na rovinu, tak jestli by mohl na rovinu říct, zda důvěřuje osobě pana premiéra Andreje Babiše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A prosím pana poslance Bartoně, který je posledním přihlášeným do rozpravy v tuhle chvíli.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Děkuji za slovo. Měl jsem podobnou otázku na svého stranického kolegu z Plzeňského kraje pana poslance Chovance. Tak nějak už jsem se z tisku dozvěděl odpověď, za což si ho alespoň pro toto vážím. Nicméně rád bych se zeptat tady pana kolegy Foldyny prostřednictvím pana předsedajícího: Pane kolego, věříte Andreji Babišovi? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A nyní se ještě do rozpravy přihlásil pan poslanec Michálek, takže mu znovu dám slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, pane předsedající. On mě asi neslyšel pan ministr Metnar, tak já se zeptám ještě jednou. Jak dopadlo to vaše vyšetřování České pošty? Vy jste prý protikorupční strana. (Výkřik z lavic ANO: On je nestraník!) Do médií jste prohlásil, že to budete řešit. A bylo by dobré, kdybyste nás seznámil s tím výsledkem. Pokud se říká, že tam sedí komunista za 160 tisíc měsíčně, to je docela kapitalistický plat, tak by bylo dobré, abychom se dozvěděli o výsledku toho vašeho protikorupčního šetření. To je všechno, co po vás chceme. Jenom dotaz, na který máme právo podle § 11 jednacího řádu - žádost o vysvětlení. Tak tady vystupte a jenom nám to řekněte, jestli jste vůbec něco šetřil, nebo nešetřil. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A z pléna se mi hlásil pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, asi tady odleva doprava se všichni shodneme na tom, že předseda vlády, který žádá o důvěru Poslaneckou sněmovnu, by neměl být usvědčený lhář. To bohužel ale není tento případ. Již v minulém volebním období, kdy veřejnost, noviny, nakonec i Poslanecká sněmovna řešila problém Čapího hnízda, se ukázalo, že pan předseda vlády Andrej Babiš, tenkrát ještě ministr financí, lhal. Lhal zcela vědomě. Obelhával veřejnost i Poslaneckou sněmovnu.

Dnešní den je pro mě do značné míry úlevný, když mě pan ministr financí oslovil s osočením, že jsem opilý, že jsem zloděj a že díky mně umírali lidé na padácích. Ve všech těchto případech se jedná o pomluvu, kde samozřejmě důkazní břemeno musí nést ten, kdo tu pomluvu vysloví. Já ve všech těchto třech případech mám důkazy, kdy mohu říct, že to prostě nebyla pravda, nebo že to není pravda, a že se tedy jedná o usvědčeného lháře. Ale to bude civilněprávní spor mezi mnou a panem předsedou vlády. K té omluvě bude přinucen. Nemůže to skončit jinak, protože ty důkazy držím v ruce. A tady nejde o jednoho Kalouska.

Nicméně o důvěru vás žádá i člověk, který křivě přísahal na zdraví svých vlastních dětí. Vy opravdu jste schopni věřit někomu, kdo vědomě lhal a říkal při tom, při zdraví svých dětí vám přísahám, že to byla pravda? Neexistuje cyničtější výrok z mého pohledu otce i dědečka. To jenom aby bylo zcela jasno, komu chcete nebo nechcete vyslovit důvěru. To z osobního hlediska.

A teď... (Před řečnickým pultem stojí místopředseda Filip a mluví k řečníkovi.) Pane místopředsedo Sněmovny, stojíte-li přímo přede mnou a mluvíte-li mi do toho, co říkám, víte, že se nechováte korektně. Mlčte! (Smích v sále.) Klidně se na mě dívejte, ale mlčte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já zjednám klid. Nicméně bych vás chtěl vyzvat, abyste se obracel na ostatní poslance mým prostřednictvím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Klidně na mě hleďte, ale prosím nemluvte mi do toho. (Místopředseda Filip se obrátil k řečníkovi zády.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Prosím mým prostřednictvím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP