(11.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana kolegy Jana Volného. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl samozřejmě - ne chtěl, musím zareagovat na vystoupení pana kolegy Skopečka. Tady je opět vidět, jak je politická paměť velice krátká. Ale já bych neřekl, že to je politickou pamětí, oni si to pamatují velice dobře, ale rétorika právě ODS a TOP je taková, že říkají vždycky to, co se jim hodí.

Já tady mám takovouhle tabulku, takovýhle krásný graf (ukazuje), pane kolego Skopečku, vaším prostřednictvím, pane předsedající. V roce 2006 byl hospodářský růst 6,9, v roce 2007 byl hospodářský růst 5,5. To je hospodářský růst, o kterém se nemůže naší vládě v současné době zdát ani ve snu. Přesto byl v roce 2006 panem ministrem Tlustým a v roce 2007 panem ministrem Tlustým, který se střídal s panem Kalouskem, hospodářský výsledek roku, tzn. ne predikce, ale výsledek - v roce 2006 byl 97,5 mld. schodek a v roce 2007 byl 66 mld. schodek. To znamená, nešlo vůbec o žádné krizové roky. Znovu opakuji, hospodářský růst byl 6,9 a 5,5, přitom takovéto obrovské schodky. Tak nepoučujte tady, že by zodpovědná vláda měla v době růstu vykazovat přebytkové rozpočty. My je vykazujeme ve výsledku a dost pravděpodobně ty schodky, které jsou predikované, budou významně lepší. Ale nepoučujte, když jste takto hospodařili. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce panu kolegovi Volnému. Nyní faktická poznámka pana poslance Jakuba Michálka, Zbyňka Stanjury, Jana Skopečka. Pan kolega Jurečka je trpělivost sama. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Mě ta vaše diskuse a rozprava velmi zaujala, takže jsem se chtěl zeptat. Pan poslanec Skopeček říkal, že ta vláda nemohla být normální nebo zodpovědná, pokud se pamatuji. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli ta vláda Mirka Topolánka byla nenormální nebo nezodpovědná.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Zbyněk Stanjura také s faktickou poznámkou. Prosím, pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak abych byl schopen odpovědět na poslední dotaz, musel byste říct která. První vláda nezískala důvěru, vládla v demisi, druhá získala důvěru a byla normální i s mandátem v Poslanecké sněmovně.

Já myslím, že pan poslanec Volný, když si vezme nějakou tabulku, tak by měl říct všechny souvislosti. On říkal: Vy řeknete, co se vám hodí. - Jako on by řekl všechno. Rok 2006. Kdo připravoval a schválil rozpočet na rok 2006? Byla to pravice, nebo levice, pane poslanče Volný prostřednictvím? Já myslím, že to moc dobře víte. Byli to vaši drazí koaliční partneři, sociální demokraté, Jiří Paroubek a spol. Takže když se stanete ministry, vláda požádá o důvěru někdy v září 2006, fakt si myslíte, že za tři měsíce vláda bez změny legislativy je schopná něco udělat s hospodařením státu? Samozřejmě že ne. Samozřejmě že to víte. To samé platí rok 2007. Byly nutné legislativní změny, které byly prosazeny v roce 2007. Podívejte se. Výrazné snížení daní přišlo v roce 2007. Tak buď tomu nerozumíte, nebo úmyslně klamete tady kolegyně a kolegy.

A jakou to má souvislost s tím, co projednáváme? Žádnou. Váš systémový přístup, který tady v tomto bodě předvádíte, bych shrnul asi do dvou vět: "My si vezmem ty prachy a vy se neptejte, na co to použijeme." A tomu říkáte systém. A to je celé. Místo abyste se přiznali, že to tak je, že jste v nouzi a potřebujete zase účetně kouzlit a používat na zbytečné výdaje státu další peníze. Vždyť o 140 mld. budete mít vyšší příjmy a nejste schopni snížit schodek. Nejste schopni. No, z 50 na 40 s tím, že nafouknete příjmy. Nebo jste škrtla 10 mld. výdajů, paní ministryně? To jste pak snížila. Ale pokud jste jenom nafoukla příjmy, a tím pádem jste tzv. snížila schodek, tak jste s výdaji státu nedělala vůbec nic, což je obvyklé v tomto i minulém volebním období.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Skopeček také s faktickou poznámkou, další, faktická poznámka Miroslava Kalouska. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Skopeček: Tak první půlku reakce už mně vzal kolega Stanjura. Skutečně, pane kolego, než začnete šermovat s čísly a rozpočty, podívejte se pořádně na to, kdo ten rozpočet připravil, pak z něj obviňujte nás.

Nicméně ta druhá. My jsme se kolikrát už střetli nejenom tady v Poslanecké sněmovně, ale i v několika médiích. A tam jste mi, pane poslanče, vždycky vyčítal, jak vláda ODS po roce 2008 začala moc šetřit a přibrzdila ekonomiku. Tak mi řekněte, co teda platí. Byli jsme rozhazovační, protože jsme dělali deficity, které jste nám teď ukazoval, nebo jsme byli příliš restriktivní a zabrzdili jsme tu ekonomiku, co mi vyčítáte při jiných vystoupeních? Jenom jedno musí být pravda. Buď jsme byli nezodpovědní a kvůli nám byly deficity, nebo jsme byli příliš restriktivní a kvůli nám klesla ekonomika. Vy s tím šermujete a používáte to, jak se to hodí. Je z toho zřejmé, že to není racionální a věcný argument. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Miroslav Kalousek a po něm paní poslankyně Věra Kovářová, také faktická poznámka. Pan kolega Jurečka, jak jsem zjistil, je opravdu trpělivý. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já jsem chtěl odpovědět jenom panu předsedovi Michálkovi, zda ta vláda byla, nebo nebyla normální. Ta vláda zdědila přes ten obrovský hospodářský růst, který v té době byl, a byla bublina, poměrně vysoký strukturální deficit. Konsolidovala ho. Hovořím-li o vládě Mirka Topolánka, konsolidovala ho tempem téměř 40 mld. ročně, a to i přesto, že dokázala legislativními změnami přijatými v roce 2007 v roce 2008 snížit přímé odvody celkem zhruba o 85 mld. A oproti bývalé legislativě my jsme skutečně snížili daně asi o 85 mld. Rozpočet na rok 2008 přesto skončil v deficitu tuším někde mezi 20 až 30 mld., tzn. docházelo k rychlé konsolidaci a směřování k vyrovnanému rozpočtu. V září 2008 padl Lehman Brothers, v březnu 2009 padla vláda. Znovu zdůrazňuji, že ten deficit za rok 2009, kdyby ta vláda nepadla, tak nemohl být 197, protože jsme měli připravenou novelu zákona o státním rozpočtu. Takže asi tak se ta vláda chovala. Chovala se zodpovědně, směřovala k vyrovnanému rozpočtu, ale něco zdědila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Věra Kovářová, také s faktickou poznámkou. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Já bych ráda reagovala na slova pana poslance Volného prostřednictvím pana předsedajícího. Pane poslanče, my bychom si určitě nedovolili vás poučovat, protože víme, že jste odborníkem, který zasedá v rozpočtovém výboru. Nicméně co zde zaznívá z celé řady příspěvků, je to, že v době hospodářského růstu není možné mít takovýto deficit. Možná je to náš názor, nebo určitě je to náš názor, ale je to také názor, který říká většina ekonomických expertů, a mnozí z nich jsou i poradci pana premiéra a paní ministryně.

Tím, že vytahujete grafy z dob téměř dávných, tak to je dobré. Je dobré si připomenout situaci, která byla před lety, a je dobré se také z ní poučit. A to poučení nám říká, že v době krize je potřeba mít z čeho čerpat. A díky také tomu, jakým způsobem se chovaly ty vlády v době krize, jste vy mohli čerpat. Tak na to nezapomínejte. A také nezapomínejte na to, že jednou tento hospodářský růst skončí a vy budete muset mít z čeho čerpat. Ale také se může stát, že bude vládnout někdo jiný a pak bude za vás ty dluhy muset zaplatit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A nyní pan poslanec Marian Jurečka, řádně přihlášený v rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP