(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den 19. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo požádal o vydání náhradní karty. V tuto chvíli konstatuji, že pan poslanec Michálek bude hlasovat s náhradní kartou číslo 2 a pan místopředseda Hanzel s náhradní kartou číslo 5.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: Ivan Adamec z pracovních důvodů, Hana Jírovcová Aulická z pracovních důvodů, Margita Balaštíková z pracovních důvodů, Ivan Bartoš do 11.00 a v době mezi 15.30 a 19.00 z pracovních důvodů, Martin Baxa bez udání důvodu, Jiří Běhounek z pracovních důvodů, Josef Bělice z pracovních důvodů, Pavel Bělobrádek bez udání důvodu, Marek Benda z pracovních důvodů, Ondřej Benešík do 12.30 z pracovních důvodů, Jan Birke z pracovních důvodů, Stanislav Blaha bez udání důvodů, Jiří Bláha z pracovních důvodů, Marian Bojko z pracovních důvodů, Andrea Brzobohatá bez udání důvodu, Jana Černochová z pracovních důvodů, Petr Dolínek do 19.15 z pracovních důvodů, František Elfmark z rodinných důvodů, Jan Farský ze zdravotních důvodů, Milan Feranec - pracovní důvody, Petr Gazdík - zdravotní důvody, Milan Chovanec - zdravotní důvody, Marian Jurečka - pracovní důvody, Miroslav Kalousek do 12 hodin ze zdravotních důvodů, Martin Kolovratník do 10.30 z pracovních důvodů, Jana Levová z pracovních důvodů, Jan Lipavský z důvodu zahraniční cesty, Taťána Malá do 12.30 z rodinných důvodů, Jaroslav Martinů z pracovních důvodů, Karla Maříková z pracovních důvodů, Ilona Mauritzová bez udání důvodu, Radka Maxová ze zdravotních důvodů, Jana Mračková Vildumetzová z pracovních důvodů, Patrik Nacher v době od 12 do 20 hodin z pracovních důvodů, Miroslava Němcová do 11 hodin z pracovních důvodů, Ladislav Okleštěk z pracovních důvodů, Zuzana Ožanová z pracovních důvodů, Markéta Pekarová Adamová z pracovních důvodů, Věra Procházková z pracovních důvodů, Karel Rais ze zdravotních důvodů, Vít Rakušan v době do 11 hodin a od 14.30 do 19 hodin bez udání důvodu, Jan Richter do 10 hodin z pracovních důvodů, Olga Richterová bez udání důvodu, Jan Řehounek od 12 hodin z rodinných důvodů a z osobních důvodů, Karel Schwarzenberg ze zdravotních důvodů, Pavel Staněk z důvodu zahraniční cesty, David Štolpa z pracovních důvodů, Karel Tureček z rodinných důvodů, František Vácha do 14 hodin z pracovních důvodů, Helena Válková ze zdravotních důvodů, Jan Volný z pracovních důvodů, Ivo Vondrák z pracovních důvodů, Rostislav Vyzula z osobních důvodů, Radek Zlesák do 13 hodin z pracovních důvodů.

Dále se omlouvají tito členové vlády: předseda vlády Andrej Babiš do 13 hodin z pracovních důvodů, ministryně Klára Dostálová ze zdravotních důvodů, Jan Hamáček z důvodu zahraniční cesty, Jan Kněžínek z osobních důvodů, z dopoledního jednání se omlouvá paní ministryně Maláčová z pracovních důvodů, Robert Plaga z pracovních důvodů, Dan Ťok z pracovních důvodů a ministr obrany Metnar se omlouvá z dnešního jednání do 16 hodin z důvodu naléhavých pracovních povinností.

 

Dnešní jednání zahájíme bodem

 

168.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a poté proběhne jejich losování.

Současně konstatuji, že pan poslanec Ferjenčík hlasuje s náhradní kartou číslo 8.

Současně konstatuji, že jsem obdržel oznámení pana poslance Kobzy, že stahuje projednání písemné interpelace na ministra vnitra Jana Hamáčka, sněmovní tisk 265, a žádá o její vyřazení z programu 19. schůze Poslanecké sněmovny. Takže v pořadí třetí odpovědí na písemnou interpelaci se na základě této žádosti zabývat nebudeme.

Na pořad jednání 19. schůze bylo předloženo celkem pět odpovědí na písemné interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z tohoto důvodu požádali o zařazení. Budeme se zabývat čtyřmi z nich, jak jsem již nyní řekl. Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní, že pokud není interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o jeho odpovědi na interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná. Tak, tím jsme myslím dostatečně připraveni na to, abychom se mohli věnovat projednání odpovědi na první písemnou interpelaci.

Ministr dopravy Dan Ťok odpověděl na interpelaci poslance Zdeňka Stanjury ve věci elektrizace regionálních železničních tratí, změny v trakční soustavě a VRT v České republice. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 238. V tuto chvíli zahajuji rozpravu, do které se hlásí samozřejmě pan předseda Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Pan místopředseda Fiala říkal, že to jsou odpovědi na interpelace, s kterými poslanci nejsou spokojeni. Tak já jsem většinově spokojen, jenom menšinově nespokojen a myslím si, že si během rozpravy jsme schopni ten zbytek tady s panem ministrem doplnit či případně vyjasnit.

Ta interpelace se týkala skutečně tří oblastí, ale všechny jsou o železniční dopravě. Bylo to jak o vysokorychlostních tratích nebo rychlých spojeních. Když se vrátím dvanáct měsíců zpátky, vzpomenu si na billboardy a kampaň všech stran, které jsou v Poslanecké sněmovně, i těch, které se sem nedostaly, tak rychlá spojení a vysokorychlostní tratě bylo jedno z témat, které se velmi často opakovalo. Pan premiér o nich sní, pokud zrovna - spí? Chtěl jsem říci nespí, abych to nespletl. Další důležitá věc je elektrizace regionálních železničních tratí a potom změna trakční soustavy.

Možná vám to přijde příliš technické, ale železnice je ekologická doprava a musíme na ni upírat dlouhodobě pozornost. Ale já bych v té své reakci na odpověď, nebudu citovat ani otázky a odpovědi, to máte všichni v tom sněmovním tisku 238, šel po těch jednotlivých bodech a měl případně doplňující otázky na pana ministra nebo kritický komentář. Tomu se určitě nevyhnu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP