(10.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Stanislavu Blahovi. Pan ministr se chystá odpovědět. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jan Kněžínek Děkuji. My vlastně nejsme v rozporu, pane poslanče, protože ta úprava, která se dostala do zákona o střetu zájmů a byla vedena jakýmisi podle mě ne úplně domyšlenými snahami eliminovat nějaké korupční jednání typu, že se věc smázne příkazním řízením a vlastně se tím zamete pod koberec, je podle mě trochu lichá, protože kdyby se věc chtěla zamést pod koberec, tak určitě nedojde na příkazní řízení.

Já za sebe říkám, že dnes před malou chvílí jsem tady měl poradu se svými kolegy z ministerstva a vydal jsem pokyn, aby v nejbližší novele zákona o střetu zájmů bylo to ustanovení § 23 odst. 5, pokud se nepletu, zákona o střetu zájmu modifikováno, a to tak, aby příkazní řízení bylo umožněno. Protože chápu, že tedy práva účastníka neutrpí, protože on má právo podat odpor. Samotným už podáním odporu, i když nebude odůvodněn, se ten příkaz od samého počátku ruší a pokračuje se v řízení včetně tedy případně ústního jednání, bude-li potřebné. Věc, kterou budeme muset jenom vyřešit v této souvislosti, je otázka příkazu na místě. Tou se dostáváme jakoby do relativně právnických detailů, ale tam je problém v tom - omlouvám se, že s tím zatěžuji - ale problém je v tom, že příkazem na místě lze podle přestupkového zákona uložit maximálně deset tisíc korun pokuty, zatímco některé dolní hranice pokut za ty přestupky jsou vlastně vyšší, takže tam vzniká jistá disproporce.

Ale podle mě není problém v příkazech na místě, to znamená, když to řeknu zjednodušeně, v blokovém řízení, ale v tom, že není možné ani vydat ten plnohodnotný příkaz, který obsahuje výrok, obsahuje plnohodnotné odůvodnění a obsahuje poučení o tom, že je možné podat odpor. A tady já bych chtěl tou novelou, tou změnou zákona umožnit podání, resp. projednání věci příkazním řízením.

Na druhou stranu budeme tedy hledat nosič, ke kterému bychom to případně připojili. To znamená, při nejbližší novele, kterou bude Ministerstvo spravedlnosti předkládat a která se bude týkat zákona o střetu zájmů, tuto úpravu, a je to tady můj příslib, zahrneme do zákona o střetu zájmů. A to příkazní řízení, na kterém není nic korupčního, to je plnohodnotný... tam je výsledkem plnohodnotné rozhodnutí včetně odůvodnění, proč bylo rozhodnuto, tak jak bylo rozhodnuto, do toho zahrneme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Blaha. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Blaha: Tak pokud mám vzít v potaz to, co tady zaznělo z úst pana ministra, tak jsem spokojený, protože si z toho odnáším dojem, že se s tím bude pracovat, že celkem v tom názoru jsme na stejné vlně, a určitě budu velmi rád, aby se tak stalo co nejdříve.

Já jsem tady zmiňoval tu vysokou administrativní zátěž. Ale ono je to i o něčem jiném. Představte si, že městský úřad jakékoliv obce s rozšířenou působností se snaží být takovým trošku i poradním orgánem pro všechny ty starosty a my si je teď předvoláváme, řešíme s nimi věc, kterou oni, jak jsem se s nimi bavil, proč to tedy nepodali, tak oni žili v dojmu, že dokud nebude projednána ústavní stížnost, tak v zásadě nebudou sankcionováni, a najednou nám přijde seznam šedesáti jmen, která máme jako obec s rozšířenou působností řešit. A mně to tedy jako není moc po chuti. My samozřejmě tu povinnost musíme splnit, ale není to úplně příjemná záležitost, to mi věřte. Proto vítám i tady tuto věc a doufám, že se velmi brzy dojasní i to, jak to s tím zákonem o střetu zájmu ve skutečnosti je.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr má zájem, nemá zájem? Nemá. Pokud nikdo se nehlásí do rozpravy, mohu rozpravu ukončit. Pan kolega Blaha nenavrhuje žádné usnesení. Je tomu tak, pane poslanče? Nenavrhujete žádné usnesení? (Ne.) Ne, dobře. V tom případě mohu i tuto interpelaci ukončit. Zatím jsme vyčerpali možný pořad odpovědí na písemné interpelace poslanců, když... interpelace jedna, dva, tři a pět jsou dále přerušeny. Ostatní byly už projednány. Tím pro dnešní den končím bod 157. Budeme v něm pokračovat ve čtvrtek příští týden.

Po ukončení bodu 157 vyhlašuji přestávku do 11.00 vzhledem k tomu, že další pořad bude pokračovat v 11 hodin schváleným pořadem schůze. Upozorňuji poslance, že podle jednacího řádu i v 11 hodin ve čtvrtek je možné předložit návrhy na případnou změnu pořadu.

 

(Jednání přerušeno v 10.45 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP