(12.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Němcová, po ní s faktickou poznámkou pna místopředseda Hanzel. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, já chci požádat naše kolegy z hnutí ANO, jestli by nebyli tak laskavi a nevyřešili si ten problém, který řeší tady na půdě Sněmovny ve třetím čtení, laskavě na jednání vašeho klubu, udělali si stanovisko a s ním potom přišli. Připadá mi, že ve stejné situaci už jsme tady byli v tom minulém čtení, kdy jste si tady vykládali o tom, co se komu z vás líbí a proč ten zákon podporujete a proč ne. Tak od toho slouží poslanecké kluby a ušetřili byste nám všem čas a mohli bychom se věnovat něčemu, na co už ty postoje máme vyjasněné. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní pan místopředseda Hanzel. Po něm pan poslanec Nacher a pan poslanec Třešňák s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Vážené kolegyně, já si dovolím vystoupit, protože nejsem z klubu ANO, takže jsem neměl možnost si to na jejich klubu vyříkat. Mě strašně fascinuje to, jak jsme napadáni za to, že tady chráníme a stojíme za zaměstnanci. Ano. Sociální demokraté budou vždycky stát na straně zaměstnanců. Dělali jsme to, děláme to a budeme to dělat. Já jsem se sešel se zástupci těch petentů, je to zhruba dvacet tisíc podpisů. Já si myslím, že to je docela dost podpisů na to, abychom to mohli jedním šmahem shodit ze stolu. A ti lidé opravdu jsou znepokojeni z toho, že se jim neumožňuje trávit volný čas, tak jak by si zasloužili. Protože svátek, svátek, přátelé, je den určený k odpočinku. A já práci v supermarketu a v jakémkoliv jiném marketu nepovažuji za odpočinek ani relaxaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, přeji pěkné poledne. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Patrik Nacher. A připraví se na faktickou pan poslanec Třešňák.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já mám teď poznámku s dovolením na kolegyni Němcovou prostřednictvím pana místopředsedy. Já jsem tu poznámku vaši nepochopil. Prostě tady je první, druhé, dneska je tady třetí čtení a každý poslanec má právo vyjádřit názory i přesto, že prostě je z jednoho klubu a je nesouhlasný. Já to právo určitě kolegovi Bláhovi nechci vzít a nikdy by mě nenapadlo, když třeba tady váš pan poslanec Klaus vystupuje jinak než někteří poslanci ODS, abych řekl, abyste si to vyřídili na klubu. Když tady budeme vystupovat jednotně, tak zase řeknete, že jsme strana jednoho muže. Tak to prostě tady nechme plynout. Já už také nebudu reagovat na všechno, abych to urychlil, ale myslím si, že kolega Bláha má prostě právo vystoupit. A vůbec, na klubu jsme si to projednali, ale to neznamená, že by tady 78 poslanců mělo na všechno stejný názor. Viz předchozí hlasování o daních. Takže tu poznámku jsem skutečně nepochopil.

A tady na kolegu místopředsedu Hanzela. Já jsem tady neslyšel ani jednou od nikoho, že by někdo vám nějakým způsobem nadával za to, že se zastáváte zaměstnanců. To je v pořádku. Já nevím, proč vždycky ta slova překrucujete. Vy říkáte, že my někoho nutíme chodit, že vám něco vyčítáme, ale zatím, co jsem poslouchal, spíš vyčítáte vy něco nám. Takže děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A další faktickou, pan poslanec Třešňák, a připraví se paní poslankyně Černochová. Zatím mám dvě tyto přihlášky. Prosím a vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Třešňák: Pěkné dopoledne. Já možná malou poznámku nebo spíš dotaz na pana poslance Bláhu prostřednictvím pana předsedajícího. Já si rád nechám dát přednášku z parlamentarismu kdekoliv po světě. Ale když tu mluvil o tom, že zastupuje devět tisíc pekařů, tak mám dojem, že česká dolní Sněmovna nemá poměrné zastoupení cechů ani stavů. Díky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Nyní paní poslankyně Jana Černochová. Prosím. Zatím poslední faktická.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já bych chtěla poprosit vaším prostřednictvím pana kolegu Nachera, aby tady netrénoval moji kolegyni Němcovou. Paní kolegyně Němcová přišla stejně, jako jste přišel vy k tomuto mikrofonu, prostřednictvím pana místopředsedy, říct svůj názor. Děje se to tady poměrně často, že si na tomto plénu mezi sebou vyřizují účty členové hnutí ANO. A prosím, respektujte také nějaké naše právo na duševní hygienu. Je pátek poledne a skutečně jsme ve třetím čtení. Takže tady to byla prosba paní poslankyně Němcové, která má právo tuto prosbu tady říct stejně, jako má právo tady vystoupit pan Bláha, a ona ho nijak nezpochybňovala. A poprosit vás, ať si skutečně ve třetím čtení ty věci říkáte na klubu.

Pokud jste tady zmiňoval kolegu Klause. Já si tedy nevzpomínám na to, že by tady byl nějaký střet mezi kolegou Klausem a některým z našich členů. To, že třeba máme na některé věci jiný názor v médiích, to je druhá věc. Ale neděje se to na půdě Poslanecké sněmovny. Takže prosím, abyste si takové připomínky odpustil. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní další faktická. Pan poslanec Pavel Jelínek. Takže vaše dvě minuty, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Pavel Jelínek: Dobrý den. Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, jelikož mám takovou asi dvouletou zkušenost z práce v jednom tom nejmenovaném řetězci Makro, tak vás jednak chci opravit s těmi patnácti lety přístupu do toho velkoobchodu. To není pravda. Je tam stanoveno výška, protože je tam pohyb vysokozdvižných vozíků. To znamená do 120 cm výšky. Dokonce to může být i dospělý člověk, pokud nemá 120 cm, tak ho tam prostě nepustí. (Smích, pobavení.) Ale to není to hlavní, co jsem chtěl říct.

Hlavní je to, že pokud tento řetězec jako že zavře, tak vám garantuji, že v ten den tam bude daleko více lidí, než když bude otevřeno. Protože se prostě spustí inventury, spustí se opravy technologií. Byl jsem jak na oddělení elektro, tak i jako technický manažer. Takže prostě věřte mi, moc lidem nepomůžete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s další faktickou, resp. mám tady jenom jednu přihlášku - pan poslanec Bláha. A zatím poslední faktická, kterou mám tady přihlášenu. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jiří Bláha: Já bych chtěl už jenom říct, že kde jinde bychom měli diskutovat o zákonu, který ovlivňuje 12 milionů spoluobčanů. Kde už jinde? O čem jiném bychom měli diskutovat? Týká se to většiny rodin v naší České republice. Věřte tomu, že většiny, protože každý v rámci toho, v jakých rodinách žije, má ve své rodině někoho, koho se tento zákon týká, koho to ovlivňuje. Nebo své přátele, kamarády. A zkuste se jich zeptat, jestli budou radši doma, budou mít otevřenou firmu ve svátek, nebo jestli půjdou s vámi třeba večer pálit čarodějnice. Protože v okamžiku, kdy půjdu večer pálit čarodějnice a druhý den musím ráno do práce, tak tam nemůžu být. Musím do té práce nebo mít otevřenou firmu. Protože rohlíky, housky, ale cokoliv z čerstvých potravin nejsem schopen připravit dopředu. Musím to Makro vyzásobit ráno, proto jsem to musel připravit přes noc.

Takže ti lidé nemají šanci trávit normální svátek jako vy všichni. Já se na vás za to nezlobím. Jenom bych byl rád, kdybyste mě poslouchali a snažili se pochopit, proč většina firem, která pracuje v oblasti čerstvých potravin a služeb, chce mít ve svátek zavřeno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Zatím poslední faktická. Vrátíme se do obecné rozpravy. Pan poslanec Jiří Mihola. A připraví se paní poslankyně Alena Gajdůšková. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mihola: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, kdo si počká, ten se dočká. Já se držím dlouhodobě teze, že jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemusí být na prvním místě. Jsem o tom přesvědčen. Zároveň jsem demokrat a nikomu tento názor nevnucuji. A když bude většinový názor jiný, budu to respektovat.

Nicméně chceme jako KDU-ČSL, a to vždycky zdůrazňujeme, aby právě prodavačky, které mají většinou také děti, opravdu mohly trávit ty sváteční dny se svými dětmi a rodinami. Nic víc, nic míň. Žádné další debaty o tom, jak by je měly trávit, jak to občas někdo podsouvá, nikdo z nás nikdy nevedl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP