(9.40 hodin)

 

Poslankyně Jana Černochová: Krásné dopoledne. Já tedy nerada, ale když tady vidím to komunální okénko, tak mi dovolte, abych přispěla i já troškou do mlýna z Prahy 2. Omlouvám se ctěným kolegům, ale mně nepřijde nenormální, že se podporují prodejny potravin, aby byly ve staré městské části. Děláme to taky na dvojce, děláme to nejenom s potravinami, ale děláme to třeba s lékárnou. Řada z vás má svoji ubytovnu v Rumunské ulici na Praze 2, za rohem od našeho úřadu, a ta lékárna na rohu Francouzské a Belgické ulice je přesně tou lékárnou, kterou také finančně podporuje městská část, aby byla nonstop, aby pacienti z celé Prahy si mohli v jakoukoliv noční či denní dobu dojít pro prášky. Předpokládám, že stejným způsobem je to s těmi prodejnami potravin na Praze 1. Stejně tak podporujeme různé neziskové organizace formou obecních zájmů, nebo služební byty pro důležité profese pro tu obec. To přece není nic mimořádného, to přece je naprosto v pořádku, že v tomto ohledu se to takzvané, tolikrát zneužívané sociální inženýrství tady řeší. Takže možná vás to překvapí, ale v tomto ohledu se musím zastat kolegy Dolínka.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Je zde opět reakce pana předsedy Michálka s faktickou poznámkou. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji. Já jsem rád, že paní starostka Černochová potvrdila to, co jsem tady říkal. Já jsem tady vypočítával katalog věcí, které musí dělat obce. Mluvil jsem o tom, že musí uklízet ulice, spravovat památky, dotovat kulturu, dotovat dopravu a dotovat dokonce i krámy. Podstata mého vystoupení nebyla v tom, že tyto věci jsou špatně. Přece snad není špatně uklízet ulice a spravovat památky. A když máme vybydlenou obec, tak dotovat krámy. Podstata mého vystoupení spočívala v tom, že na tyto aktivity, ze kterých těží i turisté, je potřeba vybrat peníze. To byla podstata mého vystoupení. A pokud zastropujeme na Praze 1, na Praze 2 a možná na trojce, prostě pokud v centru Prahy zastropujeme ty částky, tak městské části nevyberou tolik peněz na tyto aktivity, a tudíž je nebudou moci udržovat v takové náležité kvalitě, a navíc nedojde ani ke zvýšení cen, které v tomto případě by bylo žádoucí, protože by motivovalo. Stejně tam budou jezdit jenom turisté ze zahraničí a bohatí lidé, kteří si to mohou dovolit. Jestli chcete, aby jezdili na Prahu 1 do těch neluxusnějších hotelů "chudé mladé rodiny ze Zlínska", tak to musíte zavést socialismus. To bohužel není možné vyřešit stanovením výše poplatků. To jsou prostě věci, které jsou naprosto nerealistické.

A tady se bavíme jenom o tom, do jaké míry omezovat obce v tom, aby si samostatně rozhodovaly o výši poplatků. Já jsem přesvědčen o tom, že ten strop, který je nastaven 50 korun za noc, který činí jedno procento u těch luxusních hotelů na Praze 1, je zkrátka příliš nízký a pro hlavní město Prahu i pro Českou republiku je nevýhodný.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Počet faktických poznámek je v tuto chvíli pět. Nyní dám slovo paní poslankyni Černochové, připraví se pan poslanec Dolínek, všechno faktické poznámky.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já jsem reagovala jenom na tu přestřelku, která se týkala toho jednoho řetězce, který tady byl zmiňován ze strany pana Michálka, že je s podivem, že zrovna tento řetězec je dotován. Tento řetězec na Praze 2 dotován není. Já jsem měla na mysli skutečně potraviny, které také třeba fungují v některých částech nonstop.

Jinak co se týče těch poplatků, to samozřejmě s vámi prostřednictvím pana předsedy souhlasím. Tady bych tedy apelovala na Piráty, kteří mají v hlavním městě svého primátora, aby nám nerušil chodníkový program. Protože městské části přispívají ze svých rozpočtů - Praha 2 dvaceti miliony - na to, aby se vůbec mohly v hl. městě Praze opravovat silnice. Abychom tady čelili klimatické nouzi a nemuseli si lehat na zastupitelstvu, tím, že budeme skutečně se starat o stromořadí, budeme místo asfaltu dělat dlažební kostky, budeme dělat vodní prvky, budeme se hezky starat o ten veřejný prostor. My se o tento veřejný prostor hezky staráme, dáváme z rozpočtu Prahy 2 každý rok na to 20 milionů Praze. A světe, div se, Praze to je málo. Praha tento program chce zrušit, protože má za to, že tedy bude mít nějakou lepší koncepci, než ji máme my. Tohle přece je obrovská škoda.

Takže tímto prosím, když už se tady to komunální téma otevřelo, a neotevřela jsem ho já, tak jestli byste mohl, pane kolego, pane předsedo poslaneckého klubu Michálku prostřednictvím pana předsedy Sněmovny apelovat na vedení hl. města Prahy, aby skutečně plnilo věci, které i mělo ve svém programovém prohlášení. Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za přesné dodržení času. Nyní faktická poznámka, pan poslanec Dolínek, poté pan poslanec Holík.

 

Poslanec Petr Dolínek: Já se chci omluvit zde přítomným zhruba 178 poslancům, kteří nejsou z Prahy, že to musejí vyslechnout. Omlouvám se vám. Vidíte, že jsem přišel s omluvou.

Ale já bych skoro zamáčkl slzu, když tady pan předseda Michálek řekl, jak ta Praha, chudák malá, nemá na nic. Kdybych nevěděl, že v pondělí zasedal finanční výbor hl. města Prahy, kde finanční výbor konstatoval, že Praha vybrala za loňský rok 84 miliard korun a 11 miliard nezvládla proinvestovat, použít nikde, ani v chodnících, ani v odpadcích, ani v ničem, co by sloužilo pro lidi. Jedenáct miliard zůstalo na účtech. Takže prosím neříkejte, že Praha je chudinka. Není. Chudáci jsou lidi, co podle vás mají v Praze zbytečně platit peníze, které by neměli platit.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Holík, poté pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážený pane přesedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, když poslouchám tu přestřelku, tak se musím malinko zamyslet. Vycházím z toho, že kvalita ubytování a atraktivita místa je dána už v té ceně. Je něco jiného, jestli zaplatím na okraji Prahy tisícovku, v centru pět.

Vymlouvat se tady na klimatickou nouzi považuji za takové trošku nešťastné, protože sám bydlím na Moravě, na tom Zlínsku, kde kolikrát míváme půl metru sněhu, kdy pro Prahu představuje vrstvička tři centimetry kalamitu, u nás to musíme přežít.

Trošku se, jestli dovolíte, obrátím na kolegu Michálka prostřednictvím pana předsedajícího. Takže jsem rád, že tady konečně zaznělo, že tady máme lidi různých kategorií, že Zlíňáci jsou výrazně horší, že nemusí mít to nejlepší ubytování, jim stačí stan.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan předseda Stanjura, připraví se pan poslanec Luzar.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Poplatky mají přece charakter daní. Daně mají být jednoduché a pokud možno nízké. Proto si myslím, že je správné, že to je jednotná sazba, bez ohledu, v jaké je to lokalitě a kolik hvězdiček má ten hotel.

Na druhé straně se musím zastat vlády, myslím, že to zdražení toho poplatku - za prvé je tam zjednodušení, že ze dvou zůstává jeden, to je správný krok. A za druhé to mírné zvýšení na zhruba ta 2 eura za noc mi přijde adekvátní a podobné jako v okolních zemích. Takže náš klub nebude podporovat pozměňovací návrhy, které zvyšují, ať už na 4 eura přibližně ze 100 korun, nebo od pana poslance Čižinského až na 6 eur, na 150 korun. Ti zastánci argumentují proti sobě. My tady turisty chceme, ale budou platit víc. Já nevím. Jestli tohle má být regulační nástroj, říká se, že tím budeme regulovat, tak určitě poplatek z ubytování není regulační nástroj, co se týká cestovního ruchu. Takže nám připadají ta 2 eura, tedy těch 50 korun, jako adekvátní po mnoha letech. Je tam zjednodušení, ze dvou poplatků máme jeden. A zbytek nechme samosprávám.

A já bych poprosil jako dlouholetý komunální politik, abychom zde nechodili a neříkali příklady z vlastního města. Já vím, že tím nejvíc trpí Praha. Pak jsou komické situace, kdy pan poslanec Dolínek si stěžuje, že Praha neproinvestovala 11 miliard, ale já myslím, že to bylo za rok 2018, pane poslanče prostřednictvím pana předsedy a to jste tam vládli vy. Berme to jako sebekritiku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP