(22.50 hodin)

 

Ministr zemědělství ČR Miroslav Toman Já budu velmi stručný. Co se pro to udělalo? Víte stejně dobře jako já, že zemědělský výbor podpořil novelu zákona o zemědělství, to znamená, že převádíme dotace na Státní zemědělský intervenční fond, aby zemědělci a všichni mohli žádat o ty dotace ve zjednodušené formě na jednom formuláři. Udělali jsme spoustu dalších věcí. Takže si myslím, že to se udělalo naprosto konkrétně, a převádíme to na ten elektronický systém právě na ZIFu. Zákon byl tady projednán.

Ještě jedna věc. Co se týká prosím pěkně - já jsem na to předtím zapomněl, omlouvám se - rozdělení dotací podle čísel, chci říci, že velké podniky dostaly maximálně 25 % z celkového množství dotací. Další převážnou míru dostaly mikro- a malé a střední podniky. Takže jenom pro informaci, 25 % dotací dostaly velké podniky, všechno ostatní šlo na malé a střední. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Vrecionová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Veronika Vrecionová: Děkuji, já to jenom musím doplnit. Zákon o zemědělství, o kterém teď mluvil pan ministr, jsem také spolupodepsala, ano, ten by snad nějaké zjednodušení mohl přinést, ale je to stejně málo. Myslím, že byste se měl zeptat těch malých zemědělců, o kterých vy říkáte, že je také zastupujete. Já jsem pevně přesvědčená o tom, že je prostě nezastupujete.

A jenom co se týká toho - vy se tady neustále zaklínáte i tady s panem předsedou Faltýnkem toho dobrovolného zastropování, které se snažíte vyjednat. Prostě dobrovolně byste to udělali dávno, to můžete udělat teď, na to nepotřebujete nějaké vyjednávání. Já vím, že už je to nastavené v tomto programovacím období takto, ale už byste o to mohli usilovat a já vůbec nevěřím tomu, že když bude dobrovolné nastavení dotací, že toho využijete.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Tak teď je na řadě s faktickou poznámkou pan předseda Michálek, který je přihlášen elektronicky, a po něm pan ministr s faktickou poznámkou, který se hlásí z místa. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Já jsem dal gentlemansky kolegyni přednost, nicméně rád bych reagoval na ten útok pana předsedy Faltýnka, který považuji za nekorektní, na kolegyni Vrecionovou, i spojený s tím familiárním oslovením, které si myslím, že tedy není úplně vhodné na plénu Poslanecké sněmovny.

Pokud jde o to, co je to ovládající osoba, tak tu máme definovanou v § 74 obchodního zákoníku, který říká, že ovládající osobou je osoba, která může v obchodní korporaci přímo či nepřímo uplatňovat rozhodující vliv. Takže tam máme napsáno, že to může být jak přímo, tak nepřímo. Dokonce jsou tam potom rozvedeny domněnky, které upravují tzv. jednání ve shodě. Tak je to, když má člověk místo sebe někdy dosazeny svoje příbuzné, čili osobu blízkou. A v konkrétním případě je nutné posoudit, jestli je ta daná osoba ovládající osobou. O to právě se snaží Evropská komise v tom svém auditu. A samozřejmě je to jejím úkolem vykládat i české právo, protože aplikuje ten daný právní řád. A některé záruky zákonnosti a toho, že se ty dotace nebudou rozkrádat, nejsou samozřejmě popsány jenom v evropských právních předpisech, ale jsou popsány i v českých právních předpisech. Takže Evropská komise samozřejmě jako každý orgán, který aplikuje právo, musí vykládat, interpretovat i české právní předpisy. A v této věci neexistuje žádný precedenční nebo kvaziprecedenční soudní výklad, takže nezbývá, než aby si ten orgán, který aplikuje právo, učinil úsudek na základě interpretačních metod.

Takže to, co tady zaznělo ze strany pana Faltýnka, není úplně přesné a správné. Myslím si, že je logické, že pokud si někdo dosadí právníka a manželku do nějaké firmy, tak se nemůže vyhnout těm povinnostem a důsledkům, které z toho vyplývají, odpovědnosti za újmu apod., ani této povinnosti. Myslím si, že to neprošlo u čapáku a že to neprojde ani v tomto případě.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Toman. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Miroslav Toman Já se strašně moc omlouvám, dneska naposled. Já chci říct, vážená paní poslankyně, že to dobrovolné zastropování, resp. regresivita, už se dneska uplatňuje v tzv. LFA oblastech, dneska ANC oblastech, to znamená znevýhodněné oblasti. Čím větší podnik, tím bere menší dotace. To už tam je dneska.

Co se týká další věci, máme to v pozici, to znamená, je to zcela jistě prosaditelné a myslím, že to umožní malým zemědělcům dostávat daleko více peněz jednodušším způsobem. Tolik na doplnění.

A vaše přesvědčení o tom, jestli zastupuji, nebo nezastupuji. Já jsem naposledy mluvil s odstupujícím předsedou ASZ a myslím si, že s tou prací, co děláme na Ministerstvu zemědělství, nemá zásadní problém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní budeme pokračovat v rozpravě těmi, kdo jsou přihlášeni do rozpravy. Nejprve vystoupí pan poslanec Bauer, připraví se pan poslanec Munzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové, pane premiére, kolegové poslanci a poslankyně už velmi přesně pojmenovali důvody, proč bychom dnes měli vyslovit vládě nedůvěru. Já se k nim také dostanu, ale nejdřív vám řeknu důvody, proč jsem zvažoval další vládnutí Andreje Babiše dnes podpořit.

Andrej Babiš není obyčejný nudný premiér. Andrej Babiš je člověk, který probouzí v lidech kreativitu. Od chvíle, kdy začal pracovat pro naši zemi, se sociální sítě zaplnily kolážemi, vtipy a břitkou ironií. Karikaturisté premiéra milují, bohatě jim nahradil dříve tak oblíbeného premiéra Jiřího Paroubka. Andrej Babiš je premiér, který nesporně pomáhá budovat občanskou společnost. Andrej Babiš inspiruje a aktivizuje občany, a dokonce umí oslovit i teenagery. Pan premiér je člověk, který dokáže dostat na náměstí statisíce lidí. Pokud Andrej Babiš dokončí své druhé volební období, tak dokáže, že je možné makat a přitom promrhat osm let ekonomického růstu. To, že v první vládě byl jen ministrem financí, jeho ambice nijak neoslabuje. Čím déle bude Andrej Babiš premiérem, čím déle bude na výsluní a miláčkem médií, tím hlouběji se národu vryje do paměti, že podobný experiment už nikdy nesmíme opakovat. A je to apel jak na občany, tak na nás na politiky.

Proto, vážený pane premiére prostřednictvím pana předsedajícího, i přes tyto vaše nesporné zásluhy dnes nedám důvěru ani vám, ani vaší vládě. Hlavním důvodem, alespoň pro mě, je to, jakým způsobem udržujete a živíte svoji politickou moc. Největší skupinu vašich voličů dnes tvoří důchodci. Není těžké přijít na to proč. Většině důchodců v naší zemi se žije špatně a vy tuto jejich situaci zneužíváte ve svůj prospěch. Kupujete si je zvyšováním důchodů, ale neříkáte, že zvýšení důchodů nestačí pokrýt jejich rostoucí životní náklady. Neděláte nic pro to, aby růst důchodů byl hlavně udržitelný i v dalších letech. Neděláte nic, aby se důchodci neměli do budoucna spíše hůře. Připomínáte mozkomory z knížek o Harry Potterovi, bytosti bez větších citů, které se živí strachem a neštěstím jiných lidí.

Jenom pro vás, kteří máte rádi čísla, ještě doplním, že poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě je nejnižší za posledních dvacet let a v roce 2013, kdy Andrej Babiš usedl do křesla ministra financí, to bylo 42 % a aktuálně je to pouze 38 %. Otázka důchodů je exemplární příklad, jakým způsobem funguje současná vláda. Současná vláda neřeší žádné skutečné problémy naší země a samozřejmě to platí i pro to minulé a současné volební období.

Andrej Babiš tady vládne už šest let, už šest let Andrej Babiš využívá dlouhodobý hospodářský růst pouze ke kupování voličů. V případě důchodů vláda ignoruje závěry všech předchozích důchodových komisí a doporučení ekonomů, že stárnutí populace způsobí za dvacet let kolaps státního rozpočtu a že důchody nemusejí stačit ani na holé přežití. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP