(2.50 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Vy jste psal minulou neděli na svém facebookovém profilu dlouhý status o tom, kdo jsou vaši hrdinové. Jmenoval jste tam dokonce i zdravotní sestry, ale nějak jste zapomněl na zdravotní sestry v sociálních službách. Já se k nim ještě vrátím.

Vidíte jen to, co chcete vidět a říkáte jen to, co chcete říkat. Tak to je i v diskusi, kdy máte své grafy, svá čísla. Ale před pravdou prostě utéct nelze.

Určitá část veřejnosti, se kterou občas diskutuji, která vás podporuje, a jsou to v mnoha případech vzdělaní, pracovití, poctiví lidé, tak používají jeden takový zvláštní argument a říkají, tím že jste bohatý, takže už nemusíte krást nebo podvádět. Ale ono to je stejně logické, jako kdybychom o lidech, kteří nejsou bohatí, kteří jsou chudí, říkali, že oni krást musí.

Překvapil mě váš výrok tento týden na evropské úrovni, kdy jste říkal před jednáním Evropské rady, že vy nechcete a nemusíte řešit, co bude v roce 2050, za 31 let. Měl jste na svých billboardech to, aby se za nás děti nemusely stydět. Pro koho dělá zodpovědný politik politiku, když ne pro budoucí generace? A právě z hlediska klimatu to je největší hrozba, která ohrožuje život budoucích generací tady v ČR i globálně ve světě. Je to největší výzva pro nás, pro politiky, protože loňský rok, rok 2018 byl rekordně nejteplejším rokem v ČR od doby, kdy tady máme teploměry a kdy měříme. Jestli s tímto nebudeme něco dělat, tak budeme ve velkých problémech. A to samozřejmě souvisí s tím, jestli dokážeme snižovat emise, jestli dokážeme směřovat k vyrovnané emisní bilanci, jestli dokážeme tady mít čisté zdroje, obnovitelné zdroje, rozumně nastavenou politiku v této oblasti. Já tady zatím ve vaší legislativě tyto kroky nevidím. Nevidím tady podporu domácností, tak aby si tyto domácnosti mohly za rozumnou podporu státu pořizovat fotovoltaiku, solární systémy, tepelná čerpadla, aby ušetřily, v případě i něco málo vydělaly. To tady opravdu nevidím.

Vy často mluvíte o tom, že vašimi vzory jsou Masaryk či Baťa. To právě byli politici a státníci a podnikatelé, kteří dokázali myslet na budoucnost. Díky nim máme tento stát. A díky nim, když přijedeme do Zlína a do okolí, tak vidíme výsledky práce těchto lidí.

Lidé proti vám také mimo jiné protestují, že jim vadí i styl vaší politiky a komunikace, když s nimi mluvím. Vadí jim ta hrubost i to, že vlastně opovrhujete, vyjádřil jste se opovržlivě o tom, že ti lidé se scházejí. Přece volební program, vaše smlouva s občany, kterou jste dal, to není bianko šek, který končí s tím, že se zavřou volební místnosti a teď čtyři roky se může dělat v tomto státě, co se chce. Ti lidé vyjadřují určitý nesouhlas s tím stylem. A já jsem zažil spoustu jednání, kdy komunikace byla hrubá, neuctivá z vaší strany. Jeden kolega z vašeho hnutí, kterého si vážím, mi kdysi říkal: Na to si musíš zvyknout, to prostě takhle je. A přiznám se, já si na tento styl komunikace zvykat nechci.

Dovolte, abych vám tady odcitoval jednu stránku z knihy, která včera ráno měla premiéru a křest, protože i vy jste svého času tady před pěti šesti lety citoval z podobné knihy ze stejného vydavatelství na adresu Miroslava Kalouska, kterého vůbec nechci hájit. Ale chci tady jenom využít a přiblížit i veřejnosti situaci od člověka, který čtyři roky s vámi úzce spolupracoval na Ministerstvu financí, a byl to náměstek, kterého jste jeden čas docela výrazně i veřejně chválil, jakou udělal dobrou práci v regulaci hazardu, v lepší správě státního majetku - Ondřeje Závodského.

Dovolím si citovat ze strany 127. "Velká část lidí z Babišova okolí se rovněž nechává inspirovat slovníkem svého šéfa. Jak jednou po poradě podotkl jeden kolega: 'Vždyť on neřekl skoro nic, to byly buď pohlavní orgány, nebo předložky a spojky.' Někteří další kolegové si ty nejlepší výroky zapisovali. Po odchodu jednoho kolegy, který byl pilný v zapisování, jsem ho poprosil, aby mi udělal výtah, jakési The Best of Babiš. Namátkou tedy uvádím: 'Ta Grässleová je taková pí.., že si nevidí ani na špičku nosu.' Na mě pak řval: 'Ten váš pí... Belobradok si asi myslí, že ví, čo je to veda, ale v tom vašem bratěrstvu ani neviete, ak si utríť prdel, hlavne že chodíte ke spovedi, kokoti!' Nebo: 'Ten Kalúsek, ten ludský odpad, ten má, ten kokot, 9 miliárd s Hávou v rakúskej banke, ten zločiněc tam može len na to své zosraté konto kúkať, len si nad ním može pohonit vtáka, pretože keď by si ich vybral, tak by ho zavreli, kokota zosratého.'" (Smích a pobavení v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážený pane poslanče, jste si jistý, že je to povznášející text pro tuto Poslaneckou sněmovnu a má to nějaký hlubší smysl, že nám to tady čtete?

 

Poslanec Marian Jurečka: Má, vážený pane předsedo této Sněmovny. Já totiž cituji to, jak běžně na poradách i na jednáních vlády a na jiných orgánech mluví předseda vašeho hnutí, premiér tohoto státu. Myslím si, že to má smysl, a docela hluboký.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vás poprosím, jestli byste to nezvládl i jiným stylem. Tady u toho mikrofonu se to neděje. Jestli se to děje jinde, tak ne tady v této Poslanecké sněmovně. Ne když já předsedám. Děkuji, že mi vyhovíte. Předpokládám, že už jste třeba končil s tou citací.

 

Poslanec Marian Jurečka: Ta citace skončila. Bude pokračovat jiná, už asi ne tak hrubého zrna.

"Jedna věc je to, že podobně mluví i další miliardáři a že tím zřejmě jakýmsi způsobem upouštějí páru z kotle stresu a napětí. Problém je to, že své božstvo napodobují mladí nohsledové, kteří nechtějí zůstat pozadu i ve ventilovaném slovníku. Jednou mi ze Sněmovny doručoval písemnosti nějaký asistent poslance nebo jenom stranický podržtaška a začal mi problematiku z písemností vysvětlovat Babišovým slovníkem, tak jsem ho vyhodil, ať si dá odchod, a až se naučí mluvit jinak než kriminálník na valdickém dvorku, ať mi to přijde dovysvětlit.

Problém je ovšem to, že takhle mluví předseda vlády, a toho se vyhazuje špatně. A infikuje tím jedince, kteří ho napodobují. Když za mých časů o něčem polemizoval Babiš jako ministr financí a Chovanec, dříve zelinář, tehdy ministr vnitra se svým potlačeným 'voe' na konci věty, říkal jsem si, jak na nás asi musí nahlížet v zahraničí a jak se musí někteří prvorepublikoví politici obracet v hrobě. Uvědomme si, že Babiš je v úřadu předsedy vlády následníkem lidí, jako je Alois Eliáš, jeden z největších hrdinů domácího odboje, člověk, kterému vděčíme za svobodu. A teď tu máme primitiva, který bez použití genitálií ve větě neumí vyjádřit myšlenku." - Tolik citace z této knihy, která včera ráno byla zveřejněna.

Já už se blížím ke svému konci. A chtěl bych s dovolením ještě se tady dotknout některých faktů. Pan premiér, tehdy jako předseda hnutí a lídr, vydal smlouvu s občany před volbami v roce 2017. Je zde spoustu vzletných frází, jako třeba: "Chci vás ujistit, že budeme se snažit budovat úspěšnou zemi, ve které budou naše děti chtít žít a pracovat a na kterou budou hrdé." Nevím, jestli v roce 2050, až tady bude teplota průměrná vyšší o čtyři stupně, budou na tuto zemi a na tyto politiky hrdé.

V bodě jedna: "Budu vládu řídit s péčí řádného hospodáře." V bodě dva: "Budu se snažit řešit vaše každodenní problémy." Nevím, jak se na to dneska dívají pracovnice v sociálních službách.

Bod tři: "A chránit svobodu a důstojnost každého člověka." Nejsem si úplně jistý, jestli komunikace slovní pana premiéra chrání svobodu a důstojnost každého člověka. A takto bych mohl dále pokračovat.

A pak stojí také za pozornost podívat se do rok starého dokumentu programové prohlášení vlády ČR. Je to zajímavé čtení. Já jsem jen namátkou vybral několik momentů, které stojí za určitou rekapitulaci. O důchodové reformě tady dneska byla již poměrně intenzivní debata okolo půlnoci.

A když se podíváme na stranu dvě: "V prvé řadě předložíme nový zákon o liniových stavbách." Žádný takový zákon vládní do Sněmovny nikdy nedoputoval. Řešilo se to poslaneckým návrhem napříč poslaneckými stranami.

Strana tři: "Budeme chránit půdu jako základ našeho přírodního bohatství před záborem a erozí. Potřebujeme co nejvíce udržet vodu v krajině." Když se dneska podíváme, Ministerstvo životního prostředí dává zelenou zastavování nejlepší půdy, kterou máme v ČR, pro průmyslovou zónu v době, kdy máme nejnižší nezaměstnanost, máme prázdné jiné průmyslové zóny, máme prázdné brownfieldy a ostatní plochy. To stejné ministerstvo dává zelenou tomu, aby se v lokalitě Uherský Ostrov vybudovalo velké ložisko těžby štěrkopísku na úkor ochrany spodních vod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP