(14.50 hodin)

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych vás požádala o zařazení úplně nového bodu, a to bodu, který vyplývá z jednoho z našich hlasování, ke kterému došlo 7. 12. minulého roku, kdy jsme v rámci projednávání novely zákona o sociálních službách řešili zvýšení příspěvku na péči. Tehdy jsem předkládala pozměňovací návrh, který by zajistil automatizaci valorizace této sociální dávky, na které jsou závislé tisíce lidí. V tomto případě mi bylo odpovídáno Ministerstvem práce a sociálních věcí, potažmo vládou, že je nutné, aby takovýto mechanismus byl lépe připraven technicky, aby byl lépe proveditelný. Proto jsme my všichni téměř, protože opravdu pro to byla naprostá většina přítomných poslanců, tedy konkrétně 156, hlasovali pro doprovodné usnesení k návrhu zákona, a tím jsme zavázali vládu, aby do 1. září 2019 připravila předvídatelný valorizační mechanismus navyšování příspěvku na péči. Toto datum již vypršelo, už je to více než týden od 1. září, a proto bychom měli dát příležitost paní ministryni Maláčové, aby nás seznámila s tím, jak práce na tomto valorizačním mechanismu pokračují na ministerstvu, zda už se můžeme těšit na předložení zákona. A abychom si toto mohli vyslechnout, tak samozřejmě je nutné, abychom zařadili nový bod na program.

Já bych si tedy dovolila požádat o zařazení bodu s tímto názvem: Kontrola plnění usnesení Poslanecké sněmovny číslo 416 ze dne 7. 12. 2018 ve věci valorizace příspěvku na péči. Říkám, tehdy pro to byla naprostá většina z vás, takže věřím tomu, že chcete vědět, jak se s tímto Ministerstvo práce a sociálních věcí popasovalo, že to považujete taktéž za důležitou oblast a že příspěvek na péči, který pobírají desítky tisíc českých občanů, tedy chceme do budoucna opět zvyšovat, aby se jim žilo lépe. Myslím si, že ten automatický mechanismus valorizací těchto sociálních dávek je velmi namístě. Samozřejmě že u důchodů k takové valorizaci dochází, je to vlastně obdobný, podle mého názoru, princip. Mělo by nás zajímat, jak se s tím ministerstvo popasovalo, a proto ten bod navrhuji na týden, který je až v tom dalším našem jednacím týdnu, tedy 25. 9. ve středu, jakožto první bod po bodech třetího čtení, abychom tím nenarušovali samozřejmě důležité body ve třetím čtení. Takže 25. 9. jako první bod po bodech třetího čtení.

Děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Další je přihlášen pan poslanec Marian Jurečka k pořadu schůze. Připraví se pan poslanec Ferjenčík, který se mi hlásil z místa.

 

Poslanec Marian Jurečka: Dobré odpoledne, vážený pane předsedo, pane premiére, členky, členové vlády, milé kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych navrhl změnu programu u tisku 439 u této schůze tak, aby tento tisk, který je novelou zákona číslo 155, o důchodovém pojištění, měl reálnou šanci, abychom tento tisk na této schůzi projednali.

Proč toto navrhuji? Protože tento tisk jednak jsem rozeslal v polovině března, byl vložen do systému, byl projednán vládou, máme ho tedy připraven pro první čtení. A my jsme tady v posledních měsících projednávali a diskutovali o mnoha důležitých sociálních opatřeních, která se týkala jak důchodců, zvýšení důchodů, na této schůzi budeme projednávat senátní vratku, která zvyšuje důchody, valorizuje o 918 korun všem starobním důchodcům. Ze Senátu se nám to také vrací v úpravě, která říká, že by se ještě navíc mohl zvýšit důchod o tisíc korun všem lidem, kteří jsou 25 let a více v penzijním systému a pobírají starobní důchod. Případně můžeme potom přehlasovat sněmovní variantu, která říká, že to zvýší o tisíc korun těm, kteří mají 85 let a více.

Paní poslankyně přede mnou mluvila tady o příspěvku na péči. Ale zapomínáme tady na jednu velice důležitou skupinu lidí, která v našem sociálním i penzijním systému je dlouhodobě trvale znevýhodňována. A právě tuto skupinu lidí řeší tento poslanecký návrh tisku 439, kdy vlastně v principu se zaměřujeme na situaci vdov a vdovců, kdy jim upravujeme nejenom doby, po které jim potom může být přiznáván vdovský a vdovecký důchod, ale také jim zvyšujeme, valorizujeme ten příspěvek.

Uvědomme si prosím pěkně, že v penzijním systému v České republice jsou na tom nejhůř dvě skupiny. Vdovy a vdovci, těch je zhruba přes 600 tisíc lidí, kteří mají v průměru měsíčně důchod nižší o 2 500 korun. A pak jsou to ženy, které obětovaly část svého života pro to, aby vychovaly budoucí generaci. Těmto maminkám dnes penzijní systém křivdí, mají průměrný svůj důchod nižší zhruba o 1 500 korun. A je jich více než 1,2 milionu. My tímto návrhem cílíme na to, abychom těmto lidem umožnili, maminkám, případně otcům, kteří měli děti v péči, aby se jim zvýšil jejich starobní důchod o 500 korun za každé vychované dítě. Abychom jim umožnili případně dřívější odchod do důchodu za každé dítě o rok, aniž by se jim výše důchodu krátila. Myslím, že to jsou důležité věci. Diskutuje se tady o tom dlouho, jsme v polovině funkčního období této Poslanecké sněmovny, a prosím pěkně, poslankyně, poslanci, kdybychom dali šanci pustit tento návrh k projednání v prvním čtení na této schůzi. Potom parametricky zajisté může mít vládní koalice velký prostor pro to, aby třeba mohla do tohoto tisku uplatnit pozměňující návrhy, které třeba vyjdou i právě z činnosti komise, která byla zřízena pro spravedlivé důchody.

Tedy si dovoluji zařadit, a prosím o to podpoření, aby tento sněmovní tisk byl zařazen 25. 9. odpoledne po těch už navržených pevně zařazených bodech. Takže pokud počítám správně, byl by to v tento okamžik šestý bod. Když tak mě pan předseda opraví. Ale prostě po těch předřečnících přede mnou, pan Faltýnek, pan Bartošek i teď paní poslankyně navrhli, tak kdyby to mohlo být zařazeno jako ten další bod.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Uvidíme, kolik jich bude odhlasováno. Eviduji po pevně zařazených bodech, tak jak projdou hlasováním. Dále se hlásil pan poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, navrhuji předřadit bod číslo 148, sněmovní tisk 464, a navrhuji ho umístit za bod 31, sněmovní tisk 509, hned za něj, podle toho, kam bude zařazen, předpokládám, že návrh kolegy Faltýnka projde. Jde také o daňový zákon. Já si myslím, že ve chvíli, kdy vláda zvyšuje zdanění spotřeby, tak je namístě doprovodit to snížením zdanění práce. Proto jsme s kolegou Lipavským předložili návrh zákona, který za prvé zvedá slevu na poplatníka na 30 tisíc korun, tzn. snižuje zdanění práce o 5 000 korun všem zaměstnancům v České republice. A navíc se tam ruší jedna daňová výjimka velkých korporací, takže to by mělo přinést asi miliardu do rozpočtu. Věcně to souvisí s tím sazbovým balíčkem, tak navrhuji, abychom to projednali hned po sobě. Že pokud vláda zvyšuje daně ze spotřeby, ať také sníží zdanění práce.

Proto prosím o podporu návrhu číslo 148, bod schůze 464, sněmovní tisk ať se zařadí rovnou za sněmovní tisk 509. Díky za podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda ještě někdo má zájem. Paní poslankyně Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji pane předsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, já bych navrhla zařazení ještě jednoho bodu, a to v případě, že se podaří schválit zařazení bodů, které navrhl pan poslanec Faltýnek na středu 25. září, čili po nich. Jde o bod číslo 150, sněmovní tisk 466. Důvodem je možnost jeho společného projednání s novelou, která již přišla z vlády a týká se trestního zákoníku. Je to problematika velmi příbuzná - trestní sankce, hranice škod, potřebujeme tyto dvě normy spojit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP