(13.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A nyní pan poslanec Kalousek s faktickou poznámkou, poté pan místopředseda Okamura, poté paní ministryně. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Prostřednictvím pana předsedajícího pane poslanče Bláho, já samozřejmě vítám, že si tam takhle hezky povídáte a že už jste napsali několik papírů a na ten papír jste napsali mnoho bodů. Ale přiznám se vám, že za svoji praxi jsem takových papírů a takových bodů viděl a četl mnoho a že od napsání na papír k aplikaci je poměrně dlouhá cesta. Vy máte za sebou už šest let vlády. A chcete nám říct, že vy, kteří jste přišli narovnat a zlepšit to podnikatelské prostředí, že po šesti letech jste napsali pár papírů? A to, že je to, co těm podnikatelům přinášíte? Zatímco zvýšení administrativy a zvyšování daní jsou reálné kroky, které uvádíte do společenské praxe. Tak až se některé ty body, které jste tady předčítal, do té praxe uvedou, tak možná vás začnu brát v tom trochu vážně. Ale zatím, jak jsme si přečetli v programovém prohlášení této i minulé vlády, ve které bylo hnutí ANO, že bude zrušena superhrubá mzda, nic takového se nestane, pokud se tedy nerozhodnete přijmout můj pozměňující návrh v této materii, kterou teď projednáváme. Už šest let máte hezky na papíře, jak provedete tu penzijní reformu. Nic takového se nestane, protože vím, kam zatím dospěla ona komise pro spravedlivé důchody, a nelze se obávat toho, že byste skutečně do konce tohoto volebního období něco smysluplného předložili. A takhle je to úplně se vším. Těch šest let jde za vámi, pane poslanče, ne za námi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan místopředseda Okamura s faktickou poznámkou a poté, předpokládám, paní ministryně také s faktickou poznámkou. Ano. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, v reakci na dnešní diskusi bych zopakoval stanovisko našeho hnutí SPD.

Vláda hnutí ANO, ČSSD a KSČM zvyšuje daně. Máme tady daňový balíček, kde navrhuje zvýšit daně od 1. 1. 2020, a SPD s tím zásadně nesouhlasí.

Na druhou stranu zároveň při pohledu na vládou navržený rozpočet na příští rok navrhuje vyplácet nadále horentní sumy nepřizpůsobivým, nadále bude vyplácet horentní sumy politickým neziskovým organizacím, to znamená těm, co propagují multikulturalismus, migraci, gender, EU. Nám samozřejmě nevadí v SPD, naopak podporujeme ty organizace, které se starají o staré lidi, o potřebné lidi. O tom to není. Vláda podporuje tyto. Dále podporuje různé zahraniční mise České armády, které vysávají státní kasu. A dále samozřejmě jsou to i ty miliardy na tu zpackanou inkluzi ve školství. Takže na jednu stranu vláda sdírá pracující a slušné lidi, sdírá je na kost, protože složená daňová kvóta v ČR patří vůbec k nejvyšším. To znamená, že slušní, řádní občané platí jak mourovatí, jsou sedřeni na kost. Na druhou stranu se tady vyplácejí horentní sumy nepřizpůsobivým. Takže s tím my jako SPD v žádném případě nesouhlasíme. Proto SPD nepodpoří tento takzvaný daňový balíček, protože pro SPD jsou na prvním místě slušní a řádní lidé. A kdyby vláda škrtla tyhlety nepotřebné výdaje, o kterých jsem hovořil, tak můžeme zvýšit důchody jak starobní, invalidní a můžeme podpořit pracující rodiny s dětmi a můžeme ulevit také malým a středním živnostníkům. Ale vláda má prostě jiné priority.

Trošku musím zareagovat i na TOP 09 a ODS. Oni se tady prsí tím, že nechtějí zvyšovat daně, ale vy, když jste začali vládnout, jste přece hned zvýšili DPH a obelhali jste voliče (upozornění na čas), hned jste zvýšili daně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní paní ministryně, prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Tak já jenom - aha, pan poslanec Skopeček tady není, nevadí. Tak to řeknu do pléna. Za posledních pět let jsme zvýšili, a není v tom rok 2019, jsme vlastně vybrali navíc o víc než 450 miliard na dani. Díky tomu - a velkou měrou se na tom podílí opatření z dílny Ministerstva financí, kontrolní hlášení a pak EET, bohužel jenom první a druhá vlna. Ale velkou měrou samozřejmě kontrolní hlášení. Díky tomu jsme snížili daně o téměř 100 miliard a další snížení vstoupí v účinnost 1. května 2020 v souvislosti s novelou zákona o dani z přidané hodnoty, která souvisí s novelou zákona o EET. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A jsou zde ještě dvě faktické poznámky. Pan poslanec Bláha, poté pan poslanec Kalousek a přihlásil se pan poslanec Skopeček. Takže prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Bláha: Děkuji za slovo. Takže já zase musím reagovat prostřednictvím pana předsedajícího, tentokrát na pana Kalouska. To, co se jednou pokazí, tak než to napravíte, tak to trvá dvakrát tolik času, než trvalo to pokazit. To jenom tak pro informaci. A ti, kteří něco dělají, opravdu dělají, nejenom o tom teoreticky mluví, tak to znají ze své praxe.

A co se týče k tomu, co děláme s MPO společně, tak třeba podpora rodinného podnikání - máme splněno na 25 %. Jednodušší rozjezd firmy, a vyzkoušejte si to schválně založit firmu, přijdete na to, máme splněno z 66 %. Konec daňovým výjimkám - máme splněno 33 %, jednotná databáze formuláře - splněno na 50 %, všechny povinnosti a informace na jednom místě - splněno na 50 %, omezení statistických průzkumů - splněno na 50 %. A takto jedeme. Máme na to pouhopouhé čtyři roky a věřte tomu, že ten začátek nebyl jednoduchý, protože prostě jednotlivé úřady, úředníci na to nebyli připraveni. Nebyli připraveni na tempo, nebyli přepraveni na to, že prostě je potřeba pro podnikatele něco udělat. Protože byli zvyklí, a tak mi to i jeden náměstek řekl, já tady už 12 let podávám tyto zprávy a nikomu se to nikdy, nikdo neměl nikdy žádný problém. Až vy, teď, pane Bláho, máte problém. A tak to je prostě, my jsme si zvykli všechno jenom teoreticky tady v Poslanecké sněmovně o tom mluvit, ale skutek utek. Takže teď se opravdu něco děje po příchodu pana ministra Havlíčka, na sto procent se něco děje. A já věřím pevně tomu, že až bude končit funkční období, že budeme moct živnostníkům a podnikatelům říct, že jsme pro ně udělali (upozornění na čas) aspoň deset bodů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní tedy tři další faktické poznámky. Nejdříve pan poslanec Kalousek, poté pan poslanec Skopeček, poté pan poslanec Munzar. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. K panu poslanci Bláhovi. Nezbývá mi nic jiného než vzít na vědomí - já se nepohybuji jenom v Poslanecké sněmovně, já se pohybuji v terénu, mezi podnikateli. Nezbývá mi než vzít na vědomí, že podnikatelé, kteří jsou poslanci za hnutí ANO, mají pocit, že dochází teď ke zlepšení. Všichni ostatní podnikatelé mají pocit opačný. Tak na tom se asi tak můžeme rozejít.

K paní ministryni jsem chtěl podotknout. Paní ministryně, říct, mluvit o 400 miliardách příjmů navíc a dávat tomu zásluhu administrativních opatření, to už je prostě daleko víc, než té demagogie dokážu snést. To je přece, tady je to naprosto jasný nárůst ekonomiky. Můžeme se přít o tom, zda ta či ona opatření k tomu naprosto marginálně přispěla, ale ten dominantní růst byl díky růstu ekonomiky. A vaše vláda díky tomu daně nesnižovala, ale zvyšovala, protože si musíme znovu a znovu připomínat, že opatření v oblasti DPH i daně z příjmu fyzických osob byla schválena jako stabilizační opatření na tři roky. A vaše dvě vládní strany, ČSSD i ANO, tuto dočasnost, která byla v platném právním řádu ukotvena, zrušily, ty peníze jste si ponechali a utrácíte na něco jiného, než k čemu byly určeny. Zvýšili jste daně o desítky miliard tímto krokem, nic jiného jste neudělali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP