(15.20 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan premiér chce reagovat, i když otázka nepadla. Ale pan premiér chce reagovat.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Nevím, co k tomu dodat. My ten plán zveřejníme poslední týden před Vánoci, takže já asi mám správný plán, protože ještě není hotový a ještě přepisuji nějaké věci, takže nechápu tu vaši aroganci tady. Nevím, jestli vůbec víte, že taková výstavba dálnice trvá v naší zemi 13 let. Že například projekty, které jsem já vymyslel - vy jste ještě nevymyslel nic, vy jste nepostavil ani psí boudu za celý život. A já jsem například byl v Císařských lázních 2015 v Karlových Varech - neskákejte mi do řeči (k poslanci Michálkovi sedícímu u stolku zpravodajů) - 2015 a řekl jsem: To musíme udělat! A 14. prosince jdu do Karlových Varů a začíná se stavět, pane poslanče. Takže všichni nakonec řeknou, že ten Babiš udělal Císařské lázně. A já mám za sebou něco, co dělám, konkrétně Uherské Hradiště; starosta mě kritizoval, já jsem neřekl, že je to můj nápad, já jsem se dozvěděl o tom, někdo tady mluvil 25 let o něčem, a já jsem to uchopil a realizuji to. Takže já to dělám konkrétně, dělám to i pro vás, tak nevím, co mě tady zkoušíte z něčeho, co má vlastně, to byste měl ocenit. A hlavně řekněte vašemu primátorovi v Praze, aby začal konečně dělat i nějaký plán pro Prahu. Protože my děláme všechno jako stát. Praha nedělá nic a má 65 miliard na účtě. (Reakce poslance Michálka od stolku).

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já poprosím všechny spravedlivě rovným dílem, aby na sebe nepokřikovali mimo čas, který je jim přidělen na mikrofonu.

A na řadě je pan poslanec Vít Rakušan, připraví se paní poslankyně Langšádlová.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Vážený pane premiére, jsou to dva roky, slavíme narozeniny toho, co jste nazval svým velkým dítětem, jmenuje se to Účtenkovka. No my tomu říkáme státem řízený a zřízený hazard. Měli jsme tady takovou hezkou debatu o daňovém balíčku, kde vy jste se rozhodli zdanit Sportku, a byla tady argumentace pana ministra zdravotnictví, který hovořil, že je potřeba udělat tu prevenci proti patologicky závislostním jevům v naší společnosti, ke kterým jste asi zařadili i to, že si někdo vsadí ta čísla jednou týdně. A vy jste tady zřídili loterii, Účtenkovku, kam lidé posílají svoje účtenky. Zatím je poslalo 339 tisíc lidí. Vy jste slibovali s paní ministryní Schillerovou milion. Určitě ta Účtenkovka něco stála, abyste ji obsloužili, a stále si trváte na tom, že je to bezvadný instrument. Z našeho pohledu je to hezké vyhazování peněz. A ještě se té Účtenkovky chytli podvodníci.

Pane premiére, jedna podotázka: Viděl jste server Bazar účtenek? Jeden nejaktivnější hráč, přátelé, poslal 11 128 účtenek, což by znamenalo, že denně šel do 370 obchodů. To je úžasné.

Takže já se ptám, jestli vláda stále trvá na tom, že se jedná o skvělý instrument, jestli to vláda nevidí jako další hazardní podnik, který sama zřídila a kde lidi nutí do toho, aby sázeli, a umožňuje hezký život i podvodníkům, kteří skupují účtenky a obchodují s nimi čile. A ptám se, jestli tedy když už nezrušit, nehodláte tu Účtenkovku alespoň nějakým způsobem upravit, abyste zabránili podvodům, které tady evidentně, ale evidentně probíhají. Já bych vás prosil o konkrétní odpověď hlavně na tu poslední otázku, co uděláte proti těm podvodům.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za přesné dodržení času. A slovo má pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: No, tak, kdybych nevymyslel EET, tak ani není o čem. Když se zeptáte lidi, co si pamatujete za prvních 30 let, nebo například u nějakých stran, tak on řekne kuponka, no a my máme to EET. Dne 1. 12. je tomu tři roky. Tři roky. Přineslo to 33 mld., narovnalo to podnikatelské prostředí, mzdy a platy v restauračních službách a hotelích narostly. Počet OSVČ stoupá. A vymysleli jsme tu účtenkovou loterii. Ta funguje už od 1. října 2017, proběhlo 25 slosování a bylo registrováno do Účtenkovky téměř 400 mil. účtenek. Počet soutěžících za dva roky provozu dosáhl téměř jednoho milionu, jde o počet hráčů, kteří se Účtenkovky aktivně zúčastnili a zaregistrovali aspoň jednu účtenku. Pravidelně se zapojuje 300 až 400 tis. spotřebitelů. Měsíčně je zaregistrováno cca 16 mil. účtenek. Počet hráčů více než garantuje naplnění cílů projektu, tedy aby významné části spotřebitelů nebylo lhostejné, zda účtenku dostane, či nikoliv.

Hlavní přínos motivace hráčů je přebírat účtenky, což je standardem v ostatních vyspělých zemích. Dochází k omezování případného obcházení povinnosti evidovat tržby. Zvyšuje se efektivita EET. Během prvních tří let provozu získaly veřejné rozpočty díky EET 33 mld., to už jsem říkal, a Účtenkovka se jako podpůrný nástroj podílí na zvýšeném inkasu daní. Mimochodem, od momentu, kdy jsem vstoupil do politiky a stal se ministrem financí, až do dnešního dne jsme vybrali navíc 450 mld. daní a odvodů. A proto můžeme tolik navyšovat důchody a platy, aby bylo jasno.

Ministerstvo financí mělo a má nástroje, jak nekalé a nepoctivé jednání hráčů sankcionovat, a využívá je. Ministerstvo financí na dodržování pravidel Účtenkovky dohlíží velmi pozorně. Ochrana poctivých hráčů před případným zneužitím či ohýbáním pravidel je pro nás prioritou. A teď od 1. 12. 2019, to je v neděli, nový herní plán. Omezení počtu účtenek na jednoho hráče - to je reakce na to, co říkáte - na jednoho hráče za měsíc. Nově bude moci každý hráč zaregistrovat maximálně 500 účtenek. Každý hráč může mít jen jeden účet. Provozovatel loterie na to důsledně dohlíží. Při porušení pravidla jednoho účtu budou hráčské účty sjednoceny do jednoho a bude se počítat s prvními 500 zaregistrovanými účtenkami a k ostatním nebude přihlíženo. Proces ověřování totožnosti je v případě vyšších výher poměrně sofistikovaný. Proces ověřování totožnosti probíhá prostřednictvím služby MojeID. Pokud hráč svou identitu neověří, výhra mu není vyplacena.

Proč maximálně 500 účtenek? Limit je dostatečný i pro ty případy, kdy účtenky na jeden účet registruje celá rodina. To umožňuje účast i těch členů rodiny, kteří neovládají techniku, ať už se jedná o internet, či mobilní aplikace. Je počítáno se čtyřčlennou rodinou, která denně zaregistruje čtyři účtenky 31 dní v měsíci. Ohledně haléřových účtenek - Ministerstvo financí nebude přistupovat ke stanovení spodní hranice hodnoty účtenky. Existují zcela legitimní obchodní modely, které mohou generovat účtenky v hodnotě nižší než koruna. Typicky v případě obchodního zastoupení neevidujícího poplatníka poplatníkem tržby již evidujícím v souvislosti s tím, že dosud nenaběhla zbývající fáze elektronické evidence tržeb. Při vracení lahví, kdy cena provedeného nákupu o pár haléřů přesahuje částku, kterou zákazník obdrží za vratné lahve, a do systému je tedy v souladu se zákonem zaevidován pouze vzniklý rozdíl těchto částek.

Postup Finanční správy u haléřových účtenek. Finanční správa prošetřuje tyto obchodní modely průběžně, stejně jako jakékoliv jiné obchodní modely. Aktivně prošetřovala 35 subjektů, které vykazovaly nezvyklý počet haléřových účtenek. Nestandardní se jeví jednání dvou prodejců, u kterých je prováděno šetření za účelem vyjasnění jejich obchodních modelů. Šetření dosud probíhá a jsou zjišťovány podstatné okolnosti mající vliv na posouzení případu, nelze předjímat jeho výsledek. Pokud by Finanční správa měla důkazy o tom, že jednání subjektu je vedeno úmyslem závažným způsobem ztížit - (Upozornění na čas). Můžu dočíst větu? (Jednu větu, prosím.) - či zmařit evidenci tržeb, může být uložena pokuta až do výše 500 tis. korun a současně mohou být jím generované účtenky vyloučeny z účtenkové loterie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP