(13.00 hodin)

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Kolegyně, kolegové, Jaroslavu Foldynovi se podařilo nemožné, a sice že v debatě zastínil Václava Klause. Protože vy z vás, kdo jste mě pečlivě poslouchali, tak jsem samozřejmě reagovala na příspěvky, které zazněly, včetně toho, že má být institut veřejného ochránce práv zrušen. Moje výzva k tomu, abychom přistoupili k volbě a abychom se pokusili, aby aspoň ten konec proběhl důstojně, byla upřímná. A to je asi tak všechno, co mohu sdělit k Marianu Jurečkovi - vaším prostřednictvím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Než dám další slovo k faktickým poznámkám a k obecné rozpravě, tak mám následující návrh. Dokončíme projednáváme tohoto bodu a posuneme polední přestávku o zhruba 20 minut. Máme napevno zařazený bod, ale jako první odpoledního programu, nikoliv na pevný čas. Udělám to takto, pokud proti tomu nebudou namítat některé poslanecké kluby ústy svých předsedů. Zatím žádnou námitku nevidím, tak budeme tak i postupovat.

Pan poslanec Třešňák je na řadě s faktickou poznámkou. Ruší. A na řadě je pan předseda Bartoš s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl také potvrdit, že já jsem žádnou esemesku tohoto typu nedostal. Dostal jsem spoustu jiných esemesek, které souvisejí s tou volbou. Radši bych ani nechtěl říkat, co mi chodí do mailu souvisejícího s volbou.

Jinak jsem rád, že tady třeba zazněla ta falešná mluvčí pirátské strany. Ale ona to není legrace! Ono to není, že se tomu zasmějete! To je paní Nela Lisková, která tady vystupuje jako nějaká mluvčí polovojenské domobrany Doněcké republiky, která dlouhodobě jede cílenou kampaň na Piráty. A díky takovým nevinným žertíčkům a takovým dezinformacím, které se bohužel pouštějí i zde v Poslanecké sněmovně od pultíku do veřejného prostoru - poslankyni Richterové lidi vyhrožují, že ji zplynují - to není legrace! A když tady rozviřuje i pan poslanec Foltyna takovéhle hejtíčky směrem k Člověku v tísni, tak pak jak se člověk má pohybovat v tom veřejném prostoru, když tady vystoupím na obhajobu dobré činnosti Člověka v tísni nebo jako poslankyně Richterové, a pak na mě pořvávají lidi v supermarketu? V té přímé konfrontaci jsem rád, že v České republice zatím nevede ke zjevným projevům násilí. Měli jsme tady jenom pana Baldu, taky produkt dezinformací, srandiček, poloinformací. Ale jsou zahraniční země, kde se to projevilo v útocích na liberální politiky a často smrtí. Nezlehčujme to a nějaké poloinformace nebo údajně se něco stalo - pracujme s fakty! Příklad paní Nely Liskové a jejích falešných news nám zatápí v denním životě, nejen poslankyni Richterové, a není to fakt legrace. Tak jenom ať tady nezlehčujeme tyhle věci. Děkuji. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní předsedkyně Pekarová Adamová s faktickou poznámkou. Máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Zaznělo tady mnohé u toho pultíku. Ale pořád tady nezaznělo to zásadní, totiž omluva, která je tady namístě. Protože pan poslanec Foldyna tady řekl jasně velmi závažné obvinění z vyhrožování. Takto jste to přímo nazval, pane poslanče prostřednictvím předsedajícího. Takže omluva, ke které jste tady opakovaně vyzýván, je rozhodně namístě. A byť se tady omluvil už za váš klub jeden z poslanců, a já si toho velice vážím, tak rozhodně to nestačí. Prostě měl byste se omluvit vy sám, vyzývám vás k tomu opětovně!

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. To byla zatím poslední faktická poznámka. Na řadě je paní poslankyně Richterová v obecné rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Pojďme zpátky k podstatě toho bodu. Bohužel, té omluvy, kterou bychom si mnozí přáli, té se asi nedočkáme.

Pojďme tedy zpátky k tomu, že jsme u volby veřejného ochránce práv. A i vzhledem k tomu, jak snadné je manipulovat veřejným míněním, co tady zaznělo v předešlých chvílích, si dovolím připomenout, proč je taková pozice potřeba. Úplně jednoduchým příkladem z naší národní historie, který znáte úplně všichni, je hilsneriáda. Tomáš Garrigue Masaryk se zastal chudého tuláka, Žida, který byl obviněn z rituální vraždy. A proč to připomínám dneska v tomhle kontextu? Protože se ho zastal navzdory vlastním předsudkům. Tomáš Garrigue Masaryk si dlouho myslel, že antisemitismus je v pořádku. Já to tady říkám proto, že i ta předchozí debata ukázala, jak hluboké jsou některé předsudky některých a jak těžké je mít odvahu se postavit vlastním předsudkům. A osoba ombudsmana nebo ombudsmanky tuhle odvahu, která je těžká a jde nejenom často proti názoru široké veřejnosti, ale i proti tomu, jak byl člověk vychován, co cítí on uvnitř, tak tuhle odvahu ta osobnost mít má.

Já jenom připomenu poslední větu, kterou k tomu řekl T. G. Masaryk v rozhovoru s Karlem Čapkem. Ta zněla: "Kdyže jsem v sobě překonal ten lidový antisemitism? Panáčku, citem snad nikdy, jen rozumem."

Vyzývám tedy k rozumu a k tomu, abychom i s myšlenkou na tenhle náš odkaz volili. Myslím, že na výběr máme - my za pirátský klub podpoříme pana Schorma. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Milé kolegyně, milí kolegové, já jsem myslela, že vlastně nemůžu vystoupit, ale teď mně to nedalo, protože paní poslankyně Richterová, moje předřečnice, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, mě k tomu donutila. Ale v tom dobrém smyslu slova.

Před týdnem v Hospodářských novinách veřejná ochránkyně práv prohlásila, že sice jsem pro ni vhodnou kandidátkou s ohledem na svoji stranickou příslušnost nebyla, ale že ten článek, co o mně vyšel, a určitě se jí to nepsalo úplně lehce, že poprvé veřejně říká, že to byla demagogie a že jsem samozřejmě nikdy nikoho nešikanovala z disidentů. A za to si jí velmi vážím. A to, že se mě takto veřejně veřejná ochránkyně práv zastala, to vypovídá o mnohém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A to byla poslední přihláška k faktické poznámce. Přihlášku do rozpravy žádnou nemám. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nehlásí. Rozpravu končím a prosím pana předsedu volební komise, aby nám dal pokyny k volbě.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Ještě prosím, kolegyně, kolegové, neodcházejte. Musíme rozhodnout hlasováním o tom, že Sněmovna souhlasí s tajnou volbou. Než tak učiníme, tak snad mi od vás bude odpuštěno, tu vážnou debatu, kterou ve vší úctě nezlehčuji, jenom uzavřu tím, že vystoupení předsedy trvalo pět minut a rozprava 32 - když budu někdy slyšet, že jsem moc dlouhý, tak tento moment bych si rád zapamatoval. Ale ve vší úctě a omlouvám se za to, nechci samozřejmě vážnost toho tématu zpochybňovat a zlehčovat.

Takže nyní, pane předsedající, prosím, abyste nechal hlasovat o tom, jestli Sněmovna souhlasí s provedením tajné volby. A poté, na vydávání hlasovacích lístků a samotnou volbu stanovíme 15minutový interval.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Než dám hlasovat, tak ještě konstatuji, že vzhledem k 15minutovému intervalu začne odpolední jednání Poslanecké sněmovny ve 14.45 hodin.

 

Nyní budeme hlasovat o tom, že volba bude tajná.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 262, přihlášeno 162 poslanců, pro 111, proti 18. Schválili jsme tajnou volbu.

 

Přeruším projednání tohoto bodu na provedení volby. A ještě, pane předsedo?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ještě tedy povím časy: je 13.08, takže já to zaokrouhlím - volební lístky budeme vydávat do 13.25, je to tedy od této chvíle 16 minut. A výsledek volby bych oznámil ve 14.45. Těsně před zahájením odpolední části Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, uděláme to tak, děkuji. Ještě jedna omluva. Pan předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek se omlouvá z důvodu nemoci dnes od 11.45 do pátku 14. 2. včetně

Připomínám, že odpolední jednání zahájíme ve 14.45 napevno zařazeným bodem číslo 220.

 

(Jednání přerušeno ve 13.09 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP